Novi motorji za manjšo porabo

Foto: EPA
Foto: EPA
Po nekaj hudih besedah in grdih pogledih so proizvajalci in ekipe formule 1 le dosegli dogovor s Fio o novih motorjih. Od leta 2014 bo v uporabi šestvaljni motor.
Oglej si celoten članek

Dirkalniki formule 1 bodo poslej opremljeni s šestvaljnimi motorji. Tako je v sredo zvečer po posvetu s proizvajalci in ekipami odločilo vodstvo Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA). Od leta 2014 bo šestvaljni motor obvezen za vse ekipe. FIA je sprva od leta 2013 načrtovala uvedbo štirivaljnikov s turbopolnilnikom, a naletela na gluha ušesa.

Med vodstvom krovne avtomobilistične zveze in predstavniki ekip se je zaradi predlaganega štirivaljnika vnel celo spor. Tudi direktor tekmovanja Bernie Ecclestone je bil proti uvedbi manjšega motorja. Šestvaljni motor je tako nekakšen kompromis, ki naj bi s svojim neposrednim vbrizgom in hibridno tehniko prihranil približno 35 odstotkov goriva. Razlog zamenjave motorjev je prav nižja poraba, k čemur je vseskozi težila FIA.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.