Đoković in Nadal dva koraka pred ostalimi

Foto: EPA đoković murray op avstralije Foto: EPA nadal del potro indian wells Foto: EPA murray ferrer miami Foto: EPA đoković nadal monte carlo Foto: EPA nadal wawrinka madrid Foto: EPA nadal federer rim Foto: EPA nadal ferrer op francije roland garros Foto: EPA murray đoković wimbledon Foto: EPA nadal raonic montreal Foto: EPA nadal cincinnati Foto: EPA nadal đoković us open op zda Foto: EPA đoković del potro šanghaj Foto: EPA ferrer đoković pariz Foto: EPA đoković london world tour finals Foto: EPA češka finale davisov pokal
Teniška sezona 2013 nam bo ostala v spominu po epski vrnitvi Španca Rafaela Nadala, zgodovinski zmagi Britanca Andyja Murrayja in padu forme Švicarja Rogerja Federerja. Velik pečat je pustil tudi Srb Novak Đoković.
Oglej si celoten članek

Ko je Rafael Nadal januarja odpovedal nastop na OP Avstralije, so se mnogi spraševali, ali bo Španec sploh še kdaj ponovno zaigral na tako vrhunskem nivoju, kot smo bili vajeni pred poškodbo kolena. Minilo je sedem mesecev, odkar je ''kralj peska'' odigral svoj zadnji obračun in teniška javnost je nestrpno pričakovala, v kakšni formi se bo na igrišča vrnil španski matador. Razočaranje je bilo veliko, a Nadal se je svojim navijačem oddolžil v nadaljevanju sezone.

Na OP Avstralije je bilo tako ponovno vse v znamenju branilca naslova Novaka Đokovića, ki je poskušal postati prvi tenisač v Odprti dobi s tremi zaporednimi lovorikami v deželi tam spodaj. Srbski šampion je v finalu premagal Andyja Murrayja in se po številu zmag (4) v Melbournu izenačil z Rogerjem Federerjem in Andrejem Agassijem.

Nadal poslal jasno sporočilo

Februarja se je na igrišča vrnil Nadal, ki je zaigral na treh peščenih turnirjih v Južni Ameriki in po presenetljivem porazu v Vini del Mar, kjer ga je premagal Argentinec Horacio Zeballos, nanizal zmagi v Sao Paulu in Acapulcu. Prvi pravi test za Nadala je prišel na uvodnem mastersu sezone v puščavskem Indian Wellsu. Rafa, ki je od vrnitve nastopal s povitim levim kolenom, je v Kaliforniji razčistil vse dvome o svoji fizični pripravljenosti, ko je v finalu premagal Argentinca Juana Martina Del Potra in s tretjo zmago v Indian Wellsu (2007, 2009, 2013) osvojil prvo lovoriko na trdi podlagi po letu 2010.  A to je bil šele začetek.

Karavana se je preselila v Miami, kjer Federer in Nadal nista zaigrala, zmage pa se je po maratonskem finalu veselil Murray, ki je v podaljšanji igri tretjega niza premagal Davida Ferrerja. ''Muzza'' je v odločilnem nizu ubranil zaključno žogico in zasluženo osvojil deveti masters v svoji karieri.

Đoković strmoglavil ''kralja peska''

Peščeno sezono je najbolje začel Đoković, ki je na mastersu v Monte Carlu prekinil osemletno prevlado Nadala (2005-2012) in Špancu prizadejal prvi poraz v kneževini po letu 2004. ''Kralj peska'' je status quo ante ponovno vzpostavil na mastersih v Madridu, kjer je v finalu premagal Stanislasa Wawrinko, in Rimu, kjer je bil boljši od Federerja.

V Parizu, kjer je bil na sporedu drugi grand slam sezone za OP Francije, se je pisala zgodovina. Đoković bi lahko postal osmi tenisač, ki bi zmagal na vseh štirih največjih turnirjih, Nadal pa je imel priložnost postati prvi igralec, ki bi zbral osem zmag na enem izmed štirih grand slamov. Tenisača sta se srečala v polfinalu in postregla z novo teniško klasiko. Obračun, ki je bil prava zrcalna kopija finala OP Avstralije leta 2012, je z rezultatom 9:7 v petem nizu dobil Nadal, ki je nato v finalu brez težav premagal Ferrerja in osvojil svoj osmi Roland Garros (2005-2008, 2010-2013). S tem je izboljšal rekord, ki si ga je delil s Federerjem in Petom Samprasom, oba sedemkratna zmagovalca na sveti travi Wimbledona.

Murray izpolnil 77-letne britanske sanje

Sledila je (pre)kratka travnata sezona. Vse oči so bile ponovno uprte v Murrayja, ki je poskušal postati prvi Britanec po 77 letih, ki bi osvojil domači grand slam. Leto prej ga je v finalu premagal Federer, tokrat pa je Škot upravičil pričakovanja celotnega naroda in z zmago proti Đokoviću Wimbledon vrnil v zibelko modernega tenisa. Murray je bil izglasovan za BBC-jevo športno osebnost leta, njegova zmaga pa je postala najbolj odmeven teniški dogodek leta na socialnem omrežju Twitter.

Kanadsko-ameriški dvojček + US Open

Začetek ameriške turneje je zaznamoval Nadal, ki je v Montrealu v polfinalu premagal Đokovića, v finalu pa še domačega aduta Milosa Raonica in osvojil 25. masters v karieri. Teden zatem si je priigral prvo lovoriko na mastersu v Cincinnatiju in postal prvi tenisač po Andyju Roddicku (2003), ki je osvojil kanadsko-ameriški dvojček. Nadal je poletje čez lužo zaokrožil z zmago na OP ZDA, kjer je ponovno premagal Đokovića in se pomaknil na tretje mesto večne lestvice zmagovalcev turnirjev za grand slam. Španec je za zmago v velikem jabolku prejel rekordnih 3,6 milijona dolarjev.

Đoković z drugega planeta

Četrti poraz v finalih OP ZDA je predramil Đokovića, ki je do konca sezone nanizal 24 zaporednih zmag. Srb je v finalu mastersa v Šanghaju ugnal Juana Martina Del Potra, nato pa v Parizu še branilca naslova Ferrerja. Na zaključnem turnirju najboljše osmerice (World Tour Finals) je dobil vse tri obračune skupinskega dela, nato pa v finalu ugnal še Nadala in osvojil tretji finalni turnir v svoji karieri (2008, 2012, 2013).

Sezona se je zaključila s finalom Davisovega pokala, v katerem sta se pomerili Srbija in Češka. Đoković je priigral obe točki svoji reprezentanci, a Dušan Lajović, ki je nastopil zaradi odsotnosti Janka Tipsarevića in Viktorja Troickija, nalogi ni bil dorasel, tako da se je na koncu s 3:2 v zmagah tretjega naslova, drugega zapored, veselila Češka.

Sezona 2014 se je že dodobra začela, na tiskovni konferenci v Dohi pa jo je pomenljivo napovedal Nadal. ''Kar se je zgodilo, je preteklost. O letu 2013 smo govorili dovolj. Pogovarjajmo se o letu 2014,'' je dejal Španec.

Lestvica ATP (31. 12. 2013):

1. (1) Rafael Nadal (Špa) 13.030 točk
2. (2) Novak Đoković (Srb) 12.260
3. (3) David Ferrer (Špa) 5800
4. (4) Andy Murray (VBr) 5790
5. (5) Juan Martín del Potro (Arg) 5255
6. (6) Roger Federer (Švi) 4205
7. (7) Tomáš Berdych (Češ) 4180
8. (8) Stanislas Wawrinka (Švi) 3730
9. (9) Richard Gasquet (Fra) 3300
10. (10) Jo-Wilfried Tsonga (Fra) 3065
...
95. (89) Aljaž Bedene (Slo) 573
104.(105) Blaž Kavčič (Slo) 542
121.(121) Grega Žemlja (Slo) 467
184.(185) Blaž Rola (Slo) 276
301.(301) Janez Semrajc (Slo) 146
526.(526) Nik Razboršek (Slo) 64
596.(621) Mike Urbanija (Slo) 48

ATP World Tour Uncovered, 1. del:

ATP World Tour Uncovered, 2. del:

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.