Pep kot bi zadel na loteriji: Bayernu superpokal

Foto: EPA Lahm Ribery Alaba Shaqiri Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: Reuters Lukaku Neuer Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: Reuters Lukaku Neuer Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Neuer Ribery Alaba Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Lukaku Luiz Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: Reuters Mourinho Ivanović Oscar Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Martinez Dante Luiz Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Martinez Dante Shaqiri Ribery Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Hazard Cahill Götze Mikel Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: Reuters Hazard Ivanović Oscar Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: Reuters Hazard Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Mandžukić Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Götze Contento Foto: EPA Ramires Götze Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Ramires Götze Eriksson Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Ramires Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Ribery Čech Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: Reuters Ribery Lahm Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: Reuters Ribery Kroos Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Ribery Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: Reuters Guardiola Ribery Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Ribery Guardiola Van Buyten Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Torres Neuer Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: Reuters Torres Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: Reuters Torres Schürrle Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Torres Hazard Oscar Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Neuer Torres Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Ribery Alaba Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Hazard Götze Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Cole Robben Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Ivanović Boateng Cahill Müller Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Lahm Oscar Eriksson Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Ribery Ivanović Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Luiz Mandžukić Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Ivanović Mandžukić Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Guardiola Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Mourinho Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Foto: EPA Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale
Bayern je po izvajanju enajstmetrovk premagal Chelsea v razburljivi tekmi za evropski superpokal v Pragi. Josep Guardiola znova boljši od Joséja Mourinha.
Oglej si celoten članek

Barcelono in Real Madrid sta zamenjala Bayern in Chelsea, toda rivalstvo med Josepom Guardiolo in Joséjem Mourinhom tudi med enoletnim "izgnanstvom" Katalonca gotovo ni ugasnilo. Oba sta huronsko proslavljala vsak zadetek svojega moštva, na koncu pa je bil že četrtič na sedmih medsebojnih evropskih tekmah boljši nekdanji reprezentant Španije.

Uradno najboljši nogometaš Lige prvakov v lanski sezoni, Franck Ribéry, je zastreljal prvo večjo priložnost na tekmi v sedmi minuti, ko se mu je na levem boku odprlo nekaj prostora, po prodoru v kazenski prostor pa je Francoz z levico zaključil katastrofalno.

Torres načel mrežo Bayerna

Chelsea je s fantastično akcijo odgovoril že v naslednjem napadu, ki je prinesel tudi vodstvo. Izvrstno je potegnil Eden Hazard in podal na desno do Andréja Schürrleja, slednji pa je v sredini zaposlil Fernanda Torresa, ki je s fantastičnim strelom "iz prve" neubranljivo zadel.

Bayern je dobro odgovoril, a Petra Čecha resneje preizkusil šele v 22. minuti, ko je češki vratar na domačem terenu z izvrstno parado po tleh ustavil strel Ribéryja od daleč. Francoz je bil blizu tudi sedem minut kasneje, ko je kakšen meter nenatančno meril na Chelseajevo drugo vratnico.

Ribéry skoraj razparal mrežo

Bavarci so bili še naprej podjetnejši, a v zaključkih neuspešni. Arjen Robben je v eni svojih redkih dobrih akcij v 37. minuti zaposlil Thomasa Müllerja, čigar strel pa je pred Čechom še uspelo blokirati Garyju Cahillu.

Foto: EPA Hazard Götze Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Drugi polčas se je začel sanjsko za aktualne evropske prvake – Ribéry, ki je dan prej v Monte-Carlu dobil nagrado za najboljšega igralca Evrope v lanski sezoni, je naziv več kot le potrdil v eni prvih akcij nadaljevanja, ko je po podaji Tonija Kroosa prodrl do roba kazenskega prostora in s pravo bombo premagal Čecha.

Oscar ni vzel darila Danteja

Po uigrani kombinaciji s prostega strela je v deseti minuti nadaljevanja obramba Londončanov povsem pozabila na Robbna, ki je podajo Ribéryja sredi kazenskega prostora poslal visoko prek vrat. Guardiola jev igro nato poslal Javija Martíneza, španski reprezentant pa je nemudoma zavzel mesto zadnjega vezista namesto kapetana Philippa Lahma, ki je lahko končno zaigral na svojem desnem boku.

Ob popolni prevladi Bavarcev so se srca njihovih navijačev nenadoma ustavila v 64. minuti, ko je po poigravanju Manuela Neuerja in Danteja slednjemu zdrsnilo, Schürrle je z ukradeno žogo idealno zaposlil Oscarja, ki ga je s prisebno parado Neuer vseeno zaustavil, Frank Lampard pa je nato meril preko gola.

Ivanović stresel prečko

In kot da bi ta nepričakovana priložnost prebudila Londončane, ki so nanizali nekaj nevarnih akcij, strel Edena Hazarda pa je uspelo mimo vrat preusmeriti šele enemu izmed nemških branilcev. Guardiola je namesto nerazpoloženega Müllerja aktiviral še Maria Götzeja, medtem ko se Mourinho svojih figur ni dotikal.

Tudi utrujena postava Chelseaja bi kmalu še drugič prešla v vodstvo dobrih deset minut pred koncem rednega dela, ko je po podaji Lamparda iz kota Branislav Ivanović z glavo že premagal Neuerja, a ne tudi prečke. Blizu zmagovitega gola je bil v 82. minuti tudi Kroos, po odboju od bloka pa je njegov strel z roba kazenskega prostora za las preletel gol Čecha.

Hazard nanizal Bavarce za vodstvo v podaljšku

Neuer je z refleksno obrambo ubranil veliko priložnost Luizu, ki je nebeško skočil v kazenskem prostoru, nato pa je sodnik Jonas Eriksson v 85. minuti upravičeno izključil Ramiresa, ki bi z divjim startom skoraj zlomil gleženj Götzeju.

Tekma se je iztekla v podaljšek, kjer je Chelsea kljub igralcu manj začel silovito – Hazard se je sprehodil v kazenski prostor in zadel za novo vodstvo, ob strelu skorajda v telo pa bi lahko veliko bolje posredoval tudi Neuer in, če smo pošteni, tudi vsi vpleteni branilci.

Čecha premagal zadnji strel podaljška

Guardiolina zadnja poteza je bila aktiviranje Xherdana Shaqirija, švicarski reprezentant je zamenjal precej nekonkretnega Robbna. Čech je v 109. minuti dvakrat izjemno posredoval po strelih Martíneza in Mandžukića z glavo. Izjemno priložnost je imel osem minut pred koncem tekme tudi Shaqiri, ki bi moral le še potisniti žogo v mrežo po spuščeni žogi Martíneza, znova pa je Cahill rešil svojo ekipo s startom v zadnji sekundi.

Foto: EPA Lukaku Luiz Bayern Chelsea evropski superpokal Praga finale Čech je v 118. minuti uspel ubraniti še prosti strel Ribéryja z roba kazenskega prostora povsem v kotu svojega gola. Medtem je vratar Neuer že igral na polovici nasprotnika, Mourinho pa je teatralno mahal ob robu igrišča. Ko je že kazalo, da bo lahko Portugalec slavil sladko zmago nad Guardiolo in sploh svojo prvo v evropskem superpokalu, je s praktično zadnjim strelom tekme izenačil Martínez, ki je z nekaj metrov zatresel mrežo po dobrem skoku Danteja.

Lukakuju so se zatresla kolena

To je pomenilo, da bodo tekmo odločile enajstmetrovke. Po izjemno zanesljvih strelih je Ashley Cole v četrti seriji zadel šele s pomočjo vratnice, žoga pa se je po strelu Shaqirija komaj splazila skozi roke Čecha. Rezervist Romelu Lukaku je moral kot zadnji izvajalec tako nujno zadeti, a streljal mnogo preslabo.

Neuer mu je poskus brez težav ubranil in Bavarci so se veselili prvega superpokalnega naslova v zgodovini kluba. Zmagovalci Lige prvakov so se tako na enak način tudi maščevali Londončanom za lanskoletni poraz v finalu velikega evropskega tekmovanja, ko jih je Chelsea po "loteriji" šokiral pred domačimi navijači.

Evropski superpokal, Eden Arena, Praga:

Bayern München : Chelsea 2:2* (0:1) /5:4/
Ribéry (47), Martínez (120); Torres (8), Hazard (93)
RK: Ramires (85/Chelsea)
* – po izvajanju enajstmetrovk

Enajstmetrovke

1. serija: Alaba (zadel)/Luiz (zadel)
2. serija: Kroos (zadel)/Oscar (zadel)
3. serija: Lahm (zadel)/Lampard (zadel)
4. serija: Ribéry (zadel)/Cole (zadel)
5. serija: Shaqiri (zadel)/Lukaku (zgrešil)

Postavi

Bayern: Neuer; Rafinha (od 56. Martínez), Dante, Boateng, Alaba; Lahm; Ribéry, Müller (od 71. Götze), Kroos, Robben (od 96. Shaqiri); Mandžukić. Na klopi: Starke; Van Buyten, Contento, Pizarro.

Chelsea: Čech; Ivanović, Luiz, Cahill, Cole; Ramires, Lampard; Hazard (od 113. Terry), Oscar, Schürrle (od 87. Mikel); Torres (od 98. Lukaku). Na klopi: Schwarzer; Terry, Azpilicueta, Essien, Mata.

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.