OI 1984: Sovjeti vrnejo udarec

Foto: U.S. Air Force / Wikipedia
Foto: U.S. Air Force / Wikipedia
Olimpijske igre je leta 1984 gostilo ameriško mesto Los Angeles. Igre je tokrat bojkotiralo 14 držav na čelu s Sovjetsko zvezo.
Oglej si celoten članek

V Sovjetski zvezi so bojkot poletnih olimpijskih iger leta 1984 v Los Angelesu utemeljili s skrbjo za varnost. Poleg tega so ZDA očitali, da se obnašajo šovinistično in da tam vlada protisovjetska histerija.

Pod Sovjetsko taktirko so se bojkota med drugim udeležile Vzhodna Nemčija, Češkoslovaška, Vietnam, Afganistan, Kuba in Madžarska. Igre sta zaradi drugih političnih razlogov bojkotirala Iran in Libija.

Sovjetski bojkot naj bi bil sicer v veliki meri odziv na bojkot ZDA in zahodnih držav olimpijskih iger v Moskvi leta 1980. Takrat so se zanj uradno odločili zaradi napada Sovjetske zveze na Afganistan leto prej.

Zaradi spora Igre dobre volje

Spore glede Olimpijskih iger je vnovčil ameriški medijski magnat Ted Turner. Tako je v Moskvi leta 1986 organiziral prve Igre dobre volje (Goodwill games), na katerih so se prvič po 12 letih na velikem tekmovanju v nezimskih športih pomerili sovjetski in ameriški atleti.

Izvedenih je bilo pet tovrstnih iger, poslednje sobile leta 2001 v Avstraliji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.