Odličen obet za OI, Garnbretova vse hitrejša

Foto: Epa
Foto: Epa
Lep dosežek slovenske plezalke.
Oglej si celoten članek

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret iz tekme v tekmo napreduje v hitrostnem plezanju. Pred olimpijskimi igrami se je na tekmi svetovnega pokala v Villarsu v Švici v kvalifikacijah hitrosti prvič spustila pod hitrostno mejo osmih sekund. V osmini finala pa je s 13. dosežkom še za dve mesti izboljšala svojo najboljšo uvrstitev v hitrosti.

To je odličen obet pred Tokiom, kjer bodo za kolajno odločale vse tri discipline: hitrostno, balvansko in težavnostno plezanje. Slovenska plezalka je na svetovnem prvenstvu že posegla za zlatom v kombinaciji vseh disciplin, a ji je to uspelo kljub skromnejšemu izidu v hitrostni preizkušnji.

Garnbretova je tokrat sicer drugič po vrsti nastopila v osmini finala izločilnih bojev tekme svetovnega pokala v hitrostnem plezanju. S časom 8,01 sekunde je zasedla 13. mesto. Konec maja se je na tekmi v Salt Lake Cityju prvič prebila v izločilne boje ter bila 15.

V kvalifikacijah hitrosti v Villarsu je vpisala 11. mesto, v smeri A je bila sploh hitra in s časom 7,9 postavila osebni rekord. Hitrostno steno s fiksnimi oprimki je prvič premagala v manj kot osmih sekundah. V smeri B je plezala s časom 8,25.

V hitrosti je nastopila tudi Mia Krampl, ob Garnbretovi druga Slovenska predstavnica na letošnjih OI. S časoma 9,43 in 9,48 je osvojila končno 33. mesto.

Dvaindvajsetletna Garnbretova, ki bo glavna slovenska kandidatka za zlato olimpijsko kolajno avgusta v Tokiu, je pred finalnim dejanjem tekme v hitrosti prepričljivo nastopila v kvalifikacijah težavnosti. Kot edina je preplezala obe kvalifikacijski smeri do vrha.

Foto: Profimedia Janja Garnbret

Od Slovenk so si sobotni polfinale v težavnosti zagotovile tudi Lučka Rakovec s tretjim dosežkom, Kramplova s petim dosežkom, Vita Lukan in Tjaša Slemenšek sta si razdelili 11. mesto, Lana Skušek je bila 16., Lucija Tarkuš pa 26.

Vsega skupaj bo v sobotnem polfinalu nastopilo deset slovenskih predstavnikov. Martin Bergant je napredoval s petim dosežkom kvalifikacij. Domen Škofic in Luka Potočar sta si razdelila sedmo mesto.

Pred olimpijskimi igrami bosta na sporedu še dve tekmi svetovnega pokala v težavnosti, in sicer v Chamonixu in Brianconu v Franciji, ki ju bo Garnbretova v skladu s svojimi olimpijskimi načrti izpustila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.