Novo zlato za Čopa in Špika

Foto: Žurnal24 Zlata medalja je lepa popotnica za olimpijske igre v Pekingu, kjer bosta Iztok Č
Iztok Čop in Luka Špik sta na veslaškem SP v Münchnu v dvojnem dvojcu osvojila naslov svetovnih prvakov.
Oglej si celoten članek

Člana dvojnega dvojca iz štartnega bloka nista začela na vso moč. Taktično sta stopnjevala ritem in že po prvi tretjini proge prevzela pobudo ter v šampionskem ciljnem zaključku strla branilca naslova, Francoza Hardyja in Macqueta. Tretja je bila estonska naveza Jaanson- Endrekson, sicer najboljša v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Blejska veslača sta bila spet najbolje pripravljena prav na največjem tekmovanju, saj je to že njuna tretja zlata medalja na svetovnih prvenstvih. Na vrh sta se povzpela že leta 1999 v kanadskem St. Catharinesu in v japonskem Gifuju pred dvema letoma. Na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah sta v tej disciplini osvojila že sedem medalj.

"Karte so se letos precej premešale. Malo sem presenečen, da nama niso uspeli priti bliže, ampak mislim, da so že po polfinalu videli, da morajo na naju še vedno povsem resno računati. Razlike so bile majhne; v tem vetru, ki nam je vsem progo skrajšal vsaj za pol minute, ne smeš delati napak. Sicer sta imela s tem Francoza majhno prednost, saj res lepo veslata, a midva sva odpeljala tako, kot že dolgo ne," je po prihodu z dopinškega testa, kjer je bil skoraj uro, razlagal najboljši slovenski veslač Iztok Čop.



Četverec peti:
Slovenski četverec brez krmarja v postavi Miha in Tomaž Pirih, Rok Kolander in Rok Rozman je osvojil peto mesto. Zmagal je novozelandski čoln, in sicer pred italijanskim in nizozemskim. Slovencem je po drugem mestu na polovici proge v nadaljevanju zmanjkalo sape in so za zmagovalci zaostali pet sekund.

"Mislil sem, da bomo na koncu imeli kolajno. Pred tekmo sem imel dober občutek in po navadi se ne zmotim,"
je najprej dejal štroker četverca Miha Pirih. "Pričakoval sem medaljo, sploh po četrtfinalnem nastopu. Toda če bi mi kdo pred odhodom, ko sem videl konkurenco, dejal, da bomo peti, bi z veseljem podpisal. Odveslali smo štiri dobre dirke in lahko smo zadovoljni," je še dodal starejši od bratov Pirih, četverec pa je s tem petim mestom izpolnil tudi normo za nastop na OI prihodnje leto.

"Cilj je bil prvo mesto, a vedeli smo, da ne bo lahko," je dejal selektor reprezentance in blejski trener Miloš Janša. "Poskušali smo prevzeti vodstvo že po prvih 500 metrih, a se žal ni izšlo; no, na tretjini proge sta smo le priborili prvo pomembno prednost. Nato smo morali le še odbijati napade," je bil več kot zadovoljen Janša, ki je še dejal, da je četverec dosegel največ, kar lahko v tem trenutku: "Posadko smo sestavili šele letos in mislim, da je pred njo lepa prihodnost, če bodo le nadaljevali tako, kot so začeli."

Lahki skifist Bine Pišlar je na osvojil končno osmo mesto, potem ko je bil v malem finalu drugi za Kanadčanom Timothyjem Colsonom.

 
 


Ko je na koncu začel priganjati še Luka, sem vedel, da ne bova izgubila. Odpeljala sva sanjskih zadnjih 200 metrov.

Iztok Čop, veslač

 
 
 


Zjutraj sem imel v mislih zlato odličje, ampak v taki konkurenci nikoli ne veš. Bil sem nervozen in dirka je bila vse prej kot lahka. To je odličen konec glede na potek letošnje sezone, saj izidi s tekem svetovnega pokala tega vsekakor niso napovedovali. Mislim, da se lahko drugo leto še izboljšava, posebej kar zahteva tehniko in večje število preveslanih kilometrov.

Luka Špik, veslač

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.