Ob domači zmagi padla tudi kraljica Cortine

Foto: Epa Sofia Goggia
Italijanka Sofia Goggia je zmagovalka smuka za svetovni pokal alpskih smučark v Cortini d'Ampezzo.
Oglej si celoten članek

Sofia Goggia je za svojo četrto zmago, prvo v Cortini, premagala Američanki. Lindsey Vonn je bila druga (+0,47), tretje mesto je pripadlo Mikaeli Shiffrin (+0,84). Prizorišče v Dolomitih je sicer kraj največjih slovenskih uspehov v hitrih disciplinah, po zaslugi Ilke Štuhec, Tine Maze in Mojce Suhadolc, a tokrat Slovenk, tako kot v Bad Kleinkirchheimu pred tem, ni bilo na startu.

Šlo je za nadomestni smuk za Val d'Isere. Na njem je najhitrejšo linijo ubrala 25-letna Goggia, ki prihaja ravno pred olimpijskimi igrami v vrhunsko formo ter bo ena izmed glavnih favoritinj za smukaško zlato v Južni Koreji, kjer je lani v Jeongseonu zmagala tako v smuku kot superveleslalomu. Italijanka je še drugič po vrsti zmagala na smukih, potem ko je bila najhitrejša tudi prejšnji teden v Bad Kleinkirchheimu. To so njene pete stopničke v sezoni.

V Cortini se je karavani po krajšem premoru, potem ko je izpustila tekme v Bad Kleinkirchheimu, znova pridružila Shiffrinova, ki v tej sezoni dokazuje, da je lahko zelo konkurenčna tudi na smukih. Stopila je na svoje še tretje smukaške stopničke. Decembra je v Lake Louisu prvič zmagala na smuku ter bila prvič tretja.

Dvaindvajsetletnica bo ob koncu tedna lovila svojo še enajsto zmago v tej sezoni ter karierno 42., s katero se bo, če jo bo osvojila, izenačila s Švedinjo Anjo Pärson na petem mestu ženske večne lestvice. Vonnova jih ima 78, Avstrijka Annemarie Moser-Pröll 62, Švicarka Vreni Schneider 55., Avstrijka Renate Götschl pa 46.

Konec kariere Zadnji nastop velike smučarske šampionke

Najhitrejša na obeh treningih smuka je bila sicer  Vonnova, ki pa je bila danes za zmago malenkost prepočasna. Je pa osvojila svoje 19. stopničke v Cortini. To je njeno najbolj priljubljeno evropsko prizorišče svetovnega pokala, kjer je kar enajstkrat zmagala. Več zmag (18) in stopničk (25) je osvojila le še v Lake Louisu. Vonnova ima največ smukaških zmag (39) v svetovnem pokalu, upoštevajoč tako moške kot ženske, ter največ smukaških stopničk, 62, le sloviti Šved Ingemar Stenmark (81 v slalomu in 72 v veleslalomu) jih ima več v kateri od disciplin.

Olimpijska smukaška prvakinja iz leta 2010 lahko s svojimi 33 leti prav na njej tako ljubi progi Tofana postane tudi najstarejša zmagovalka smuka za svetovni pokal alpskih smučark. Ta mejnik drži Avstrijka Elisabeth Görgl, ki je bila stara 32 let in 325 dni, ko je leta 2014 zmagala na smuku v Altenmarkt/Zauchenseeju.

Po prvem od dveh smukov v Cortini, v soboto bo na sporedu še en, je Goggia (269) skočila na prvo mesto v seštevku discipline, po novem druga je Shiffrinova (220), ki premočno vodi v skupnem seštevku, saj ima že 1441 točk. Goggia (570) je zdaj prva zasledovalka Američanke, za katero zaostaja 871 točk.

Rezultati:  
1. Sofia Goggia (Ita)                        1:36,45
2. Lindsey Vonn (ZDA)                      +0,47
 3. Mikaela Shiffrin (ZDA)                    0,84
 4. Lara Gut (Švi)                                 0,93
 5. Nicole Schmidhofer (Avt)               0,99
 6. Ragnhild Mowinckel (Nor)             1,09
 7. Jacqueline Wiles (ZDA)                1,13
 8. Stephanie Venier (Avt)                 1,25
 9. Kira Weidle (Nem)                        1,47
10. Johanna Schnarf (Ita)                  1,64

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.