Nokavt Spursov brez AVB, Real brez blišča naprej

Foto: Reuters Moyes sodnik Hooper Stoke City Manchester United ligaški pokal Capital One Cup Foto: Reuters De Gea Stoke City Manchester United ligaški pokal Capital One Cup Foto: Reuters Sherwood Tottenham Hotspur West Ham United ligaški pokal Capital One Cup Foto: Reuters Dembele Collison Tottenham Hotspur West Ham United ligaški pokal Capital One Cup Foto: EPA Baptistao Atletico Madrid Sant Andreu Copa del Rey pokal Španija Foto: EPA Adrian Lopez Atletico Madrid Sant Andreu Copa del Rey pokal Španija Foto: EPA Hector Atletico Madrid Sant Andreu Španija pokal Copa del Rey Foto: Reuters Ki Sung-Yueng Sunderland Chelsea Anglija ligaški pokal Foto: EPA Puyol Lopez Barcelona Cartagena Pokal Španija Foto: EPA Puyol Tello Barcelona Cartagena Pokal Španija Foto: EPA Neymar Pedro Montoya Barcelona Cartagena Pokal Španija Foto: EPA Neymar Barcelona Cartagena Pokal Španija Foto: EPA Segura Pedro Barcelona Cartagena Pokal Španija Foto: EPA Fabregas Barcelona Cartagena Pokal Španija Foto: EPA Neymar Barcelona Cartagena Pokal Španija Foto: EPA Neymar Barcelona Cartagena Pokal Španija
Barcelonin brazilski zvezdnik Neymar se je s šestim golom na treh tekmah s pokalno zmago proti Cartageni poslovil od leta 2013 (3:0). Real po remiju brez golov na prvi tekmi v sredo le ugnal nižjeligaša Xàtivo (2:0). Sunderland šokiral Chelsea, West Ham pa Tottenham.
Oglej si celoten članek

Rezervist Ki Sung-Yueng je na četrtfinalni tekmi angleškega ligaškega pokala z golom tik pred koncem podaljška izločil Chelsea in Sunderlandu, zadnji ekipi angleške Premier League, prinesel eno največjih zmag zadnjih let.

Južnokorejcu je zadetek v 118. minuti pripravil nekdanji član londonskega moštva Fabio Borini, ki je tudi sam vstopil s klopi in v 88. minuti izsilil podaljšek. Dolgo časa je kazalo, da bodo modri slavili po zaslugi z najnovejšo tehnologijo dosojenega zadetka Franka Lamparda (kasneje so ga pripisali domačemu vezistu Leeju Cattermolu), ki je s pomočjo nasprotnika spravil žogo prek golove črte.

Dvojček Džeka in projektil Kolarova

Toda Borini, posojeni član Liverpoola, je imel drugačne načrte in s težkega položaja med dvema branilcema zadel mimo rezervnega vratarja Marka Schwarzerja za podaljšek. Črne mačke so prevladovale in po zapravljenih priložnosti le dobile nagrado, ko je Borini v enem zadnjih napadov našel Kija, slednji pa si je lepo pripravil prostor za strel in zadel ob vratnici za delirij na napol praznem stadionu luči.

Chelsea, ki je pod Joséjem Mourinhom že dvakrat osvojil ligaški pokal, je tako ostal že brez druge trofeje po Portugalčevem povratku v klub, potem ko jih je v evropskem superpokalu pred sezono premagal Bayern. Mourinho je skušal pred napornim božičnim urnikom spočiti več članov prve postave, osem novincev pa se ni preveč izkazalo.

Nov šok za Tottenham, Young spet med strelci

Na drugi torkovi tekmi je Edin Džeko na gostovanju Manchester Cityja pri drugoligašu Leicester Cityju zadel dvakrat in podaljšal izvrstno serijo rezultatov sinje modrih (3:1). City je povedel z izjemnim prostim strelom Aleksandra Kolarova, v prvem in na začetku drugega polčasa pa je zadel še bosansko-hercegovski reprezentant Džeko in ob odsotnosti vsaj mesec (ali celo dva) odsotnega Sergia Agüera potrdil svojo kandidaturo za prvo postavo.

West Ham United je še posolil rane Tottenhama in jih na White Hart Lanu premagal še drugič v sezoni, le da je poraz Spursov tokrat pomenil izpad iz četrtfinala (1:2). Severni Londončani so pod vodstvom Tima Sherwooda, ki je nadomeščal odpuščenega Andréja Villasa-Boasa, sicer povedli z volejem Emmanuela Adebayorja v drugem polčasu, a sta njihovo luknjičasto obrambo za zmago nato v petih minutah ukanila Matt Jarvis in Modibo Maiga

Nevihta s sodro je za nekaj minut prekinila tekmo med Stoke Cityjem in Manchester Unitedom, po pobegu v tunel in kasnejšem koncu prvega polčasa pa je iz tunela za drugi polčas prišla le ena ekipa. United je svojemu nekdanjemu članu Marku Hughesu zadal nov domači poraz z zadetki pozabljenega Ashleyja Younga in Patrica Evraja.

Neymar na zaslužen oddih z novim golom

Barcelona  je preživela dvakratno tresenje okvira gola in na koncu suvereno opravila s tretjeligašem Cartageno na povratni tekmi šestnajstine finala kraljevega pokala na Camp Nouu (3:0). Edini gol je ob jalovi prevladi Kataloncev v prvem polčasu zabil Pedro Rodríguez. V nekaj boljšem nadaljevanju je podajo Cristiana Tella v lastno mrežo preusmeril  Mariano Sánchez, znova najboljši domači posameznik Neymar pa se je z golom z glavo poslovil od leta 2013.

Gostje so se postavili v klasični bunker in s prostega strela zatresli celo okvir gola Joséja Manuela Pinta (enkrat so sodniki po še enem prostem strelu, ki je končal v vratnici, dosodili prepovedan položaj), močna postava Barcelone pa je z veliko količino posesti njihovo obrambo uspela odkleniti šele v zaključku prvega polčasa, ko je podajo Martína Montoye v mrežo preusmeril Pedro.

Osasuna spet na poti Reala

Tellova podaja v sredino je v 68. minuti srečno končala v mreži ob bližnji vratnici gostujočega vratarja, za končnih 3:0 pa je Neymar, ki zaradi rumenih kartonov ne sme igrati na zadnji ligaški tekmi proti Getafeju, izkoristil idealno podajo rezervista Andrésa Inieste in z glavo zabil svoj šesti gol na zadnjih treh tekmah.

Barcelono v osmini finala čaka prav madridski Getafe, ki je doma na povratni tekmi visoko odpravil drugoligaša Girono (4:1). Osasuna je preživela nalete Málage in po zaslugi golov v gosteh zdaj znova čaka na Real Madrid v osmini finala, potem ko je beli balet na zadnji ligaški tekmi uspela zadržati pri 2:2. 

Beli balet brez blišča opravil delo

Olimpíc Xàtiva je po herojskem remiju z Madridom na prvi tekmni tudi na Bernabéuu začela zelo suvereno in zdržala do 16. minute, ko je natančno za svoj šele prvi gol v profesionalnem nogometu (kot član Real Sociedada ni zadel) meril Asier Illarramendi.

Veliko sreče je imel kmalu zatem Ángel Di María, ki je slabo izvedel najstrožjo kazen, a je žoga vratarju ušla čez črto za 2:0 po slabe pol ure igre. Beli balet brez suspendiranega Cristiana Ronalda (še zaradi rdečega kartona v lanskem finalu proti Atléticu) in poškodovanega Garetha Bala ni blestel, razen Jeséja Rodrígueza pa se v podobni rezervni postavi kot na prvi tekmi posebej ni izkazal prav nihče. 

Foto: EPA Iborra Mariano Sanz Sevilla Racing Santander Španija pokal Copa del Rey

Racing pokazal pot Mariboru: Sevilla "adiós"!

Za eno največjih presenečenj je v Sevilli poskrbel tretjeligaš Racing. Nekdaj ponosni prvoligaš iz Santanderja je po finančnem zlomu prinesel izjemno veselje zvestim zeleno-belim navijačem in po porazu na prvi tekmi nasprotnike Maribora v 1/16 finala Evropske lige izločil z rezultatom 2:0 na stadionu Ramón Sánchez Pizjuán.

Trenerju Unaiju Emeryju se je grobo maščeval eksperiment z vezistom Stéphanom M'Bio na mestu branilca, kjer je kamerunski reprezentant zakrivil enajstmetrovko in v drugem polčasu dobil še rdeči karton. David Miguélez ni grešil in tekma se je iztekla v napeto končnico, v kateri je gol za napredovanje zabil Mamadou Koné. Sevilla je tekmo končala z devetimi, saj je bil izključen še Fernando Navarro.

Atlético blizu blamaže proti Kataloncem

Bojan Jokić je odigral celo tekmo v postavi Villarreala, ki je moral proti kolegom iz La Lige Elcheju prav tako trpeti do zadnje minute (1:0). Rumeno podmornico, ki bi se lahko v polfinalu pomerila z Barcelono, zdaj čaka Real Sociedad, ki je po remiju na prvi tekmi v San Sebastiánu visoko ugnal Algeciras (4:0).

Branilec naslova Atlético Madrid se je igral s slovesom ene najmočnejših ekip v Španiji in šele globoko v sodnikovem podaljšku uspel premagati tretjeligaša SantAndreu. Napadalec AdriánLópez, ki je pred kratkim podpisal novo pogodbo z rdeče-belimi, je na Calderónu zapravil najstrožjo kazen v prvem polčasu, ko so Katalonci že vodili z golom Alberta Carroze.

Reči sta na svoje mesto postavila šele član mlade ekipe Héctor s svojim debitantskim golom v 79. minuti, ko mu je podal osmoljenec Adrián, svoj prvenec pa je uspel zabiti tudi Tobias Alderweireld. Še naprej nevidna zveneča belgijska okrepitev Atlética pred začetkom sezone je uspel trenerja Diega Simeoneja spomniti na svoj obstoj z golom po prostem strelu Gabija.  

Angleški ligaški pokal (Capital One Cup), četrtfinale:

Stoke City : MANCHESTER UNITED 0:2 (0:0)
Evra (62), Evra (78)

Tottenham Hotspur : WEST HAM UNITED 1:2 (0:0)
Adebayor (67); Jarvis (80), Maiga (85)

Torek:
Leicester City : MANCHESTER CITY 1:3 (0:2)
Dyer (77); Kolarov (8), Džeko (41, 53)

SUNDERLAND : Chelsea 2:1* (0:1)
Borini (89), Ki (118); Cattermole (46/a.g.)

Francoski ligaški pokal (Coupe de la Ligue), osmina finala:

LYON : Reims 3:2 (0:0)
Gomis (58), Lacazette (61), Gourcuff (82); Oniangue (65), Ayité (87/11-m)

NICE : Sochaux 3:0 (3:0)
Pejčinović (14), Genevoios (31), Pied (34)

EVIAN THONON GAILLARD : Bastia 2:1 (0:1)
Wass (62, 67); Ilan (32)

MARSEILLE : Toulouse 2:1 (2:1)
Mendy (13), Gignac (29/11-m); Spajić (42)

PARIS SAINT-GERMAIN : Saint-Étienne 2:1* (1:0)
Cavani (25, 119); Erdinc (78)

Rennes : BORDEAUX 1:2 (0:0)
Doucouré (52); Henrique (50), Jussiê (90/11-m)

TROYES : Tours 3:2 (2:2)
Court (6, 23), Nivet (90); Bergougnoux (5), Adnane (44)

Torek:
NANTES : Auxerre 1:0 (0:0)
Aristeguieta (74)

Italijanski pokal (Coppa Italia), 4. krog:

Juventus : Avellino 3:0 (3:0)
Giovinco (7), Cáceres (16), Quagliarella (34)

Španski kraljevi pokal (Copa del Rey), šestnajstina finala:

ALMERÍA : Las Palmas 0:0 /3:1/

ATLÉTICO MADRID : Sant Andreu 2:1 (0:1) /4:0/
Héctor (79), Alderweireld (90); Carroza (14)
Adrián (Atlético) je v 29. minuti zapravil enajstmetrovko.

REAL BETIS : Lleida Esportiu 2:2 (2:1) /2:1/
Paulão (6), Amaya (10); Monforte (38), Mata (55)

REAL SOCIEDAD : Algeciras 4:0 (1:0) /1:1/
Ros (40), Seferović (67), Griezmann (70), Vela (75)

REAL MADRID : CD Olimpíc Xàtiva 2:0 (2:0) /0:0/
Illarramendi (16), Di María (28/11-m)

Sevilla : RACING SANTANDER 0:2 (0:0) /1:0/
Miguélez (63/11-m), Koné (90)
RK: M'Bia (62), Navarro (90/oba Sevilla)

Četrtek ob 19.30:
Espanyol – Real Jaén /2:2/
Rayo Vallecano – Real Valladolid /0:0/
Valencia – Gimnàstic /0:0/

Ob 21.30:
Athletic Bilbao – Celta Vigo /0:1/

Torek:
Elche : VILLARREAL 0:1 (0:0) /2:2/
Perbet (55)
Jokić (Villarreal) je odigral celo tekmo.

GETAFE : Girona 4:1 (3:0) /1:1/
Sarabia (2), Colunga (5/11-m), Lafita (34), López (73); Jandro (59/11-m)

LEVANTE : Recreativo Huelva 4:0 (2:0) /0:1/
Simao (4), García (18), Ivanschitz (50), Camarsa (54)
RK: Vega (66/Recreativo)

OSASUNA : Málaga 1:1 (1:0) /3:3/
Weligton (1/a.g.); Eliseu (61)

BARCELONA : Cartagena 3:0 (1:0) /4:1/
Pedro (30), Sánchez (68/a.g.), Neymar (88)

Granada : ALCORCÓN 0:2** (0:1) /2:0/
Verdes (41), Fernández (82)
* – po podaljšku
** – po enajstmetrovkah
/X:Y/ – v poševnicah je rezultat prve tekme
AB – z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.