Ob jubileju želijo tudi rekord

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Slovenska prestolnica bo 24. in 25. oktobra gostila 20. Volkswagen ljubljanski maraton.
Oglej si celoten članek

Prireditelji so sporočili, da se je za nedeljske teke na 42 km prijavilo 2330 maratoncev in 630 maratonk, za 21 km 9695 in za 10 km 7450 tekačev. Skupna številka prijavljenih s sobotnimi teki osnovnošolcev, srednješolcev in predšolskih otrok je 29.129.

Lani je bilo na 42 km prijavljenih 2500 maratoncev, za 21 km 8500 in za 10 km 7000, skupna številka s sobotnimi teki je bila doslej rekordnih 26.700 udeležencev.

Start letošnjega teka bo na Šubičevi cesti pred slovenskim parlamentom in ne na Slovenski cesti, ki je deloma še gradbišče, cilj pa na Kongresnem trgu. Trasa bo potekala po ulicah in cestah v središču mesta in v njegovi okolici, drugič po lanski uvedbi pa bo maraton na najdaljši razdalji potekal v enem samem krogu.

V nedeljo se bo tek na 10.000 m začel ob 8.30, teka na 21 in 42 kilometrov, ta nastop bo štel tudi za državno prvenstvo, pa ob 10.30. Že deset minut prej bo start paraplegikov in prvič rolkarjev. Informacijska pisarna bo na Gospodarskem razstavišču odprta že od četrtka, kjer bo moč dvigniti startne številke, tam bo v soboto ob 18. uri odprtje, tradicionalna testeninka pa se bo na ta dan začela že ob 13. uri.

"V nedeljo bo teklo prek 20.0000 ljudi, v soboto 9.000, skupaj pa okrog 30.000 v dveh dnevih, kar je spoštovanja vredna številka. Na znamenitem maratonu v New Yorku je od 40.000 do 45.0000 tekačev. Vidimo, da smo zelo blizu, pa tudi zelo daleč. Na velikih maratonih je namreč omenjena številka le za tek na 42 km in nimajo toliko krajših tekov. Ljubljanski maraton ima zato rezerve na 42 km, kjer bi lahko število povečali na račun tujih rekreativnih tekačev," je na novinarski konferenci pojasnil predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih. Povedal je, da so ob jubileju pripravili knjigo o zgodovini maratona, himno in film, izdana je bila tudi posebna znamka, proračun pa znaša 1,1 milijona evrov in tako kot v prejšnjih letih ne pričakujejo izgube.

Najboljša slovenska tekmovalca bosta Mitja Kosovelj, ki bo lovil normo za olimpijske igre, in Neža Mravlje, za slovenske tekače pa je predviden poseben nagradni sklad, po 1000, 500 in 300 evrov za prva tri mesta v obeh konkurencah na 42 km. Večina ostalih najboljših slovenskih maratoncev in maratonk je sicer poškodovanih.

"Pridobili smo najboljše tuje tekače doslej, saj je župan že v začetku leta poslal pismo, v katerem je pozval zastopnike atletov, da bi letos imeli najhitrejše možne atlete. Naredili smo tudi nabor tekačev, ki smo jih želeli dobiti, torej tiste, ki so že tekli okrog 2:05, uspešni pa smo bili polovično. Naš maraton je v Evropi sicer že zelo poznan, vendar nas čaka še nekaj dela, saj so se nekateri odločili denimo za maraton v Frankfurtu. Naš maraton je po denarnih nagradah na ravni tistih v Pragi in Amsterdamu," pa je navedel Gabrijel Ambrožič (Atletska zveza Slovenije) in dodal, da so pridobili tudi tekače za narekovanje ritma za najboljše izide.

Nagrada v višini 20.000 evrov je namenjena za prvo mesto, 12.000 za drugo in 8000 za tretje, kar precej več kot lani, ko je zmaga prinesla 12.000 evrov, rekordni časi pa lahko skupni znesek še povečajo, tudi na 43.000 evrov. Številko ena bo nosil Kenijec Levi Omari Matebo, leta 2011 zmagovalec maratona v Barceloni, ki bo skušal z ostalimi izboljšati rekord proge (2:08:25). V ženski konkurenci, kjer rekorda ne pričakujejo, bo prva favoritinja Etiopijka Melkam Gizaw.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.