Novo leto, nove Petrine stopničke

Foto: Žurnal24 V Pragi je bila Petra Majdič tretja, na novomeškem sprintu pa še mesto višje.
Petra Majdič je na novega leta dan na sprintu za Tour de Ski v Novem Mestu osvojila drugo mesto. Vesna Fabjan si je s tretjim mestom v finalu B priborila končno deveto mesto.
Oglej si celoten članek
 

Tour de Ski, Nove Mesto, sprint (Ž)

1. A. Follis (ITA)
2. P. Majdič (SLO)

3. A. K. Saarinen (FIN)
9. V. Fabjan (SLO)

Le malo je manjkalo in Petra Majdič bi jim znova dala vetra. Na peti preizkušnji Tour de Skija je v osvojila drugo mesto. Šlo je za sprint v prosti tehniki v češkem Novem Mestu. Zmagala je Arianna Follis , Aino Kaiso Saarinenova pa je zaradi težav v ciljnem sprintu padla na tretje mesto, a se v skupnem seštevku turneje prebila na prvo mesto. Najboljša slovenska tekačica na smučeh v skupnem seštevku Tour de Skija po petih od sedmih preizkušenj zaseda četrto mesto. Na prejšnji sprinterski tekmi v Pragi je Majdičeva osvojila tretje mesto, na včerajšnji tekmi na 9 kilometrov v češkem Novem Mestu na peto. Slovenski uspeh na Češkem je s končnim devetim mestom dopolnila Vesna Fabjan . Slovenki sta bili izvrstni od kvalifikacij naprej. Petra Majdič je v kvalifikacijah zaostala le za Magdo Genuin in Arianno Follis. Vesna Fabjan pa je bila 11. Še bolje je bilo v četrtfinalu. Majdičeva se je kot najhitrejša iz svoje skupine uvrstila v polfinale, tja pa se je prebila tudi Fabjanova. V prvi polfinalni skupini je nastopila Fabjanova in le za desetinko sekunde zgrešila drugo mesto in uvrstitev v finale. Majdičeva pa si je v drugi polfinalni skupini lahko privoščila lagodnejši ciljni sprint in prišla v finale kot druga.

Majdičeva se jes petega prebila na skupno četrto mesto. © EPA

 
"Rečem lahko, da mi je to deveto mesto bolj pri srcu, kot tisto iz Prage, saj je bila ta proga daljša in bolj naporna. Znova ostaja grenak priokus, saj sem imela nekaj smole pri polfinalnem fotofinišu, res pa je, da so bile vse skupine težke. Leto ali dve nazaj bi še rekla, da sotekmovalke spoštujem, nekdaj bi se jim celo umikala, zdaj pa se lahko z njimi enakovredno kosam. Pred mano sta še dve težki preizkušnji, ki ju je treba končati in toliko energije mi je še ostalo," je po tekmi dejala Fabjanova, ki se je tako kot pred tremi dnevi znova prebila na deveto mesto. Z mlado Besničanko je bil zadovoljen tudi vodja tekaških reprezentanc Marko Gracer . "Vesna je dosegla maksimalni izkupiček iz teh sprintov na Touru. Dokazuje, da se prebija med najboljše, da je lahko vedno znova v malem finalu, da je lahko med deseterico. Če bo šlo tako naprej, lahko že letos poseže tudi v veliki finale. Tudi Petra je danes odtekla maksimalni izkupiček, ta uvrstitev je to, kar smo si želeli za izhodišče v skupnem seštevku pred zaključkom v Italiji."

 
 

Leto ali dve nazaj bi še rekla, da sotekmovalke spoštujem, nekdaj bi se jim celo umikala, zdaj pa se lahko z njimi enakovredno kosam.

Vesna Fabjan

 
Moški finale je bil znova poslastica, ki je postregel z napetimi boji. Že v malem finalu je šlo na vse ali nič, prav tako ni manjkalo prerivanja, v velikem finalu pa je sledilo norveško državno prvenstvo, kjer se je najboljše znašel mladi Petter Northug . Slednji je v zadnjih metrih izkoristil svojo telesno premoč in ugnal sicer nespornega kralja sprintov, rojaka Tora Arneja Hetlanda . Tretje mesto je osvojil Italijan Christian Zorzi . Edini slovenski predstavnik Nejc Brodar je odstopil že v nedeljo. Pred smučarji tekači je zdaj petkov prost dan, nato pa jih konec tedna čaka še zaključek na italijanskem prizorišču Val di Fiemme. V soboto sta na sporedu tekmi na razdalji, v nedeljo pa sledi še zaključni vzpon na Alpe Ceramis.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.