Nova drama v seriji: Memphis le še zmago od raja

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tekma prvega kroga končnice Lige NBA med Oklahoma City Thunder in Memphis Grizzlies je šla v rekorden četrti zaporedni podaljšek, v katerem je bila znova srečnejša ekipa Bena Udriha, ki za napredovanje potrebuje le še zmago (100:99).
Oglej si celoten članek

Peta tekma v Oklahoma Cityju je bila še posebej dramatična, saj so Memphis Grizzlies zmagali po zaslugi pregleda posnetka, po katerem so sodniki odločili, da je morda zmagoviti koš Sergeja Ibake neveljaven.

Španski reprezentant je 2,9 sekunde pred koncem podaljška popravil zgrešeno trojko Kevina Duranta, slavje domačih gledalcev pa se je hitro poleglo, ko so sodniki ugotovili, da je žoga Afričanovo roko zapustila po pisku sirene. Zmage po rekordnem četrtem zaporednem podaljšku v neverjetni seriji se je tako veselil Memphis.

Ibaka malenkost prepozen

"Dobro sem si ogledal posnetek in mislim, da je bil met dober, ko je zapustil mojo roko," je dejal prvi strelec lige Durant. "Nato je bil Sergejev za malenkost prepozen. Bil je naporen zaključek, toda moramo se vrniti."

Memphis je še tretjič dobil podaljšek v letošnji seriji proti Oklahoma City Thunder, drugi nosilci pa bi lahko vsaj malce presenetljivo izpadli že v četrtek na šesti tekmi v glasbeni prestolnici. Pred infarktno končnico je Durant 27,5 sekunde pred iztekom igralnega časa izvajal proste mete, pred drugim pa mu je sodnik Joey Crawford vzel žogo in odšel do zapisnikarske mize, nato pa kričal nanje, naj nekaj popravijo. Po premoru je Durant zgrešil morda ključni met.

Nenatančna zvezdnika

"Ne vem natančno, kaj se je zgodilo, toda moram se osredotočiti in zadeti tisti prosti met," izgovorov ni iskal Durant. "Samo gledali smo Joeyja in si rekli: 'Kaj pa Joey počne?'" je bil komentar branilca zmagovite ekipe Mika Conleyja, ki je dosegel 17 točk. Randolph je 20 točkam pristavil deset skokov, Mike Miller (21) pa je bil s klopi prvi strelec Memphisa, za katerega je Beno Udrih v 15 minutah dosegel šest točk.

Na drugi strani je Russell Westbrook dosegel trojnega dvojčka (30 točk, 13 podaj in 10 skokov), a zadel le deset od 31 metov iz igre. Durant je bil s 26 točkami le malenkost natančnejši (10/24). Čeprav prvi strelec rednega dela sezone, v katerem je podiral celo vrsto rekordov, še kar ni našel ritma v končnici, njegov trener Scott Brooks ni zaskrbljen.

Brooks: Durant bo prispeval svoj delež

"Mora priti do svojih metov in prispeval bo svoj delež. Pripravil se bo za naslednjo tekmo," je dejal Brooks, čigar ekipa je metala zgolj 39-odstotno. Memphis je eno izmed najučinkovitejših ekip lige pod 40 odstotki zadržal na štirih od petih tekem. Oklahoma je v tretji četrtini zaostajala že za 20 točk, toda zmanjšala zaostanek na le šest točk ob začetku zadnje četrtine, ko je trojka Duranta prinesla tudi vodstvo (79:78).

Conley je s soigralci obdržal zbranost in z nizom košev odprl lepo prednost štiri minute pred koncem (87:82). Štiri točke je nato v enem napadu dosegel Caron Butler, ki je ob osebni napaki Randolpha in zadeti trojki izkoristil še prosti met za 87:86. Oklahoma je imela pri zaostanku z  89:88 priložnost, da povede v zadnji minuti, a je Durantu žogo ukradel Conley. Tony Allen pa je 30 sekund pred koncem zadel le en prosti met, a je skok na srečo dobil Marc Gasol

Conley je nato izgubil žogo, vzel mu jo je Westbrook, ki je štiri sekunde pred iztekom rednega dela zabil za 90:90. Ker Memphisu ni uspelo metati pred piskom sirene, je bil na sporedu podaljšek, v katerem je Miller hitro zadel dve trojki in napovedal novo slavje gostujočega moštva.

Clippersi slavili ob protestih proti Sterlingu

Na preostalih tekmah so Washington Wizards prvič po letu 2005 napredovali iz serije po zaslugi gostujoče zmage nad Chicago Bulls (75:69). Los Angeles Clippers so ob protestih navijačev proti lastniku Donaldu Sterlingu, ki mu je komisar lige Adam Silver zaradi nedavnega rasističnega škandala pred tekmo dosmrtno prepovedal delovanje, v Staples Centru premagali Golden State Warriors (113:103) in povedli s 3:2 v zmagah.

Na tekmi Oklahoma-Memphis so igralci gostujočega moštva nosili narobe obrnjene ogrevalne majice v znak protesta proti Sterlingu, igralci Thunderja pa črne čevlje in nogavice. "Ponosen sem na igralce, ki so zdržali vse skupaj, kar se je dogajalo zadnje dneve. Pokazali so čvrst karakter, odšli na igrišče z željo, da zmagajo, in to jim je uspelo," je o tekmi povedal trener zmagovalcev Glenn Doc Rivers.

Jordan vreden priimka

 

Dogajanje na igrišču je bilo tako povsem zasenčeno, tudi dosežek centra DeAndreja Jordana, ki je dosegel 25 točk, 18 skokov in štiri blokade, te meje pa ni presegel nihče v končnici lige po letu 2008, ko je to uspelo Timu Duncanu. V Chicagu sta se izkazala John Wall s 24 točkami, sedmimi skoki in štirimi podajami, in Brazilec Nenê, ki je po tekmi prepovedi igranja, ker je na tretji tekmi serije grobo za glavo prijel Jimmyja Butlerja, zbral 20 točk in sedem podaj.

Bradley Beal je dodal 17 točk za ekipo iz ameriške prestolnice, ki je v končnici nastopila prvič po letu 2008 in se uvrstila v drugi krog prvič po letu 2005. Tedaj je izločila prav Chicago, sedaj pa jo čaka boljši iz dvoboja Indiana Pacers – Atlanta Hawks. Kirk Hinrich in Jimmy Butler sta dosegla po 16 točk za Chicago, ki je imel le 33,3-odstotni met iz igre in je v tretji četrtini zbral vsega 11 točk.

Liga NBA, končnica, rezultati:

Vzhodna konferenca

Oklahoma City Thunder : Memphis Grizzlies 99:100* (25:30, 18:25, 27:21, 20:14, 9:10) /2:3/
Westbrook 30 točk, 13 podaj in 10 skokov, Durant 26 in 8 sk.; Miller 21 in 6 sk., Randolph 20 in 10 sk., Conley 17, ... Udrih 6, 2 pod. in 1 sk. v 15 min.
* – po podaljšku

Chicago Bulls : WASHINGTON WIZARDS 69:75 /1:4/

Zahodna konferenca

Los Angeles Clippers : Golden State Warriors 113:103 /3:2/

AB – z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala
/X:Y/ – rezultat v zmagah; igrajo na štiri

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.