Nove zvezde Evrolige

Foto: Žurnal24 Childress bo v Evropo prinesel glamur lige NBA. Nad mojstrovinami se bodo naslaj
Ob začetku nove sezone Evrolige vam predstavljamo največje in najbolj zvezdniške poletne prestope v najelitnejšem evropskem košarkarskem tekmovanju.
Oglej si celoten članek

Nova sezona košarkarske Evrolige je pred vrati. Poleti smo spremljali masivno vračanje evropskih zvezdnikov iz lige NBA na staro celino, zato še nikoli košarkarska tržnica v Evropi ni bila tako vznemirljiva kot letos. Nekaj največjih zvezdnikov sicer ne bo igralo v Evroligi, saj njihove ruske ekipe v tem tekmovanju še ne nastopajo, vendar pa se tudi brez  Boštjana Nachbarja, Carlosa Delfina, Jorgeja Garbajose in Nenada Krstića ne gre bati za prvovrsten spektakel v režiji velemojstrov iz vseh koncev sveta.


Papaloukas se je vrnil domov. © Reuters

 
Olympiacosu uspel transfer poletja
Začnimo v skupini A in pri zmagovalcu poletne tržnice Olympiacosu . Trener Panagiotis Yannakis bo imel v letošnji sezoni na razpolago moštvo, ki je bilo sestavljeno z enim samim ciljem – osvojiti naslov evropskega prvaka. Največ prahu je dvignil prihod uveljavljene NBA zvezde Josha Childressa , ki je še lani pri Atlanti dosegal po 12 točk na tekmo. Petindvajsetletni košarkar z že malce staromodno afro pričesko je po Dominiqeju Wilkinsu najverjetneje največja ameriška zvezda, ki bo navduševala v evropskih dvoranah, a kljub temu se ne gre bati, da bi Olympiacos postal "one man band" . Po šestih letih v Moskvi se je v grško prestolnico vrnil še dvakratni MVP Evrolige Theodoros Papaloukas , pomembni okrepitvi pa sta tudi nekdanji član Olimpije Yotam Halperin ter hrvaški center Nikola Vujčić , ki prihaja iz Maccabija.


Carlos Arroyo se je iz mirnega Orlanda preselil v nemirni Tel Aviv. © AFP

 
Maccabi letos sicer ne meri na sam vrh, vseeno pa so Izraelci poleti ujeli veliko ribo, ki sliši na ime Carlos Arroyo . Reprezentant Portorika se po sedmih letih vrača v Evropo iz lige NBA, nazadnje pa je lani pri Orlandu dosegal po sedem točk na tekmo. Močna bo tudi Unicaja iz Malage , ki je zadržala jedro moštva, edina večja sprememba pa se je zgodila na klopi, kjer je Sergia Scariola zamenjal uspešni selektor španske reprezentance Aito Garcia Reneses . V skupini A bo nevarna tudi zagrebška Cibona , ki bo v novi sezoni močnejša za mladega upa Damirja Markoto , ki se vrača iz Žalgirisa, izkušenega Davorja Kusa ter Nikšo Prkačina , ki je v moskovskemu Dinamu naredil prostor za Boštjana Nacbharja.


Peković je lani s Partizanom slavil v ligi NLB. Letos bo nastopal v dvorani OAKA. © Saša Despot

 
Barcelona in Panathinaikos s sanjskima moštvoma
V skupini B bo sij zvezd namenjen Panathinaikosu in Barceloni . Grški velikan tokrat po dolgih letih ni doživel večjih sprememb, največjo okrepitev pa predstavlja črnogorski center Nikola Peković , ki je bil lani pri Partizanu najkoristnejši igralec lige NLB. Izjemne ambicije v letošnji sezoni goji tudi Barcelona , ki je močnejša za odličnega Juana Carlosa Navarra (petletna pogodba vredna 2.5 milijona evrov na leto) ter odličnega avstralskega centra Davida Andersena , ki se je v sončno Španijo preselil iz moskovskega CSKA . Vloga tihega favorita pripada italijanski Sieni , ki bo tudi letos računala na usluge lani odličnega ameriškega organizatorja igre Terrella McIntyreja .


Rubio bo ena glavnih atrakcij Evrolige. © AFP

 
Olimpija proti Brezcu, Bečiroviču, Giričku in Rubiu
Skupina C, v kateri nastopa Union Olimpija , bo prav tako polna vrhunskih zvezd. Prvi favorit skupine Tau Ceramica je sicer na papirju slabša kot lani, z odmevnimi nakupi pa so svoje navijače razveselili pri Fenerbahčeju in rimski Lottomatici . Turki so poleti v svoje gnezdo zvabili odličnega Hrvata Gordana Girička , ki je v šestih letih igranja v ligi NBA v povprečju dosegal po deset točk na tekmo, Lottomatica pa se je okrepila z slovenskima zvezdnikoma Primožem Brezcem in Sanijem Bečirovičem , katerima bo s klopi diktiral priznani hrvaški trener Jasmin Repeša . Spektakularno bo tudi na tekmah Joventuta , kjer bodo vse oči uperjene proti 18-letnemu čudežnemu dečku Rickyju Rubiu , za katerega nekateri celo trdijo, da je najboljši mladi košarkar na svetu.


Zoran Planinić je v Moskvi zamenjal Theodorosa Papaloukasa. © AFP

 
Planinić in Lorbek namesto Andersena in Papaloukasa
Za konec nam ostane še skupina D, v kateri bo nastopal branilec naslova evropskega prvaka CSKA iz Moskve . Ruski velikan je poleti izgubil Theodorosa Papaloukasa in Davida Andersena , vrzel pa je zakrpal s Hrvatom Zoranom Planinićem in Slovencem Erazmom Lorbkom . Za še večjo konkurenco v že tako strahovito močnem moštvu bo poskrbel Američan Terrence Morris , ki v Rusijo prihaja po odlični sezoni pri Maccabiju, pri CSKA pa zatrjujejo, da se svoji vladavini v Evroligi ne nameravajo odreči kar tako. Poleti so Rusi lovili superzvezdnika Chicago Bulls Bena Gordona , ki je imel na mizi ponudbo težko 5.5 milijona ameriških dolarjev na leto, a je vendarle prevladala želja po nastopanju med najboljšimi na svetu. Real iz Madrida se je okrepil s prvim strelcem turškega prvenstva Quintonom Hosleyjem (Karsiyaka, 23 točk na tekmo), velika okrepitev pa je tudi Američan Jeremiah Massey , ki je bil lani pri Arisu najboljši skakalec Evrolige.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.