Nov zmagovalec dirk formule 1, že v prvem ovinku sicer kaos

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Sainz do svoje prve zmage po pestrem dogajanju v Silverstonu.
Oglej si celoten članek

Španec Carlos Sainz mlajši je zmagovalec desete dirke svetovnega prvenstva v formuli 1. Voznik Ferrarija, ki je prišel do svoje prve zmage, je v Silverstonu na veliki nagradi Velike Britanije za približno štiri sekunde ugnal Mehičana Sergia Pereza (Red Bull), tretji je bil Britanec Lewis Hamilton (Mercedes).

Dirka v Silverstonu, kjer se je v štirih dneh zbralo za to prizorišče rekordnih več kot 400.000 gledalcev, se je začela dramatično. Že pred prvim ovinkom ob koncu startno-ciljne ravnine je prišlo do trka petih dirkačev - Britanca Georgea Russella, Japonca Yukija Tsunode, Tajca Alexandra Albona, Francoza Estebana Ocona in Kitajca Guanyuja Zhouja.

Prav slednji jo je najbolj skupil, njegov dirkalnik se je obrnil na glavo in drsel proti zaščitnim gumam. Prek teh je celo poletel in se ustavil šele v naslednji, žičnati ograji. Sledila je skoraj enourna prekinitev dirke, so pa organizatorji vmes sporočili, da je Zhou pri zavesti ter da jo je odnesel brez zlomov.

Foto: Profimedia Guanyu Zhou

VN Britanije Huda nesreča na začetku dirke, ki je bila prekinjena

Sledil je še drugi start, vrstni red je bil takšen kot v kvalifikacijah, čeprav je pri prvem startu Red Bullov Nizozemec Max Verstappen ugnal 27-letnega Sainza. A slednji je v drugo bolje startal in zadržal vodstvo.

V desetem krogu pa je Španec, ki je vozil 150. dirko in prvič v karieri začel s prvega startnega položaja, naredil majhno napako, kar pa je Verstappen takoj izkoristil in ga znova prehitel. Toda tri kroge pozneje je moral Nizozemec v bokse zaradi predrte gume in padel na šesto mesto, pozneje pa za nameček izvedel, da dirkalnik ni stoodstoten in je izpadel iz boja za zmago.

V ospredju sta tako ostala Ferrarija in sedemkratni svetovni prvak, Britanec Lewis Hamilton v Mercedesu, v 39. krogu pa je Ocon obstal na stezi in poskrbel za varnostni avto. To so najboljši unovčili za menjavo pnevmatik, prvo četverico pa so sestavljali Charles Leclerc, Sainz, Hamilton in Perez - od teh pa je bil na slabših, trdih gumah le vodilni Leclerc.

Tega je tako kmalu prehitel Sainz, Perez pa Hamiltona. Če je bil Sainz potem dokaj varen na prvem mestu, pa so Perez, Hamilton in Leclerc poskrbeli za nekaj medsebojnih prehitevanj, največ je pridobil Perez, ki je prišel na drugo mesto, Hamilton na tretje, Leclerc pa se je nato s Špancem Fernandom Alonsom boril za četrto.

Tega je obdržal, do točk pa so prišli še Britanec Lando Norris na šestem, Verstappen na sedmem, Nemec Mick Schumacher na osmem (prve točke zanj), njegov rojak Sebastian Vettel na devetem in Danec Kevin Magnussen na desetem mestu.

Naslednja dirka bo konec tedna v Avstriji.

Izidi (52 krogov, 306,198 km):

 1. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)                      1:21:20,440
 (povprečna hitrost: 226,813 km/h)
 2. Sergio Perez (Meh/Red Bull)                         + 3,779
 3. Lewis Hamilton (VBr/ Mercedes)                        6,225
 4. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)                         8,546
 5. Fernando Alonso (Špa/Alpine)                          9,571
 6. Lando Norris (VBr/McLaren)                           11,943
 7. Max Verstappen (Niz/Red Bull)                        18,777
 8. Mick Schumacher (Nem/Haas)                           18,995
 9. Sebastian Vettel (Nem/Aston Martin)                  22,356
10. Kevin Magnussen (Dan/Haas)                           24,590
...

- najhitrejši krog:
Lewis Hamilton (52.; 1:30,510)

SP skupno (10):
- dirkači:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)       181
 2. Sergio Perez (Meh/Red Bull)         147
 3. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)       138
 4. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)          127
 5. George Russell (VBr/Mercedes)       111
 6. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)        93
 7. Lando Norris (VBr/McLaren)           58
 8. Valtteri Bottas (Fin/Alfa Romeo)     46
 9. Esteban Ocon (Fra/Alpine)            39
10. Fernando Alonso (Špa/Alpine)         28
...

- konstruktorji:
 1. Red Bull     328
 2. Ferrari      265
 3. Mercedes     204
 4. McLaren       73
 5. Alpine        67
 6. Alfa Romeo    51
 7. AlphaTauri    27
 8. Haas          20
 9. Aston Martin  18
10. Williams       3
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.