Opravičilo Camerona prvi korak proti pravici

Foto: EPA
Foto: EPA
Največja nogometna tragedija v zgodovini angleškega nogometa, smrt 96 navijačev Liverpoola na pokalni tekmi leta 1989 v Sheffieldu, je po letih čakanja končno začela dobivati svoj epilog. Britanski premier David Cameron se je v današnjem govoru opravičil družinam umrlih in razkril, da so odgovorni za nesrečo namenoma prikrili svoje napake.
Oglej si celoten članek

Da se je bilo tragediji na stadionu Hillsborough v Sheffieldu leta 1989 mogoče izogniti, je pokazal podroben pregled 400.000 strani do sedaj neobjavljenih dokumentov, ki so jih odgovorni po besedah britanskega premierja Davida Camerona namenoma prikrili oziroma priredili. V sredo so končno poročilo neodvisnega komiteja in vse dokumente, povezane s tragedijo, dali na vpogled tudi družinam umrlih.

"Kar se je zgodilo tistega dne in od takrat naprej, je bilo narobe," je v svojem govoru pred poslanci dejal Cameron. Britanski premier je razkril, da je bilo po tragediji prirejenih kar 164 policijskih izjav, a poudaril, da ni trdnih dokazov, da bi takratna oblast pod vodstvom "železne" Margaret Thatcher želela prikriti resnico.

"S temi novimi dokazi v tem poročilu se mi zdi pravilno, da se kot premier primerno opravičim družinam 96 umrlih za vse, kar so morali pretrpeti v zadnjih 23 letih. Zato se v imenu vlade in tudi države globoko opravičujem za to nepravico, ki je tako dolgo časa ostala nepopravljena," je še dodal Cameron.

Cameron je odkritja v najnovejšem poročilu označil kot "globoko vznemirjujoča" in dodal, da je zdaj jasno, da navijači Liverpoola v nobenem primeru niso bili krivi za nesrečo. Prikrivanje resnice naj bi bilo v celoti organizirano s strani policije okraja South Yorkshire, ki je želela krivdo zvaliti na pleča navijačev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.