Nova mega senzacija! Ronaldo v solzah, Afričani spisali zgodovino

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Maroko prek Portugalske v zgodovinski polfinale nogometnega SP.
Oglej si celoten članek

Maroška nogometna reprezentanca je v Dohi v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Katarju premagala Portugalsko z 1:0 (1:0). Maroko se bo v sredinem polfinalu meril z boljšim iz dvoboja med branilcem naslova Francijo in Anglijo. Ti dve bosta četrtfinale igrali ob 20. uri v Al Koru.

Maroko v Katarju piše zgodovino. Potem ko je prvič sploh zaigral v četrtfinalu SP, je s prestižno zmago proti Cristianu Ronaldu in njegovi Portugalski postal prva afriška država s prebojem v polfinale mundiala. Pred tem so neuspešno to četverico lovili Kamerun 1990, Senegal 2002 in Gana in 2010.

Foto: Profimedia Maroko : Portugalska

Junak tekme, na kateri so Maročani do uspeha prišli z zanje značilnim slogom za ta turnir, torej predvsem s čakanjem na priložnosti in discipliniranim branjenjem, pa je postal Youssef En-Nesyri. Ob tem je svoje naredila že omenjena obramba, ki je na zadnjih devetih tekmah prejela zgolj en zadetek, tega jim je zabila Kanada v skupinskem delu.

Po tekmi je Cristiano Ronaldo v joku zapustil igrišče, sanjal je namreč, da bi s Portugalsko postal svetovni prvak. 

 

Maročani so dobili prvi polčas z golom Youssefa En-Nesyrija. Ta je v 42. minuti po podaji z leve strani v kazenskem prostoru visoko skočil in z glavo zadel za 1:0. Afriški predstavniki so sicer v dobršni meri pokazali predstavo v slogu s prejšnjih tekem. Posest žoge so prepustili tekmecu, se disciplinarno branili in čakali na protinapade. Enega od teh bi lahko unovčili v drugi minuti sodniškega dodatka, a so bili nenatančni.

Foto: Profimedia Maroko : Portugalska

So pa imeli izbranci Walida Regraguija, ki je postal prvi afriški selektor s četrtfinalom in zdaj s polfinalom SP, v prvem delu rahlo več strelov, medtem ko je bil pri Portugalci najaktivnejši pri poskusih Joao Felix, a ni zadel z nobenim od treh nevarnejših strelov. Najbližje zadetku pa so bili Portugalci v 45. minuti, ko je Bruno Fernandes žogo z desne strani poslal proti vratom in zadel prečko.

Maročani so bili tudi v uvodu drugega dela hitro nevarni po prekinitvi, je pa kmalu zatem v igro prišel Cristiano Ronaldo, za katerega je bila to že 196. tekma v državnem dresu. To je izenačenje rekorda, kar zadeva nastope za izbrano vrsto, enako število jih je zbral tudi Kuvajtčan Bader Al-Mutava.

Foto: Profimedia Maroko : Portugalska

Goncalo Ramos pa je bil prvi Portugalec v drugem delu z resnejšim strelom v 58. minuti, so pa igralci s Pirenejskega polotoka spet prevladovali na terenu, v 64. minuti pa je Fernandes spet zgrešil z roba kazenskega prostora. Še naprej je Portugalska iskala poti v kazenski prostor, Maroko pa se je branil, Felix pa je v 83. minuti našel luknjo v obrambi tekmeca, vendar se je izkazal Yassine Bounou.

Maroški čuvaj mreže je obranil tudi Ronaldov strel v prvi minuti dodatka, v katerem so imeli Portugalci igralca več po izključitvi Walida Cheddire. Toda Zakaria Aboukhlal je imel v 96. minuti zaključno žogo, ko je prišel sam pred Dioga Costo, a je bil slednji uspešnejši. Zatem je imel na drugi strani še Pepe priložnost z glavo, a je na veliko veselje maroških privržencev zgrešil iz bližine.

Foto: Profimedia Maroko : Portugalska

Že v petek sta si polfinale po enajstmetrovkah priigrali Hrvaška, ki je izločila Brazilijo, in Argentina, ki je odpravila Nizozemsko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:11 11. December 2022.

    Ronaldo smeče smrdljivo naduto marš kući

  • 21:35 10. December 2022.

    Še Messi gre domov, pa bo.

  • 19:25 10. December 2022.

    Slovenščina vam ni mar nimate denarja za lektorje? Niso izpisali ampak so spisali zgodovino. Vsak novinar bi moral znati dobro …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.