Đoković razgalil dušo: "Nikoli več nočem skozi to"

Foto: Epa
Prvi igralec sveta Novak Đoković se je v začetku leta znašel pred veliko dilemo.
Oglej si celoten članek

Srbski teniški as Novak Đoković, zmagovalec 14 turnirjev za grandl slam, je po koncu pariškega mastersa na prvem mestu lestvice ATP prehitel poškodovanega "kralj peska" Rafaela Nadala in se po več kot dveh letih spet povzpel na teniški prestol.

Ko je njegov španski rival zaradi težav s kolenom in trebušno mišico odpovedal nastop na zaključnem turnirju v Londonu, je postalo jasno, da bo Đoković še petič v karieri prezimil na prvem mestu računalniške teniške lestvice. S tem dosežkom se lahko pohvalijo le trije igralci v zgodovini - Američan Jimmy Connors (5), Švicar Roger Federer (5) in aktualni rekorder Američan Pete Sampras (6).

Novak Đoković Karkoli drugega bi bilo veliko presenečenje

Za Đokovića je bila vrnitev na vrh nadvse čustvena izkušnja, saj je bil pred šestimi meseci uvrščen šele na 22. mesto lestvice ATP. Preporod se je začel z zelo uspešno travnato sezono, v kateri je osvojil svoj četrti Wimbledon, kasneje v sezoni pa temu dodal še tretjo lovoriko na OP ZDA. V New Yorku je osvojil svoj 14. grand slam in se izenačil s Samprasom (14), več od njiju jih imata samo še Nadal (17) in Federer (20).

Đokovićeve tegobe so se začele leta 2016, ko ga je z odlično drugo polovico sezone s prvega mesta izrinil Andy Murray. Srb je kmalu zatem končal sodelovanje s trenerjem in nekdanjim vrrhunskim tenisačem Borisom Beckerjem, nato pa med lansko peščeno sezono šokiral z razpustom celotne ekipe.

Foto: Epa Čez noč je iz svojega ožjega kroga "spodil" dolgoletnega trenerja Mariana Vajdo, specialista za fizično pripravljenost Gebharda Phila-Gritscha in fizioterapevta Miljana Amanovića. 

Omenjena trojica se je sicer aprila letos vrnila k Đokoviću, potem ko poskusi sodelovanja z Andrejem Agassijem in Radekom Štepanekom niso obrodili sadov.

Šušljalo se je, da ima 31-letni tenisač resne zakonske težave, da se je sporekel s starši, da je obseden z zdravo prehrano in da več časa kot treningu posveča meditaciji. Sporna je bila tudi domnevn (pre)velika vloga duhovnega učitelja Pepeja Imaza. Čeprav je Đoković večino govoric zanikal, je med vrsticami priznal, da so dogodki iz zasebnega življenja pripomogli k rezultatski krizi.

Kriza pa ni bila zgolj posledica dogajanja v zakulisju navidezno idiličnega življenja, temveč se je prvič v karieri srečal tudi z resnimi fizičnimi težavami. Dlje časa ga je pestila poškodba komolca, vendar se je na vse pretege trudil izogniti operativnemu posegu.

Po porazu na lanskem Wimbledonu je končal sezono in si privoščil večmesečni odmor, kar pa ni prineslo želenega učinka. Komolec mu je povzročal preveč težav in kmalu je postalo očitno, da je operacija edina možna rešitev.

Februarja je obotavljajoče legel na kirurško mizo.

"Tri dni sem samo jokal. Jokal sem po operaciji komolca. Vsakič, ko sem pomislil, kaj sem naredil, sem imel občutek, da sem storil napako. Izogibal sem se posegu, saj ne maram operacij in zdravil. Poskušam ostati naraven, saj verjamem, da so se telesa sposobna regenerirati. Nikoli več se nočem znajti v takšni situaciji. Nikoli več ne želim biti operiran. Moral sem sprejeti kompromis, če sem se želel vrniti na igrišče. Odločitev je bila prava. Nisem želel počivati naslednjih šest mesecev ali eno leto," je pojasnil Nole.

"Dvomil sem. Bal sem se, če bom povsem okreval. Nikoli ne veš, kako se bo odzvalo telo. Na srečo je operacija uspela. Mesec ali dva me je preganjal občutek krivde. Potem sem prišel do točke, ko sem moral sprejeti, kaj se je zgodilo. Moral sem se znebiti teh čustev," je dodal prvi igralec sveta.

Đoković bo sezono sklenil na zaključnem turnirju ATP Finals v Londonu, kjer bo napadal šesto lovoriko.

Foto: Epa novak đoković wimbledon

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.