Odermatt lahko strmoglavi Maierja, Mazejeva nedosegljiva

Foto: Epa
Foto: Epa
Najboljši smučar na svetu Švicar Marco Odermatt se spogleduje z rekordnimi dosežki.
Oglej si celoten članek

Švicar Marco Odermatt je v Aspnu na sedmem, predzadnjem superveleslalomu svetovnega pokala alpskih smučarjev v sezoni zabeležil še peto zmago, kar ni uspelo še nobenemu smučarju pred njim. Lovi tudi rekord Hermanna Maierja - 2000 točk v eni sezoni in pomembni bosta že tekmi konec tedna na Vitrancu.

"Tega do danes zjutraj sploh nisem vedel. Ampak rekordi so nekaj lepega. To je nekaj, kar ostane, vsaj za nekaj časa," je 25-letni smučar povedal za švicarsko televizijo SFR. Priznal je, da je šel na tekmi popolnoma do skrajne meje možnega.

Alpsko smučanje Oddan še en mali kristalni globus, Slovenca razočarala

Mali kristalni globus za superveleslalomski seštevek svetovnega pokala je Odermatt že osvojil, samo teorija mu lahko prepreči slavje v skupnem seštevku. Tudi njegov edini teoretični tekmec, Norvežan Alexander Aamodt Kilde, ga je v ZDA že razglasil za skupnega zmagovalca.

Zdaj lovi še drugi rekord, znamko 2000 točk v eni sezoni svetovnega pokala, kar je v sezoni 1999/2000 uspelo legendarnemu Avstrijcu Hermannu Maierju. Odermattu manjka 374 točk, na sporedu pa ima vsaj še pet tekem, po en smuk in superveleslalom ter tri veleslalome. Dva ga čakata že konec tedna v Kranjski Gori.

"Seveda dosežek Maierja poznam. Zanj sem slišal velikokrat, a to ni popolnoma realno. Zaradi poškodb sem manjkal na treh tekmah, nekaj je bilo odpovedi ... Če bi bilo vse optimalno, pa bi se morda izšlo," avstrijski mediji povzemajo Švicarja.

Smuk (Ž) Štuhčeva tik pod stopničkami

Dosegljiv je še en rekord. Težko bo ujel Avstrijca Marcela Hirscherja (2017/18) in Hermanna Maierja (2000/01), ki sta v eni sezoni osvojila po 13 zmag. Zaenkrat je pri devetih, nedvomno pa lahko postane četrti smučar v zgodovini, ki je v eni sezoni dosegel dvomestno število zmag. To je v sezoni 2001/02 uspelo tudi tretjemu Avstrijcu Stephanu Eberharterju.

Več dela bi imel Odermatt z ženskimi rekordi. Tam je v skupnem seštevku na vrhu lestvice z 2414 točkami iz sezone 2012/13 še vedno slovenska šampionka Tina Maze. Američanka Mikaela Shiffrin pa je v sezoni 2018/19 dosegla kar 17 zmag.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.