Peta tekma – peta zmaga odbojkarjev

Foto: fotosi.si Tine Urnaut in soigralci nadaljujejo z odličnimi igrami. (Foto: Foto.si)
Slovenska odbojkarska reprezentanca je na peti tekmi evropske lige še petič zmagala. Tokrat je v Sheffieldu s 3:1 (21, 14, –31, 16) ugnala Veliko Britanijo in tako še utrdila svoje vodstvo v skupini A.
Oglej si celoten članek

Pri Slovencih, ki so bili kljub izgubljenemu nizu – tega so izgubili zaradi nekoliko slabšega pristopa in spremenjene postave – za razred boljši tekmeci, je bil tako kot na prvih štirih tekmah najučinkovitejši Mitja Gasparini. Primorec je dosegel 24 točk, Tine Urnaut jih je dodal 15, mladi Klemen Čebulj pa 13.

Čeprav so se Slovenci zavedali kakovostne prednosti, so bili pred začetkom zelo previdni. Previdnost se je še povečala po novih zdravstvenih težavah – Alenu Šketu, Draganu Radoviću, Vidu Jakopinu in Matevžu Kamniku sta se na bolniškem seznamu pridružila Alan Komel in Sebastijan Škorc. Odsotnosti so se v igri morale poznati, a mlada Čebulj in libero Miha Plot sta jih dostojno zamenjala, tako da peta zmaga v tekmovanju kljub izgubljenemu nizu ni bila niti za trenutek vprašljiva. Britanci so v dvoboju s Hrvaško in Belgijo dobili prvi tekmi, morda tudi zaradi podcenjevanja tekmecev. Tega v slovenski vrsti ni bilo, čeprav je imela na začetku nekaj težav, predvsem s sprejemom.

Generalno sem zadovoljen, danes smo igrali z dvema novincema in po dolgem času tudi s Kamnikom, prav vsi pa so pokazali dobro igro. Britanci niso naivni, to kažejo njihovi rezultati, pokazala pa je tudi tekma. Če se jim ponudi priložnost, jo zagrabijo z obema rokama, kar se je pokazalo v tretjem nizu, v katerem se je zgodilo nekaj, kar za odbojko ni nič čudnega. Naredil sem nekaj zamenjav, okleval z odmorom, ker sem se hotel prepričati, kako fantje reagirajo v takih trenutkih, vse to pa je privedlo do izenačene končnice. V njej so imeli Britanci manj izgubiti, zato so niz tudi dobili. A fantom nimam česa zameriti, dosegli so novo lepo zmago.
Veselin Vuković

Gostitelji so ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:6, a Gasparini je s servisi in igro v napadu hitro poskrbel, da so bile reči na svojem mestu. S petimi zaporednimi točkami so Slovenci ušli, ob drugem tehničnem odmoru že vodili s 16:12. Po napaki Urnauta so se gostitelji približali (15:16), a slovenski kapetan je hitro popravil svojo napako, z odličnimi servisi je bil najzaslužnejši, da so gostje ušli in s točko spet zelo razpoloženega Gasparinija dobili prvi niz. V drugem pa so s svojim slogom na igrišču zagospodarili že na samem začetku. Do prvega tehničnega odmora (3:8) so domačim prepustili vsega tri točke, še te zaradi napak pri začetnih udarcih. A učinkovit napad ter blok, ki je nekajkrat utišal glasne domače navijače, sta bila dovolj, da so Urnaut in kolegi držali varno razdaljo oziroma prednost še povečali.

Ko so Slovenci v tretjem nizu povedli s 4:0, 9:4 in celo 12:6, je bilo videti, da bodo zanesljivo prišli do ekspresne zmage. Toda nekoliko lagodnejši pristop in spremenjena postava sta se jim le maščevala. Tekmec je izenačil na 15:15, v končnici prišel do zaključne žoge, svojo peto pa tudi izkoristil in si s tem podaljšal upanje. Slovenski selektor Veselin Vuković je na igrišče vrnil Alena Pajenka, kar se je obrestovalo. Igra Slovencev je spet postala prodornejša, blok trdnejši, vse to pa se je pokazalo tudi pri rezultatu. Gostje so vodili v četrtem nizu s 13:6, 17:7, še drugič pa visoke prednosti niso mogli zapraviti.

V soboto se bosta reprezentanci v Sheffieldu pomerili še enkrat.

Evropska liga, skupina A:

Velika Britanija : Slovenija 1:3 (–21, –14, 31, –16)

Vrstni red: Slovenija 14 točk, Velika Britanija in Hrvaška po 5, Belgija 3.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.