Od junakov do bedakov

Foto: Žurnal24 Kapetan Egipta Ahmed Hassan s pokalom za zmagovalca afriškega pokala narodov
Prvega letošnjega velikega nogometnega tekmovanja je konec. V Gani so torej slavili Egipčani, spoznajte pa še vse druge junake in osmoljence afriškega pokala narodov!
Oglej si celoten članek
Najboljše moštvo: Egipt
V kategoriji "naj moštvo" zmagovalca ni bilo težko izbrati. Egipčani so presenetili vse in ubranili naslov prvaka ter tako dokazali, da pred dvema letoma osvojenemu naslovu na domačih tleh ne gre pripisati zgolj dejstvu, da je bil Egipt gostitelj prvenstva. Faraoni so blesteli že v skupinskem delu, kjer so v uvodni tekmi prvenstva s 4:2 ugnali poznejšega finalista Kamerun , v polfinalu so v najboljši predstavi v Gani nadigrali in visoko premagali prvega favorita Slonokoščeno obalo , v finalu pa je še drugič padel Kamerun. Če je bil peti naslov afriškega prvaka "omadeževan" tudi s sodniškimi napakami, je šesti naslov čist kot solza.

Mohamed Aboutreika je v Gani zabil kar štiri zadetke. © Action Images

 
Najboljši nogometaš: Mohamed Aboutrika
Afriška nogometna zveza je po koncu turnirja naziv najboljšega igralca sicer podelila Hosnyju Abd Raboju , po mnenju zurnal24.si pa si naziv naj igralca bolj zasluži njegov moštveni soigralec Mohamed Aboutrika . Fenomenalni kreator igre egipčanske reprezentance je bil prva zvezda finalne tekme, na kateri je v 77. minuti tudi dosegel zmagoviti zadetek, sicer pa je v Gani skupno dosegel štiri zadetke in bil tako ob Hosnyju najboljši strelec svoje reprezentance. 29-letni zvezdnik največjega afriškega kluba, Al-Ahlyja , je že vrsto let najbolj priljubljen egipčanski športnik, svoj ugled in priljubljenost pa Aboutreika izkorišča tudi v humanitarne namene, saj je med drugim tudi ambasador Unicefa in zagrizen borec proti lakoti v svoji deželi. Aboutreika je tudi sicer svojevrsten posebnež: v Kairu je diplomiral iz umetnosti, na srečanju proti Sudanu pa je po zadetku razkril majico z napisom "Simpatiziram z Gazo", zaradi česar mu grozijo sankcije s strani Fife.

 

Naj enajsterica afriškega pokala narodov

Al-Hadary; Geremi, Gomaa, Said, Boka; Hosny, Aboutreika, Essien, A. Song; Zaky, Manucho

Najboljša enajsterica turnirja
Afriška nogometna zveza (CAF) je izbrala najboljšo enajsterico, v kateri pa žirija posameznim igralnim mestom ni posvečala pretirane pozornosti. Tako je v izboru CAF v moštvu kar šest igralcev sredine in dva napadalca, mi pa smo za vas izbrali za odtenek bolj "proporcionalno" sanjsko moštvo prvenstva. Med vratnicama je tako odlični Essam Al-Hadary, obrambno vrsto sestavljajo Geremi (Kamerun), Gomaa (Egipt), Said (Egipt) in Boka (Slonokoščena obala), na sredini so najbolj navdušili Aboutreika (Egipt), Hosny Abd Rabo (Egipt), Essien (Gana) in Alexandre Song (Kamerun), najboljša napadalca pa sta Amr Zaky (Egipt) in odkritje prvenstva, Angolec Manucho. Slednji je prvenstvo začel kot igralec angolskega kluba Petro Luando , danes pa je nogometaš angleškega Manchester Uniteda na posoji do konca sezone pri Panathinaikosu.

Najboljši trener: Hassan Shehata
Selektor egiptovske reprezentance Hassan Shehata je zgolj eden izmed petih domačih trenerjev na turnirju, kjer je kar 11 reprezentanc za vodenje ekipe pooblastilo evropske oziroma južnoameriške strokovnjake. Shehata se je izkazal kot pravi taktični lisjak, zaradi dveh naslovov prvaka pa mu je predsednik Egipta Hosni Mubarak podelil tudi častno medaljo. Z mediji nerad komunicira – v njegovem imenu to nehvaležno delo opravlja kar njegov pomočnik Shawky Gharib .

Najlepši zadetek: Muntari, Zidan …

Ker je izbira v tej kategoriji najtežja, vam ponujamo kar ogled desetih najlepših zadetkov afriškega pokala narodov leta 2008!



Največji osmoljenec prvenstva: Rigobert Song

Kapetan Kameruna, ki vliva spoštovanje vsem svojim soigralcem vključno z muhastim zvezdnikom Barcelone Samuelom Eto'ojem, je svoje moštvo uspešno prikrmaril do velikega finala, tam pa je na presenečenje vseh zatajil prav sam. V 77. minuti je nespretno sprejel žogo, se zapletel v dvoboj z Mohamedom Zidanom, po seriji osnovnošolskih napak pa je iz te akcije tudi padel zadetek, ki je Egiptu priboril naslov prvaka. Med kandidati za naj osmoljenca bi lahko omenili tudi zvezdnika Gvineje Pascala Feindounaja , ki je zaradi grobega prekrška dobil dve tekmi prepovedi, ter nigerijskega zvezdnika Johna Obija Mikela, ki je s svojimi predstavami morda celo največje razočaranje tekmovanja.

Manucho: iz Angole prek Gane v Anglijo © Action Images

 
Najbolj neumna poteza: Andre Bikey
Branilec angleškega Readinga je na polfinalnem srečanju proti Gani doživel klasični "black-out". V sodnikovem podaljšku se je v nadvse nenavadnih okoliščinah lotil kar člana zdravniškega osebja, ki je na igrišču poskušal pomagati njegovemu soigralcu Rigobertu Songu. Zaprepadeni zdravnik je ob silovitem Bikeyjevemu naletu staknil nekaj podplutb, Bikey pa je zaradi "trenutka norosti" moral izpustiti najpomembnejšo tekmo v svoji karieri.

Naj presenečenje: Manucho

24-letni reprezentant Angole je presenetil vse. Pred začetkom tekmovanja povsem neznani napadalec angolskega kluba Petro Luanda je v Gani zabil kar štiri zadetke in z bravuroznimi predstavami ter preigravanji smešil obrambe nasprotnikov. Angola je sicer izpadla v četrtfinalu, a Manucho turnirja zagotovo ne bo nikoli pozabil: z odličnimi predstavami si je namreč "kupil" vstopnico za Old Trafford, saj je sredi tekmovanja postal novi član Manchester Uniteda ! Pred gledališčem sanj ga zdaj čaka le še šestmesečno kaljenje pri grškem Panathinaikosu.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.