OI 1912: Sto let od prve slovenske medalje

Prvi Slovenec, ki je osvojil olimpijsko medaljo je bil sabljač Rudolf Cvetko. Kot član avstrijske sabljaške reprezentance je osvojil srebro v ekipnem tekmovanju s sabljo.
Oglej si celoten članek

Foto: Wikipedia Rudolf Cvetko Slovenci smo si prvo medaljo prisabljali še za Avstrijo. To je pred sto leti, na poletnih olimpijskih igrah v Stockholmu leta 1912 v sabljanju uspelo Rudolfu Cvetku.

Vojaško izobraženi Cvetko se je sicer boril tudi v prvi svetovni vojni, ob koncu katere je imel čin stotnika, odlikovan pa je bil tudi z bronasto medaljo za zasluge. Leta 1926 so ga iz vojske zaradi "napredne usmerjenosti" upokojili s činom orožniškega podpolkovnika, piše na spletni strani sabljaške zveze Slovenije.

Na olimpijskih igrah v Stockholmu je sodelovalo 28 držav in 2.406 športnikov. To so bile zadnje igre, na katerih so bile zlate medalje še ulite iz čistega zlata.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.