Olimpijski šampion ima radikalno zamisel

Foto: Epa
Foto: Epa
Nemški olimpijski kolesarski prvak je velik zagovornik predloga o stalni gostiteljici olimpijskih iger.
Oglej si celoten članek

Nemški olimpijski kolesarski prvak Jens Lehmann, ki zdaj deluje kot nemški poslanec, je predlagal, da bi olimpijske igre imele stalno gostiteljico. S tem bi znižali stroške organizacije in okrepili trajnostni vidik največjega športnega dogodka na svetu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dobitnik zlatih olimpijskih medalj v kolesarjenju na stezi v Barceloni leta 1992 in Sydneyju leta 2000 je za časnik Chmenitzer Freie Presse dejal, da je namen olimpijskih iger zbiranje najboljših športnikov sveta. To po njegovem ne pomeni, da morajo igre potekati vedno v drugem kraju, njegove besede za časnik povzema dpa.

"Turistični vidik iger vsekakor ni prioriteta njenih udeležencev. V ospredju je možnost tekmovanja športnikov z vsega sveta. Zaradi tega je lokacija iger drugotnega pomena," je prepričan Lehmann.

Če bi se izbrala stalna gostiteljica iger, ne bi bilo več potrebe po izgradnji novih objektov. "S tem bi zaščitili vire in okolje," je dejal. "Obenem bi stalna prizorišča s časom dobila na pomenu in bi v športu postala sveta," je dodal.

Lehmann je predlog že predstavil predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), Nemcu Thomasu Bachu. Sam sicer ne pričakuje, da bi lahko Mok šel v to smer pred letom 2040.

Mok ima v zadnjih letih sicer vse več težav z iskanjem prirediteljev iger, saj so visoki stroški organizacije velika ovira za mnoge potencialne gostitelje iger.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.