Pedrosa dokazal, da še zna

Foto: Žurnal24 Dani Pedrosa s svojimi 51 kilogrami spada med najlažje dirkače v celotni karavan Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Po več padcih, poškodbah in slabih rezultatih je Daniel Pedrosa (Honda) dokazal, da še zna, in zmagal na VN ZDA v Laguni Seci. Drugi je bil Rossi (Yamaha), tretji pa Lorenzo (Yamaha).
Oglej si celoten članek

Zmagovalec prestižne dirke motociklističnega prvenstva na eni od najzahtevnejših in najnevarnejših stez na svetu je Dani Pedrosa (Repsol Honda). Po več padcih in poškodbah je Španec le dokazal, zakaj dirka na tovarniški hondi, in s tem šefom nakazal, da si jo zasluži tudi za prihodnjo sezono. To je sploh prva zmaga Honde in Pedrose v sezoni 2009. Dani je nazadnje zmagal lani v Barceloni. Stopničke sta si priborila še Italijan Valentino Rossi (Fiat Yamaha) in Španec Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha). Avstralec Casey Stoner (Ducati) je na tretji zaporedni dirki izmučen končal na četrtem mestu. Res nenavadno, da se skrivnostna bolezen pojavi prav v času dirke. Med junaki dirke je tudi Američan Nicky Hayden (Ducati), ki je unovčil poznavanje domače steze in dosegel najboljši rezultat, odkar dirka pri rdečih.

Vale Rossi ostaja prvi v seštevku. © AFP

 
S starta se je fantastično pognal Pedrosa in takoj povedel, Lorenzo pa je s "pola" zdrsnil na osmo mesto. Stoner in Rossi sta v uvodnih krogih v bitki za drugo mesto prikazala delček lanskega spektakla, a si obenem nabrala več sekund zaostanka za vodilnim Danielom. Medtem sta Lorenzo in Hayden prišla na četrto oziroma peto mesto. Srednji del dirke je minil mirneje: Rossi je začel neuspešen lov na Pedroso, Casey pa je vnovič popustil in Lorenzo ga je prehitel. Jorge, ki je na kvalifikacijah dvakrat grdo padel, je pokazal, iz kakšnega testa je, in pet krogov pred karirasto zastavico z norim manevrom napadel Valentina. Neuspešno. Do cilja se vrstni red pri vrhu ni več spremenil.

"Dobro leto je že od moje zadnje zmage in občutek, ko sem bil spet na zmagovalnem odru, je odličen. Velika zahvala gre moji ekipi in vsem ljudem, ki so verjeli vame ter mi pomagali," je po dirki pojasnil zmagovalec, Rossi pa je dodal: "Nisem pričakoval, da bo Dani tako močan. Toda že v prvih krogih je pokazal, da je hiter, jaz pa sem šele v drugi polovici dirke, ko sem imel lažji motor, lahko napadel. Na koncu mi je malo zmanjkalo za prvo mesto, a sem vseeno zadovoljen."

 

Skupni seštevek po VN ZDA

1. V. Rossi (Yamaha) 151
2. J. Lorenzo (Yamaha) 142
3. C. Stoner (Ducati) 135
4. D. Pedrosa (Honda) 92

Ni jih bilo malo, ki so klonili pod zahtevnostjo steze v Laguni Seci. Najprej sta padla neizkušena Gabor Talmaschi ( Scot Honda ) in Andrea Dovizioso ( Repsol Honda ), vmes je odstopil izkušeni Loris Capirossi ( Rizla Suzuki ), izkušnje pa pred padcem niso rešile niti Seteja Gibernauva ( Francisco Hernando Ducati ). Rossi se je z drugim mestom utrdil na vrhu skupnega seštevka svetovnega prvenstva, zdaj ima 151 točk, Lorenzo na drugem mestu pa 142. Sezona 2009 se bo 19. julija nadaljevala z VN Nemčije na Sachsenringu.

VN ZDA, Laguna Seca:
1. D. Pedrosa (Repsol Honda)

2. V. Rossi (Fiat Yamaha) +0,344
3. J. Lorenzo (Fiat Yamaha) +1,926

4. C. Stoner (Ducati) +12,432
5. N. Hayden (Ducati) +21,663
6. T. Elias (Gresini Honda) +22,041
7. C. Edwards (Tech 3 Yamaha) +30,201
8. C. Vermeulen (Rizla Suzuki) +32,857
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.