Oblak drugi Slovenec z evropsko lovoriko

Foto: Epa jan oblak
Atletico Madrid se je v finalu evropske lige pomeril z Marseillom in zmagal s 3:0. Jan Oblak je zbral dve obrambi.
Oglej si celoten članek

Madridski Atletico in Jan Oblak sta v zadnjih dveh evropskih finalih ostala praznih rok. Rdeče-beli so bili neuspešni v finalih lige prvakov, leta 2014 in 2016 jih je premagal mestni tekmec Real Madrid. Prvič po podaljšku, drugič šele po streljanju enajstmetrovk. Na zadnjem omenjenem obračunu je za Colchonerose zaigral tudi slovenski vratar, pred tem je bil na enak način prekratek v finalu evropske lige. Leta 2014 je kot član Benfice prav tako po izvajanju strelov z bele točke izgubil proti Sevilli.

Škofjeločan je tako proti Marseillu imel še tretjo priložnost za evropski naslov. Do tega je doslej od slovenskih nogometašev prišel le Srečko Katanec, ki je s Sampdorio leta 1990 osvojil Pokal pokalnih zmagovalcev. Blizu evropske lovorike je bil sicer tudi Zlatko Zahović, ki pa je zgrešil eno izmed enajstmetrovk v finalu lige prvakov leta 2001, ko je Valencia klonila proti Bayernu.

Tudi francoski klub, sicer že evropski prvak iz leta 1993, je prav tako lovil svojo prvo lovoriko v evropski ligi, v tem tekmovanju pa se je v tej sezoni dvakrat pomeril tudi z Domžalami. Četa Simona Rožmana je precej namučila favorizirane tekmece, tekma v Ljubljani se je končala z izidom 1:1, ko so bili Domžalčani celo boljši nasprotnik, povratni dvoboj pa s 3:0 v korist Marseilla, a so tudi v gosteh Slovenci imeli svoje priložnosti.

Dober začetek Marseilla, nato huda napaka

Stavnice so pred tekmo več možnosti za lovoriko pripisovale Špancem. Marseille je sicer zaigral v tretjem največjem francoskem mestu, kar pa ni predstavljalo prednost, Marseille v Lyonu namreč velja za zelo osovražen klub.

Že v četrti minuti je južnofrancosko moštvo imelo izjemno priložnost za vodstvo. Po odlični podaji kapetana Dimitrija Payeta, ki je poslal žogo skozi obrambo tekmecev, je sam pred Oblaka prišel Valère Germain. Slovenski vratar je stekel iz vrat, napadalec pa je nenevarno sprožil preko prečke. V naslednjem napadu je z volejem z 20 metrov poizkusil še branilec Adil Rami, ko je žoga še enkrat poletela mimo želenega cilja, Oblaku pa ni bilo treba posredovati tudi v 12. minuti ob strelu Boune Sarra. Francozi so v uvodnih minutah imeli pobudo.

Dominacijo Francozov je prekinil zgrešeni strel Kokeja, v 19. minuti pa je prvi strel v okvir gola zlahka zaustavil Oblak. Presenetiti ga je poskušal Payet. Izbranci Diega Simeoneja, ki si je tekmo zaradi kazni moral znova ogledati le iz častne tribune, pa so izkoristili že prvo napako Marseilla. Vratar Steve Mandanda je podajal iz svojega kazenskega prostora, okroglo usnje pa je slabo sprejemal André Zambo Anguissa in ga izgubil. Sledila je le še podaja Gabija do Antoineja Griezmanna, ki se je iz oči v oči znašel z rojakom Mandandajem in ga mirno premagal.

Francoz potopil Francoze

Iz drugega strela na gol je Atletico povedel z 2:0. V 49. minuti so Španci osvojili žogo na sredini igrišča in silovito krenili proti golu Marseilla. Koke je lepo s podajo na robu kazenskega prostora poiskal Griezmanna, ta pa je znova prišel sam pred Mandandaja. Slednji se je vrgel pod noge napadalcu, a zaman, saj je ta dvignil žogo preko njega in še drugič na tekmi zatresel mrežo.

V 70. minuti je Mandanda prišel do svoje prve obrambe. Preko prečke je potisnil žogo po poizkusu Kokeja. V 81. minuti je bil premagan tudi Oblak, a ga je rešila vratnica. Po podaji v šestnajsterec Atletica je rezervist Kostas Mitroglou preskočil Godina in na sedmih metrih nameril v dolgi kot. Škofjeločan je bil prekratek, žoga pa se je od notranjega dela vratnice odbila nazaj v polje. Le tri minute kasneje je Oblak zanesljivo zaustavil močen strel Jordana Amavija. V 87. minuti je na 11 metrih do neoviranega strela prišel Clinton Njie, ki pa je tako slabo zadel žogo, da je celo končala v avtu.

Kazen za zamujeno je prišla zelo hitro. Francozi, ki so stavili le na napad, so se po hitrem protinapadu tekmeca znašli v manjšini v obrambi, po novi podaji Kokeja pa je do strela prišel Gabi in z diagonalnim strelom v dolgi kot zabil svoj prvi zadetek v tekmovanju. Vse je bilo odločeno.

Evropska liga, finale:

Marseille : Atletico Madrid  0:3 (0:1)  
Griezmann 21., 49., Gabi 89.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.