Norvežanke svetovne prvakinje

Foto: EPA
Foto: EPA
Norveška ženska rokometna reprezentanca je osvojila zlato kolajno na svetovnem prvenstvu v Sao Paulu. Norvežanke so v velikem finalu premagale Francijo z 32:24 (19:13).
Oglej si celoten članek

Tretje mesto je osvojila Španija, ki je v malem finalu s 24:18 (9:9) ugnala Dansko. Peto mesto je pripadlo Brazilkam, ki so premagale Rusijo s 36:20 (18:11), sedme pa so Hrvatice, ki so premagale Angolo z 32:29 (14:12).

Olimpijske prvakinje Norvežanke so po treh srebrnih in treh bronastih kolajnah v Sao Paulu prišle še do druge zlate kolajne na svetovnih prvenstvih. Skandinavke so malce zadržano začele finalni dvoboj, a nato, kot je v njihovi "navadi" tudi v klubih, v drugi polovici prvega polčasa napravile takšno razliko, da je tekmice iz Francije niso več mogle izničiti. Najboljši strelki pri Francozinjah sta bili Anguelique Spincer in Claudine Mendy s po štirimi goli, pri Norvežankah jih je šest dosegla Kristine Lunde-Borgersen.

Finale se je začel po željah Francozinj, ki so z natančnimi streli, dobro obrambo in razpoloženo vratarko hitro prišle do dveh zadetkov prednosti (3:1, 6:4). Norvežanke pa so se nato "ogrele" in izenačile, ob dveh igralkah več na parketu pa s sedemmetrovko Linn Jorum Sulland v 16. minuti prvič na tekmi povedle za dva gola (9:7). Zatem pa se je vse obrnilo na norveško stran.

Skandinavke so bile iz minute v minuto boljše, odločnejše, hitrejše, tako da je prednost naraščala vse do konca polčasa. Camilla Herrem je v 22. minuti zadela za 12:9, Amanda Kurtović za 13:9, Tonje Nostvold je v 27. minuti povišala na 16:11, Heidi Loke pa v zadnji minuti polčasa že na 19:12.

Norvežanke so drugi polčas začele tam, kjer so končale prvega. Prednost so prek protinapada Kari Mette Johansen povišale že na osem zadetkov (22:14), v nadaljevanju pa brez vsakršnih težav nadzorovale potek tekme in ohranjale varno razdaljo do Francozinj, sicer svetovnih prvakinj iz leta 2003 in podprvakinj iz let 2009 in 1999, ki niti s spremembami obrambnih različic niso mogle priti do živega razpoloženim Skandinavkam.

Enajst minut pred koncem so Francozinje prišle še na -5 (21:26), to pa je bilo tudi vse, kar jim je uspelo, tako da so se na koncu Norvežanke povsem zasluženo veselile najžlahtnejših odličij.

Svetovno prvenstvo v rokometu, rezultati:

Finale:
Francija : Norveška 24:32 (13:19)
Spincer 4 (2), Mendy 4, Kamto Njitam 3, Dembele 3; Lunde-Borgersen 6, Sulland 5, Loke 4, Nostvold 4,  Kurtović 4

Tekma za 3. mesto:
Danska : Španija 18:24 (9:9)

Tekma za 5. mesto:
Rusija : Brazilija 20:36 (11:18)

Tekma za 7. mesto:
Angola : Hrvaška 29:32 (12:14)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.