Peterka: "Skoki so moje življenje"

Foto: Žurnal24 Primož Peterka bo poslovilno tekmo izvedel v Kranju. (Foto: Boštjan Tacol)
Primož Peterka je s kvalifikacijsko serijo za petkovo tekmo v smučarskih poletih v Planici sklenil svojo tekmovalno kariero. Moravčan je v svetovnem pokalu zmagal kar 15-krat.
Oglej si celoten članek

Najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov Primož Peterka je po četrtkovi kvalifikacijski seriji na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici uradno končal kariero. "To je to, nepreklicno je konec," so bile prve besede slovenskega šampiona pred novinarji pod Poncami. Potrdil je, da bo poslovilni skok opravil poleti v Kranju.

Skoki so moje življenje. Za naprej še ne vem točno, vendar glede na izkušnje, ki jih imam v tem športu, upam, da bom pri skokih še vedno aktivno udeležen, morda na kakšen drug način.
Primož Peterka

Sedaj oče treh otrok je slovenskim smučarskim skokom dal to, kar še nihče poprej. Med največje uspehe sodita dve zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala, bronasti ekipni medalji z olimpijskih iger v Salt Lake Cityu in svetovnega prvenstva v Oberstdorfu, peto mesto na olimpijskih igrah v Naganu ... Skupno je dosegel 15 zmag v svetovnem pokalu, v zgodovino pa se je vpisal tudi kot prvi Slovenec s poletom prek 200 metrov. Primoža se bodo spominjale še vse generacije, ki prihajajo, prav zaradi njega pa danes na vrhu skakalnic že občudujemo rod skakalcev, ki je navdušenje za smučarske skoke dobil prav ob spremljanju njegovih uspehov. Na današnji novinarski konferenci, kjer mu je ob strani stala tudi žena Renata, je takole strnil misli ob koncu svoje kariere ...

Foto: Žurnal24 "Konec je. Sedaj sem se približno že sprijaznil s tem, a gotovo bodo še prišli dnevi, ko mi bo zelo težko. Vendar sem preživel že veliko stvari in tudi to bom. Moram povedati, da ob tem, ko zaključujem kariero, ne čutim prav nobenega olajšanja, saj so skoki moje življenje že od šestega leta naprej – torej dobrih 26 let. Tu je veliko drugih čustev, o katerih raje ne bi govoril. Že spremljanje današnjega treninga in kvalifikacij je bilo zame zelo težko, kar se je mogoče tudi opazilo, saj nisem dolgo zdržal na enem mestu in sem se moral prestavljati sem ter tja. Težko mi je," je povedal.

"Skoki so moje življenje. Za naprej še ne vem točno, vendar glede na izkušnje, ki jih imam v tem športu, upam, da bom pri skokih še vedno aktivno udeležen, morda na kakšen drug način."

O poslovilni tekmi
"Poslovilna tekma bo na sporedu na tekmi celinskega pokala v Kranju, junija ali julija letos. Do takrat bom vsekakor moral še malo trenirati, zato da takrat ne bom kakor začetnik. To mi je 'fajn' in komaj čakam, da se spomladi odpre Bauhenk, skakalnica v Kranju. Mislim, da bom eden izmed prvih, ki bo prišel skočit na plastiki. Dokler sem še solidno fizično pripravljen, bi bil rad čim več v zraku in užival v tem."
Slovenski skakalni junak je razmišljal tudi o slovesu v Planici: "Najprej me je bilo nekaj dni kar pošteno strah, glede na to, da letos nimam veliko skokov na velikih skakalnicah. A ko sem se že odločil za slovo na planiški velikanki, je splet okoliščin nanesel, da ga tam ne bo. Odločili smo se, da je bolje, če ne 'splezam' gor."

Na današnji novinarski konferenci je bil nekajkrat na robu solz, tudi ko je razmišljal o najlepših in najtežjih trenutkih: "V zadnjih dneh sem po radiu večkrat slišal vse svoje dosežke ... Veliko je najlepših trenutkov, gotovo so med njimi tudi konci treh uspešnih sezon v Planici, takrat me je osvojitev velikega kristalnega globusa 'držala' še kakšen mesec dni. Glede najslabših trenutkov pa ... Prav tako sem jih doživel veliko, a o njih zdaj ne želim razmišljati. Raje bom obujal samo lepe."

Portret:

Največji uspehi na OI:
3. mesto ekipno, 2002 (Salt Lake City)
5. mesto (K-120), 1998 (Nagano)
6. mesto (srednja skakalnica), 1998 (Nagano)

Največji uspehi na SP:
3. mesto ekipno (srednja skakalnica), 2005 (Oberstdorf)
4. mesto ekipno (velika skakalnica), 2005 (Oberstdorf)
5. mesto ekipno (K-120), 1999 (Ramsau)
6. mesto ekipno (K-120), 2003 (Val di Fiemme)
6. mesto ekipno (K-120), 1997 (Trondheim)

Največji uspehi na SP v poletih:
5. mesto ekipno, 2006 (Bad Mitterndorf, Kulm)
6. mesto ekipno, 2004 (Planica)
6. mesto (K-180), 1998 (Oberstdorf)

– dvakratni dobitnik velikega kristalnega globusa za skupno zmago v
  svetovnem pokalu:
1. mesto, sezona 1996/97
1. mesto, sezona 1997/98

– enkrat zmagovalec prestižne novoletne turneje štirih skakalnic:
1. mesto, sezona 1996/97

Največji uspehi v svetovnem pokalu:

(15 zmag; skupno je bil v svetovnem pokalu na stopničkah 34-krat):
1. mesto, 2003 (Garmisch-Partenkirchen)
1. mesto, 2002 (Kuusamo)
1. mesto, 1998 (Holmenkollen, Oslo)
1. mesto, 1998 (Falun)
1. mesto, 1998 (Lahti)
1. mesto, 1998 (Zakopane)
1. mesto, 1997 (Falun)
1. mesto, 1997 (Bad Mitterndorf, Kulm)
1. mesto, 1997 (Engelberg)
1. mesto, 1997 (Engelberg)
1. mesto, 1997 (Garmisch-Partenkirchen)
1. mesto, 1996 (Harrachov)
1. mesto, 1996 (Kuusamo)
1. mesto, 1996 (Falun)
1. mesto, 1996 (Zakopane)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.