OKS praznuje 20. obletnico

Foto: Gregor Katič
Foto: Gregor Katič
Krovno olimpijsko gibanje v Sloveniji, Olimpijski komite Slovenije, v sredo praznuje 20. obletnico obstoja. OKS je bil ustanovljen 15. oktobra 1991, Mednarodni olimpijski komite pa ga je v svojo družino polnopravno sprejel 5. februarja 1992.
Oglej si celoten članek

Olimpijski komite Slovenije (OKS), ki bo 15. oktobra praznoval 20. obletnico obstoja, bo v sredo častitljiv jubilej obeležil tudi na slovesnosti v Ljubljani. Krovno olimpijsko gibanje v Sloveniji so s podpisom Olimpijske listine ustanovili 15. oktobra 1991, ustanovna skupščina je bila 17. decembra 1991, za predsednika je bil izvoljen Janez Kocijančič.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je OKS začasno priznal 17. januarja 1992, s čimer so slovenski športniki dobili možnost in pravico, da na olimpijskih igrah nastopijo kot samostojna reprezentanca. OKS je bil v MOK polnopravno vključen 5. februarja 1992.

Slovenski športniki so pod slovensko zastavo in Prešernovo Zdravljico na olimpijskih igrah prvič nastopili februarja 1992 na zimskih igrah v francoskem Albertvillu, prvo kolajno pod slovensko zastavo pa po zaslugi veslačev (Iztok Čop in Denis Žvegelj v dvojcu brez krmarja in Jani Klemenčič, Sadik Mujkič, Sašo Mirjanič in Milan Janša v četvercu brez krmarja, oboji bronasti) osvojili na poletnih igrah v Barceloni leta 1992.

Današnja združena organizacija z nazivom Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez (OKS - ZŠZ) je bila ustanovljena s sklepom o združitvi, ki so ga članice OKS in takratne Športne zveze Slovenije sprejele na ločenih sejah svojih skupščin 22. decembra 1994. Še istega dne je bila tudi 1. seja skupščine nove, združene organizacije.

OKS - ZŠZ v letu 2011 v svoji strukturi združuje 113 članov, od tega 85 športnih zvez občin, 68 nacionalnih panožnih športnih zvez ter preko njih večino športnih društev. V Sloveniji je registriranih prek sedem tisoč športnih društev, ki predstavljajo prek 35 odstotkov vseh registriranih društev v Sloveniji. Šport je v Sloveniji razvit in priljubljen, saj se z njim stalno ali občasno ukvarja kar 64 odstotkov prebivalstva, kar Slovenijo uvršča tik za skandinavske države.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.