Nowitzki zasenčil trio Miamija

Foto: Žurnal24 Nemec je odločen, da tokrat Dallas popelje do konca. (Foto: EPA) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Dallas Mavericks so dobili drugo tekmo finala lige NBA proti Miami Heat, čeprav so že izgubljali za 15 točk. Odločilni koš je tri sekunde pred koncem prispeval nemški "wunderkind" Dirk Nowitzki.
Oglej si celoten članek

Miami Heat so bili na dobri poti do zmage tudi na letošnji drugi tekmi finala lige NBA in s tem že občutljivega vodstva z 2:0, toda to ni bilo v načrtih Nemca Dirka Nowitzkega. Dallas Mavericks so na krilih vsestranskega košarkarja zrežirali epski preobrat, s katerim so nadoknadili zaostanek s 73:88 in na koncu slavili s 95:93 ter serijo izenačili na 1:1.

Wade najbolj vroč član "velike trojke"
Od zvezdniške trojke Miamija je bil tokrat najbolj vroč Dwayane Wade, ki je vse do polovice zadnje četrtine navduševal navijače v American Airlines Areni v Miamiju. Wade je zadeval iz vseh položajev, obenem pa z odličnimi podajami skrbel, da njegovi soigralci niso bili brez dela. Na drugi strani rahlo poškodovani prvi zvezdnik Dallasa Nowitzki (prst na levi roki) ni igral tako kot zna. Kljub temu pa so "telički" držali stik z Miamijem. Po prvi četrtini je bil izid tako izenačen (28:28), niti ena od ekip pa si ni priigrala občutne prednosti. V drugi četrtini je Dallas že vodil z 51:42, a je Wade stvari hitro vzel v svoje roke in poskrbel, da sta moštvi tudi na odmor odšli poravnani (51:51). Wade je že v prvem polčasu dosegel 21 točk in tudi v tretji četrtini nadaljeval z odlično igro. Ob Nowitzkemu je bil pri Dallasu tokrat najbolj razpoložen Jason Terry. Ravno po njuni zaslugi pa je imel Miami pred zadnjo četrtino le štiri točke prednosti (75:71).

Wade in James razjezila Mavse
Zadnja četrtina se je za gostitelje začela sanjsko. Wade je v le nekaj minutah zabil, zadel štiri proste mete in za nameček dodal še trojko. Na semaforju se je svetil izid 88:73 za Miami in slavje se je začelo. LeBron James (na koncu 20 točk) in Wade sta poplesaval pred klopjo Dallasa, kar je očitno razkurilo igralce Ricka Carlisleja. Po minuti odmora pa obrnjena slika. Igralci Dallasa so začeli igrati kot v transu. Na krilih Terrya (osem točk) so "telički" ujeli priključek, nato pa je stvari v svoje roke vzel nemški "wunderkind". Nowitzki je koš Miamija rešetal iz vseh položajev in 57 sekund pred koncem izenačil na 90:90. Nato je izza črte zatajil Wade, na drugi strani pa je mirno kri ohranil Nemec in Dallas popeljal v vodstvo s 93:90, a s tem se drama še ni končala. Mario Chalmers je izkoristil podajo Jamesa in z novo trojko izid izenačil, po minuti odmora pa še ena čarovnija Nowitzkega.

Zaostajali smo za 15 točk in nato naredili preobrat. Velikokrat smo že precej zaostajali v tekmah končnice in smo mnogokrat pokazali sposobnost, da se lahko vrnemo nazaj v igro.
Erik Spoelstra

Žogo je seveda dobil Nemec, ki je kot hitri vlak švignil mimo obrambe Miamija na čelu s svojimi "varuhom" Chrisom Boshom in natanko 3,6 sekunde pred koncem žogo položil v koš za zmago s 95:93 (delni izid 22:5 za Dallas). Wade je nato sicer poskušal izsiliti vsaj podaljšek, a je metal iz nemogočega položaja in slavje Dallasa na domačem dvorišču Miamija se je lahko začelo.

Igrati je treba do konca
"V tej ligi moraš igrati do konca," je po konci srečanja razlagal Nowitzki. "To je finale. Lahko zaostajaš za 20 točk. V tej ligi nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. In tako smo se borili naprej," je še dodal Nemec. "Gledati nasprotnike, ki se tako veselijo in proslavljajo, je zelo težko. Nato pa sem pogledal na uro in videl, da je še dovolj časa," je dodal drugi junak v vrstah Dallasa Terry. "Pravzaprav niti ne vem, kaj se je zgodilo," pa svojim očem ni mogel verjeti Chris Bosh, ki je dosegel zgolj 12 točk ob obupnem metu iz igre (4/16).

"Nismo zadovoljni. Predvsem v napadu so se pokazale naše slabosti," je bil nezadovoljen trener Miamija Erik Spoelstra, medtem ko je bil njegov kolega na klopi teličkov Rick Carlisle precej bolj vesel: "Zaostajali smo za 15 točk in nato naredili preobrat. Velikokrat smo že precej zaostajali v tekmah končnice in smo mnogokrat pokazali sposobnost, da se lahko vrnemo nazaj v igro."

Liga NBA, finale, 2. tekma:


Miami Heat : Dallas Mavericks 93:95 /1:1/
Wade 36, James 20: Nowitzki 24, Marion 20, Terry 16

- // izid v zmagah

Igrajo na štiri zmage.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.