Olimpija izločila prvake

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Košarkarji Uniona Olimpije so v odločilni tretji tekmi četrtfinala lige Nova KBM premagali Tajfun s 73:63 (23:20, 40:40, 58:48), Helios Suns pa so izločili lanske finaliste Rogaško s s 74:58 (11:22, 39:35, 53:45).
Oglej si celoten članek

Državno prvenstvo se bo nadaljevalo brez branilca naslova. Košarkarji Tajfuna so se namreč poslovili v četrtfinalu, potem ko jih je z 2:1 v zmagah izločila petnajstkratna prvakinja Union Olimpija. Na odločilni tretji tekmi v Stožicah je bilo 73:63.

Šentjurčani tako končujejo sezono, v kateri so prvič v zgodovini igrali v regionalnem tekmovanju ter prvič v zgodovini osvojili slovenski superpokal na začetku sezone. Za Tajfun je bil to hkrati vrhunec sezone, saj so v ligi Aba osvojili zadnje mesto, v pokalu Spar so se poslovili v polfinalu, v ligi Nova KBM pa v četrtfinalu.

Ljubljančani so z uvrstitvijo v polfinale, v katerem se bodo na dve zmagi pomerili z Zlatorogom, izboljšali rezultat iz prejšnje sezone, ko so izpadli že v četrtfinalu. Tako se bodo lahko borili za prvo lovoriko po pokalu Spar iz sezone 2013/2014 oziroma za prvi naslov državnega prvaka od 2009.

Varovanci trenerja Gašperja Potočnika so zasluženo prišli do zmage. Bili so v ospredju večji del tekme, odločilno prednost pa so si priigrali v tretji in na začetku zadnje četrtine, ko so z delnim izidom 10:0 prišli do prednosti 62:48. Gostje so sicer to razliko z nizom trojk močno zmanjšali (62:57), a žal prav tedaj ostali brez prvega organizatorja igre Domna Bratoža, ki si je poškodoval gleženj. Njegov odhod na klop je prekinil niz košev Tajfuna, ti so prišli še do zaostanka z 60:63, Luka Lapornik in Gregor Hrovat pa sta na drugi strani z dvema zaporednima trojkama (69:62) dokončno odločila tekmo.

V polfinalu tudi Domžalčani

Košarkarji Helios Suns so se tretjič zaporedoma uvrstili v polfinale državnega prvenstva. Čeprav so imeli v četrtfinalni seriji z Rogaško prednost domače dvorane, so se nekoliko nepričakovano uvrstili med štiri najboljše ekipe v državi, saj so tri četrtfinalne tekme v šestih dneh odigrali z vsega sedmimi igralci.

A očitno so bili ti bolj motivirani od izbrancev Damjana Novakovića, ki po odličnem prvem delu lige Nova KBM razočarani končujejo sezono. V prvih šestnajstih tekmah sezone je Rogaška izgubila le enkrat, v drugem delu je zmagala le štirikrat, v četrtfinalu pa zgolj pred domačimi gledalci. Rogaška, ki je veljala za eno najboljših ekip v napadu v Sloveniji, je na odločilni tekmi sezone dosegla le 58 točk, kar je izenačenje njenega najslabšega dosežka v sezoni.

In to kljub temu, da je po prvi četrtini vodili že z 22:11. Preobrat Helios Suns se je začel, ko so v dvorano vstopili navijači Tajfuna, ki so se vračali iz Stožic. Glas so zastavili za 'Slatno' oziroma Rogaško, ki pa ji dvojna vzpodbuda s tribun in odlično vzdušje očitno nista koristila. Z delnim izidom 14:2 so domači hitro vzpostavili ravnotežje (25:24).

Odločitev o zmagovalcu je padla na začetku zadnje četrtine, ko sta kapetan Luka Vončina in Jan Močnik zadela tri trojke v nizu in popeljala Helios Suns v vodstvo 59:45. Čeprav je bilo na semaforju še dovolj časa za nov preobrat, so Domžalčan prednost rutinirano zadržali do konca.

Krka bo v polfinalu igrala z Domžalčani, Zlatorog pa z Ljubljančani. Prvi tekmi v Novem mestu in Laškem bosta v soboto, 21. maja, drugi sta na sporedu 23. maja, morebitni tretji pa 26. 5.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.