Evropski prvaki brez večjih težav do uspeha

Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR Foto: Saša Despot Rado Trifunović Foto: Saša Despot Gregor Hrovat Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR Foto: Saša Despot Gregor Hrovat Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR
Slovenija se je na prvi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo premagala Belorusijo.
Oglej si celoten članek

Slovenska košarkarska reprezentanca je kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2019 na Kitajskem odprla z domačo tekmo proti Belorusiji. Slednja na začetku kvalifikacij nastopa z najmočnejšo ekipo, pri Sloveniji pa zaradi znanega spora med Fibo in Evroligo manjkajo košarkarji, ki ta konec tedna igrajo evroligaške tekme.

Kljub temu so bili evropski prvaki nesporni favoriti pred dvobojem v Stožicah. "Po velikem uspehu na evropskem prvenstvu začenjamo s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo. Zavedamo se, da bomo na tekmi proti Belorusiji v vlogi favorita, vendar pa bomo to morali dokazati še na igrišču. Verjamem, da bomo vsi fantje dali vse od sebe," je pred dvobojem razmišljal novi kapetan slovenske izbrane vrste Gašper Vidmar.

Pogovor Prepelič: Kdor se ne podredi, tam ima vrata

Gogijev vpliv Slovenski as: "Na koncu sem bil predrag za Real"

Novi selektor slovenske reprezentance Rado Trifunović je v prvo peterko uvrstil štiri igralce, ki so si v Istanbulu okoli vratu nadeli zlato kolajno, na mestu organizatorja igre pa je zaigral Luka Rupnik. Košarkarju Fuenlabrade so na parketu v prvih minutah družbo delali še Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Vlatko Čančar in Vidmar. Slovenci so odločno krenili v dvoboj, že po slabih treh minutah pa je beloruska klop zahtevala minuto odmora ob rezultatu 9:2, Vidmar je dosegel štiri točke.

Po premoru so Belorusi dosegli pet zaporednih točk, a je s štirimi odgovoril Čančar, eno pa je za novo vodstvo s sedmimi točkami s prostega meta dodal Vidmar. Belorusi so imeli še naprej težave ob slovenski igri pod koš, po prvem košu tretjega slovenskega strelca na EuroBasketu Prepeliča, ki je lepo prodrl pod koš, pa se je na semaforju izpisal izid 22:10. Le dve točki manjša razlika je bila ob koncu prve četrtine, Čančar je dosegel 9 točk.

Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR

Gostje so še naprej izgubljali žoge, Slovenci pa drugih deset minut odprli s 6:0 za 28:12. Po visoki prednosti domačih in ob spremenjenih peterkah sta obe ekipi prikazali raztrgano igro, za prvo minuto odmora pa se je ob vodstvu 30:19 odločil tudi Trifunović. V igro sta se vrnila Blažič in Čančar, slednji pa je nanizal tri točke.

Slovenci so kljub zanesljivemu vodstvu slabo metali za tri točke, zadeli so le eno trojko iz 13 poizkusov, nato pa je svojo prvo na tekmi zadel Prepelič. Igralci, ki so zaigrali tudi v prvi peterki, so sicer v zaključku znova postavili stvari na svoje mesto, z nekaj hitrimi napadi pa je razlika ob polčasu znašala +18.  Met za tri točke se je ustavil pri 2/15.

Tudi v drugem polčasu je gostujoči selektor kar hitro posegel po minuti odmora, prednost Slovenije pa je še nekoliko narastla. Gostitelji so z dobro igro v obrambi prihajali do protinapadov in lahkih košev. Rupnik je v prvi polovici tretje četrtine dosegel sedem točk, z njegovo trojko pa so Slovenci povedli s 57:35. Ob znova premešani slovenski postavi je razlika v zadnjih minutah tretjega dela nekoliko splahnela (67:51).

Po dveh minutah in pol igre v zadnji četrtini so se beloruski košarkarji z uspešnim metom za tri točke približali na -12 (58:70), nato pa je z dvema prostima metoma odgovoril Žiga Dimec, Miha Lapornik je zadel trojko, Saša Zagorac je po lepi akciji neovirano položil žogo v koš, z levega kota pa je bil natančen še Čančar (79:58). Tekma je bila odločena.

To je bila 16. zaporedna zmaga Slovenije na uradnih tekmah. Poleg tokratne so slavili devetkrat na EuroBasketu, šestkrat v kvalifikacijah za EP, zadnji poraz pa so doživeli 12. septembra 2015, ko so na EP 2015 v Franciji klonili proti Latviji.

Foto: Saša Despot košarka SLO-BLR

V drugi tekmi skupine je Španija, ki je morala zaigrati brez vseh 12 mož z letošnjega EP, premagala Črnogorce. Tekma v podgorici se je končala z izidom 66:79. Pri furiji, ki bo v nedeljo naslednji tekmec Trifunovićeve čete je veteran Fran Vazquez dosegel 15 točk.

Kvalifikacije SP:

Slovenija : Belorusija    87:74 (22:12, 42:24, 67:51) 
Čančar 20, Blažič 14, Vidmar 11 (9 skokov), Prepelič 9 (8 podaj), Dimec in Rupnik 7; Wayns 14

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.