Olimpija ne da pokala Krki: zmajem 18. naslov

Foto: Benjamin Kovač Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Murić Jeretin Thompson Jagodnik Zagorac Rothbart Blažič Union Olimpija Krka poka Foto: Benjamin Kovač Thompson Lalić Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Salin Dragić Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Salin Dragić Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Filipovski sodnik Murić Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač sodnik sodniki Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač plesalke navijačice Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Zagorac Blažič Dragić Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Blažič Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač navijači Kelti Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Abdul Hamid Jagodnik Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Dašić Pavič Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Blažič Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Filipovski Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Nissim Dašić Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Murić Salin Blažič Dragić Močnik Krivec Union Olimpija Krka pokal Spar finale Br Foto: Benjamin Kovač Filipovski Blažič Murić Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Filipovski Murić Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Thompson Pavič Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Thompson Filipovski Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Blažič Dragić Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Blažič Dragić Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Blažič Thompson Murić Lalić Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Blažič Murić Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Foto: Benjamin Kovač Thompson Pavič Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice
Union Olimpija je še osemnajstič v zgodovini kluba osvojila slovensko pokalno lovoriko. Ljubljančani so v Brežicah na zaključnem turnirju pokala Spar tako kot v letih 2001 in 2002 odpravili Krko, ki še vedno čaka na svojo premierni naslov (68:63).
Oglej si celoten članek

Košarkarji Uniona Olimpije so osemnajstič postali pokalni prvaki Slovenije. V zadnjih petih minutah finala zaključnega turnirja pokala Spar v Brežicah so z delnim izidom 18:10 naredili preobrat in se zasluženo veselili pokalne lovorike. Naziv najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja je prejel igralec Olimpijin Američan Deon Thompson.

"Zmage na pokalu Spar sem zelo vesel, saj je bil ritem celotnega tekmovanja zelo naporen," je po tekmi povedal trener zmagovite ekipe Sašo Filipovski. "Igrali smo tri tekme v treh dneh - četrtfinalno proti dobremu Heliosu, polfinalno proti neugodnemu Geoplinu Slovanu in finalno proti Krki. V zadnji tekmi smo stopili skupaj in odigrali borbeno ter ugotovili, da imamo številne igralce, ki so za ekipo pripravljeni pustiti srce na igrišču. Igralci bodo sedaj proslavili težko prigaran pokal, nato pa začnemo s treningi in pripravami na naslednjo tekmo."

Branilci naslova iz Ljubljane so že na začetku tekme pokazali, da si po vseh težavah kluba v preteklih mesecih iskreno želijo prvega naslova v sezoni. V prvi četrtini se je sedem košarkarjev Olimpije vpisalo med strelce, pri Krki le trije, tako da so zeleno-beli iz prestolnice zasluženo vodili z 22:13, prednost pa so v nadaljevanju prvega polčasa še povišali. V 17. minuti so prišli do rekordnih 15 točk naskoka (34:19), toda potrebno je bilo le nekaj minut navdahnjene igre Zorana Dragića ter nepazljivosti v obrambi in Krka je bila znova v igri (34:29).

V drugem polčasu - potem, ko so med odmorom mladi košarkarji Rudarja prejeli pokal za zmago na prvem mini pokalu Spar - so Novomeščani nadaljevali preobrat. V skupno šestih minutah, zadnjih treh prvega dela in uvodnih treh nadaljevanja, so naredili delni izid 21:5 in drugič po začetnem vodstvu s 3:0 prešli v vodstvo (40:39).

Tekma je bila izenačena vse do zadnjih petih minut, ko so sledili ključni trenutki dvoboja. Krka je svojo priložnost za prvo pokalno lovoriko v zgodovini kluba zapravila v 35. minuti, ko je imela pri vodstvu 53:50 kar štiri proste mete in žogo s strani zaradi dveh tehničnih osebnih napak. Vse štiri proste mete je zapravila (skupno jih je zgrešila 13), prav tako je ni zaključila napada s strani in dve minuti pozneje je namesto vodstva z desetimi točkami razlike zaostajala 54:58. Goran Jeretin je namreč zadel dve trojki v nizu, koše so nato dodali še dvakrat Sasu Salin ter Jaka Blažič in Olimpija je minuto in 30 sekund pred koncem povedla s 65:56.

Čeprav je bila tekma s tem odločena, jo je sodniška trojka v zadnji minuti precej podaljšala z nizom tehničnih in namernih osebnih napak, ki so do tedaj zgledno in športno tekmo pred polno dvorano pripeljale na rob incidenta. Še posebej sta v internem dvoboju prednjačila mlada Blažič in Dragić. Pri zmagovalcih je Jeretin dosegel 13 točk ob metu 3:5 izza polkroga, Salin jih je zbral 12, Thompson pa enajst ob devetih skokih. Pri poražencih je izstopal Dragić z 19 točkami.

Trener Krke Aleksander Sekulič je po tekmi priznal, da je njegovemu moštvu v izdihljajih tekme zmanjkalo zbranosti, še posebej pa je obžaloval zapravljene štiri proste mete. "Na takšnih tekmah, ki ti prinesejo določeno lovoriko, sta najbolj pomembni dve stvari - da si motiviran in zbran," je povedal Sekulič. "Moji ekipi je v zadnji četrtini manjkala zbranost, saj smo imeli štiri minute pred koncem možnost, da odločimo tekmo s štirimi prostimi meti in žogo s strani, vendar tega nismo izkoristili. Namesto da bi vodili vsaj z devetimi točkami razlike, je Jeretin zadel dve trojki z velike razdalje. Če potegnem črto pod tekmo lahko rečem, da nismo igrali slabo. Tudi če bi naša ekipa osvojila lovoriko, bi bila zaslužena. Za podporo skozi celotno tekmo bi se rad zahvalil tudi našim zvestim navijačem."

Najkoristnejši igralec zaključnega turnirja, Deon Thompson, je bil poleg zmage vesel tudi zato, ker mu je skupaj s soigralci uspelo maščevati nesrečni poraz v ligi ABA, kjer je prav Američan v podaljšku zgrešil met za zmago. "Zmage smo izredno veseli zaradi tega, ker je tekma odločala o lovoriki in tudi zato, ker nas je pred kratkim Krka po podaljšku premagala v Stožicah v ligi ABA. Že pred pričetkom zaključnega finalnega turnirja pokala Spar smo si želeli, da bi spet pomerili z njimi in jim vrnili za tisti poraz. Uspelo nam je, kar me izredno veseli. Zasluge za moj naslov gredo mojim soigralcem, saj so oni tisti, ki mi podajajo žoge, ko sem v dobrem položaju. Olajšajo mi čas na parketu, zato gre največji del zaslug prav njim," je povedal Thompson.

"Finalna tekma proti Unionu Olimpiji je bila zelo borbena do samega zaključka. Zgrešili smo kar trinajst prostih metov, kar je za takšno tekmo preveč in prejeli dve trojki Jeretina iz osmih metrov. Tako da lahko tekmecu le čestitamo za zmago," je pristavil Smiljan Pavič.

Pokal Spar, zaključni turnir, finale:

Union Olimpija : Krka 68:63 (46:47, 37:31, 22:13)
Jeretin 13 točk, Salin 12, Thompson 11; Dragić 19, Pavič 10

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.