Olimpija še trdneje v vodstvu

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
V 20. kolu je Olimpija zmagala na neugodnem gostovanju pri Zavrču, Mariborčani in Domžalčani pa so se razšli z eno osvojeno točko.
Oglej si celoten članek

Čeprav so Ljubljančani tokrat igrali brez prvega napadalca Andraža Šporarja, ki je manjkal zaradi lažje poškodbe stopala, so na težkem gostovanju v Zavrču prišli do pomembne zmage. Potem ko so v prejšnjem krogu doma izgubili proti Gorici, so se tako vrnili na zmagovalna pota in spet utrdili vodilno mesto na lestvici. Zavrč, ki je bil doslej neporažen proti prvouvrščenima ekipama (Mariboru in Olimpiji), ostaja peti.

Zavrčani so tekmo izvrstno začeli, Josip Golubar je "slalomiral" skozi neodločno ljubljansko obrambo, tudi z nekaj sreče žogo pripeljal pred Aleksandra Šeligo in ga premagal za 1:0. V osmi minuti je na drugi strani zagrozil tudi Ezekiel Henty, a v dveh poskusih ni premagal Dominika Picaka. Ob dokaj enakovredni igri so imeli domači novo priložnost v 21. minuti, ko je sam proti ljubljanskim vratom stekel Dejan Glavica, a se v ključnem trenutku zapletel.

Kazen za zapravljeno priložnost je sledila že v naslednjem napadu, ki ga je z ne preveč močnim, a natančnim strelom z roba kazenskega prostora učinkovito zaključil Lucas Ontivero. Miha Zajc je slabih deset minut zatem prav tako poskusil z roba kazenskega prostora, a je bil premalo natančen. Tudi sicer je bila Olimpija v tem delu igre bolj konkretna, izjemno priložnost je imel še Henty v 40. minuti, ko je po dolgi podaji in hitrem prodoru sam prišel pred Picaka malo z leve strani. Uspešnejši je bil Zavrčev vratar. Na drugi strani je tri minute pozneje prišel sam pred Šeligo Francesco Tahiraj, tudi v tem primeru je bil uspešnejši čuvaj mreže.

V uvodu drugega polčasa gledalci niso videli priložnosti ene ali druge ekipe, v 64. minuti pa je Olimpija povedla z 2:1. Denis Glavina je pri izbijanju naredil napako, žogo z leve strani poslal v lasten kazenski prostor točno do Hentyja, ki je iz igre v vrgel še domača srednja branilca in zadel s strelom po tleh.

V 72. minuti so domači zahtevali najstrožjo kazen, ko je Jure Matjašič prišel pred Šeligo, žogo poslal čezenj, nato pa je ljubljanski vratar podrl Zavrčevega igralca. Sodniki so dosodili le kot, žoga se je namreč odbila od Šelige mimo vratnice. A z Zavrčeve strani je bilo to tudi vse, izjema je bil strel z glavo Ivana Novoselca v sodniškem dodatku, tako da se je zmage veselila ljubljanska ekipa.

Domžale bližje polnemu izkupičku

Mariborčani so niz neporaženosti podaljšali na deset tekem, a tokrat so jo dobro odnesli. Domžalčani so predvsem v drugem polčasu so zapravili številne lepe priložnosti. Gledalci niso videli zadetkov, videli pa so predstavo, v kateri sta si ekipi na trenutke izmenjavali pobudo, večino prvega dela pa so bili podjetnejši gostitelji. Tudi v uvodu tekme, ko so prek Nejca Skubica in Matica Črnica dvakrat streljali, a je bil Jasmin Handanović obakrat na mestu. Mariborski vratar je moral posredovati tudi v 22. minuti po udarcu Črnica z roba kazenskega prostora.

Mariborčani so le poredkoma prišli do zaključnega strela, eden nevarnejših je bil v 31. minuti, ko je z glavo streljal Dare Vršič in žogo poslal mimo leve vratnice. Ob koncu polčasa so bili znova blizu zadetka Domžalčani, ko je Gaber Dobrovoljc s 25 metrov meril malo mimo desnega zgornjega kota vrat gostov.

V uvodu drugega dela igre je najprej zagrozil Željko Filipović v 49. minuti, še bolj nevarno pa je bilo šest minut pozneje, ko je z desne strani kazenskega prostora močno sprožil Skubic in oplazil prečko. Domačini so bili znova nevarni v 57. minuti, najprej je z leve strani sprožil Črnic, Handanović je žogo odbil do Antonia Manceja, temu pa je zadetek preprečil Erik Janža na golovi črti. Zatem je močno sprožil še Jure Balkovec, a bil premalo natančen. V 62. minuti je po levi strani prodrl Črnic, prišel do strela v kazenskem prostoru, a žogo poslal le malce mimo nasprotne vratnice. Pritisk Domžal je prekinil strel Jean-Philippa Mendyja v 68. minuti, vendar je z glavo meril preveč po sredini vrat. Na drugi strani je v 72. minuti Balkovec z roba kazenskega prostora poskusil spremeniti izid, toda Handanović je žogo ustavil, tako kot po strelu Slobodana Vuka štiri minute pozneje.

Nato je Črnic v 77. minuti malce z leve strani sprožil močan diagonalni strel, žoga pa je za nekaj centimetrov zgrešila cilj. V 85. minuti je iz ugodnega položaja z glavo prazno mrežo zgrešil še Vuk, v sodniškem dodatku pa je na drugi strani poskusil Gregor Bajde, a je žoga končala malce mimo vrat Domžal.

Eleke z dvanajstim golom v sezoni odločil zmagovalca

Novogoričani so po veliki zmagi nad Olimpijo v prejšnjem krogu tokrat premagali še Rudar. Dvoboj je odločil drugi najboljši strelec lige Blessing Eleke ob koncu tekme. Primorci so se vsaj začasno prebili pred Domžale na tretje mesto prvenstvene lestvice.

Foto: Katarina Ponjavić blessing eleke gorica V prvem polčasu je imela terensko premoč Gorica, ki je sprožila tudi nekaj več strelov proti vratom kot gostje - ti so poskusili le v 20. minuti, ko je strel Stjepana Babića obranil Grega Sorčan -, najnevarnejša pa sta bila poskusa Sandija Arčona z roba kazenskega prostora v 26. in Elekeja v 39. minuti. V prvem primeru je bil na mestu Matej Radan, v drugem pa je Eleke, ki je bil po podaji Amela Džuzdanovića (ta je moral zaradi domnevne poškodbe kolena igro zapustiti še pred koncem prvega polčasa) sam pred Radanom, zgrešil cilj, tako kot Džuzdanović minuto zatem.

V uvodu drugega polčasa je prvi zagrozil Mario Babić, ko je iz prve udaril po podaji z desne strani, a je bil Sorčan na mestu. Sledilo je nekaj strelov na obeh straneh, ki pa niso bili dovolj dobri za spremembo rezultata. Zato pa ga je spremenil Eleke v 86. minuti, ko se je znašel sam pred Radanom po napaki Milana Kocića in podaji Dina Martinovića. Za Elekeja je bil to 12. zadetek v sezoni, s čimer se je utrdil na drugem mestu lestvice strelcev. Za vodilnim Šporarjem zaostaja pet zadetkov. V 90. minuti je Eleke prodrl še po levi strani v kazenski prostor, podal v sredino, a je dobro posredovala obramba gostov.

Celjani do treh točk v sodnikovem podaljšku

Dvoboj ekip iz spodnjega dela lestvice se je končal z zmagoslavjem Celja. Po izenačeni predstavi je odločitev o zmagovalcu padla v drugi minuti sodniškega dodatka, mož odločitve pa je bil Tilen Klemenčič. Celjani so po današnji zmagi po točkah ujeli Novomeščane in Velenjčane, vsi so jih zbrali po 19.

Celjani in Novomeščani so dvoboj na Areni Petrol začeli zelo previdno, v prvi polovici prvega polčasa je igra v glavnem potekala med obema kazenskima prostoroma brez izrazitih priložnosti na eni in drugi strani. V nadaljevanju so bolj pogumno in ambiciozno zaigrali Dolenjci, med v 22. in 24. minuto pa je domači vratar Matic Kotnik zanesljivo posredoval po poskusih Josipa Fučka in Nane Welbecka. Do konca polčasa sta ekipi nadaljevali s previdno predstavo, še najbolj je po golu zadišalo v sami končnici prvega dela, ko je domači vezist Blaž Vrhovec streljal mimo vrat, Kotnik pa je bil vnovič na pravem mestu po poskusu Mihe Kostanjška.

Celjani so že v tretji minuti nadaljevanja nevarno zapretili, po akciji Marka Pajača in Ivana Firerja pa je Milan Spremo zgrešil popolnoma prazna novomeška vrata. Domača ekipa je zagrozila še v 64. minuti, poskusil je Ramon Soria Alonso, gostujoči vratar Mateo Barukčič pa je zanesljivo posredoval. Šest minut kasneje je poskusil Žiga Kostrevec, a je streljal mimo vrat.

V zadnjih dvajsetih minutah sta obe ekipi zaigrali nekoliko bolj ambiciozno in veliko več tvegali, poskusa Filipa Dangubića in Welbecka sta zletela mimo Kotnikovih vrat, v 86. minuti pa je Barukčič zanesljivo ukrotil strel Vrhovca. Odločitev o zmagovalcu je nato padla v drugi minuti sodniškega dodatka, po podaji Erika De Souse je bil v pravem trenutku na pravem mestu Klemenčič ter z glavo dosegel zmagoviti gol za Celjane.

Niz Krškega končan

Koprčani so na stadionu Matije Gubca končali niz neporaženosti Krčanov, ki je trajal štiri tekme. S tem so se na lestvici, kjer zasedajo šesto mesto, malce odlepili od zasledovalcev. Pred zadnjim Krškim imajo po novem šest točk naskoka, za petim Zavrčem pa pet točk zaostanka. Jaka Štromajer je za tri točke zadel že v uvodu tekme.

Natančneje v peti minuti, potem ko je Leo Štulac podal na desno stran kazenskega prostora, od tam pa je Štromajer dosegel vodilni zadetek. Primorci so bili od začetka boljši in podjetnejši, Krčani pa so počasi vzpostavljali ravnotežje, štirikrat prišli do strela, a bili vselej nenatančni. Na drugi strani so Koprčani do konca polčasa še nekajkrat poskrbeli za razburjenje pred vrati domačih. V 39. minuti je v kazenskem prostoru Štulac žogo poslal čez gol, dve minuti zatem pa je najprej Dejan Urbanč skoraj zabil avtogol, nato pa se v gneči nista najbolje znašla Luka Vekić in Igor Gal.

V uvodu drugega polčasa so bili več pri žogi Krčani, ki pa dolgo niso konkretneje zagrozili. V 61. minuti je Tim Čeh poskusil s strelom z glavo, a je bil Kristijan Kahlina na pravem mestu. Tudi sicer ekipi nista bili posebej nevarni, to se je spremenilo šele v zadnjih 15 minutah tekme.

V 79. minuti je Čeh prišel sam pred Kahlino, a izgubil dvoboj, nato pa s "škarjicami" žogo poslal mimo vrat. Pritisk domačih je skušal unovčiti tudi Luka Volarič v 83. minuti, a s strelom iz obrata koprskemu vratarju ni povzročil posebnih težav.

Prva liga TS, 20. kolo:

Gorica : Rudar  1:0 (0:0)
Eleke 86.

Celje : Krka  1:0 (0:0)
Klemenčič 92.

Zavrč : Olimpija  1:2 (1:1)
Golubar 5.; Ontivero 22., Henty 64.

Krško : Luka Koper  0:1 (0:1)
Štromajer 5.

Domžale : Maribor  0:0

Lestvica:
1. Olimpija  45
2. Maribor  37
3. Domžale  34
4. Gorica  34
5. Zavrč  27
6. Luka Koper  22
7. Rudar  19
8. Krka  19
9. Celje  19
10. Krško  16

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.