Perković - od boja za življenje do zlata na OI

Foto: EPA
Foto: EPA
Olimpijska prvakinja v metu diska Sandra Perković je prehodila pot od trnja do zvezd, in to večkrat. Namesto sprejema pri ministru se je odločila za slavje z družino.
Oglej si celoten članek

Hrvatica Sandra Perković, olimpijska prvakinja v metu diska, je bila še pred nedavnim domala na pragu slovesa od življenja. Zdravniki so ji namreč pred tremi leti dejali, da ima črevesno virozo. Zaradi napačne diagnoze je morala dvakrat na operacijsko mizo, dobila je sepso in s 85 shujšala na zgolj 70 kilogramov. Nihče ni razmišljal o njeni karieri, temveč le o življenju.

"Ti dve operaciji sta pozitivno vplivali name. Tedaj sem se dotaknila dna. Moja babica pravi: 'Kdor se ne dotakne dna, ne more okusiti moči vrha.' To me je gnalo naprej,“ je dejala v enem od intervjujev in se na vrh zavihtela že naslednje leto, z naslovom evropske prvakinje v Barceloni, kar je ponovila tudi letos v Helsinkih.

"Klofuta tistim, ki mi niso verjeli"

Z metom 69,11 metra je bila sicer Sandra v Londonu nedosegljiva za vse tekmice in priskrbela kockastim drugo kolajno na igrah, prvo zlato, ter skupno 19. na poletnih olimpijskih igrah po osamosvojitvi. "Srečna sem, ker sem prva ženska, ki je za Hrvaško dosegla zlato kolajno. To je vrh vrhov. Čustva so me zlomila. Ta kolajna je posvečena vsem tistim, ki so bili ob meni, ko je bilo najtežje, in klofuta tistim, ki mi niso verjeli. Vrnila sem se močnejša kot kdajkoli,“ je vzhičena razlagala Sandra, ki se ji je pred malo več letom podrl svet.

Foto: EPA perković london olimpijske igre Šest mesecev zaradi "sladkorne vodice"

Mednarodna atletska zveza jo je namreč suspendirala za šest mesecev, ker je pri njej našla prepovedano snov methylhexanamine, ki po zagotovilih hrvaške atletske zveze ni imel nobenih vplivov na rezultate. "Gre za stimulans, ki potrebuje čas, da se odstrani iz telesa. Sandra je imela kontrolo po postavitvi novega hrvaškega rekorda (69,99), in bila je čista. To je dokaz, da gre za nenamerno napako. Gre torej za stimulans, ki mu sam pravim sladkorna vodica in nima vpliva na rezultate," je tedaj dejal njen direktor. Dejansko je dobila najmanjšo mogočo kazen. Perkovićeva pa je objokana zaradi nevede storjene napake obljubila, da se bo vrnila močnejša kot kdajkoli. In se tudi je.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:02 5. Avgust 2012.

    Bravo Sandra, bodi še naprej zdrava in odločna, veseli me , da ti družina veliko pomeni. Ministri odhajajo, družina ostane! …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.