Peterka smučarskim skokom rekel adijo

Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Primož Peterka Foto: Nik Rovan Peter prevc Foto: Nik Rovan Primož Peterka
Najboljši slovenski smučarski skakalec Primož Peterka se je v soboto na skakalnici pod Šmarjetno goro še zadnjič spustil po zaletišču in pred lepim številom gledalcev sklenil svojo uspešno kariero. Peti, hvala za tvoj prispevek slovenskemu športu!
Oglej si celoten članek

Potem ko je najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov Primož Peterka marca na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici uradno končal kariero, je v soboto nastopil še na poslovilni tekmi v okviru celinskega pokala v Kranju. Skočil je trikrat in se pred domačimi navijači uradno poslovil od kariere aktivnega športnika.

Dvaintridesetletnik je svoje zadnje skoke - nastopil je trikrat - opravil v okviru sobotne prve tekme celinskega pokala v novi sezoni v Kranju, kjer so mu pripravili poslovilno tekmo, kakršno si je šampion njegovega kova tudi zaslužil. Pred okoli 2000 gledalci je v družbi družine, prijateljev in reprezentančnih kolegov za vedno postavil smuči v kot.

"K sreči nisem imel časa veliko razmišljati o slovesu, saj sem bil zadnje tedne zelo zaposlen in tudi zdaj še nisem povsem dojel, da je zares konec. Solz ni bilo, to bo šele prišlo za menoj v naslednjih dneh. Upam, da ne še danes," je po zadnjih nastopih dejal Peterka, ki je prav pri zadnjem skoku - reprezentančni kolegi so mu postavili špalir - padel v izteku in tako na hrbtu končal kariero. "Morda sem se res malo preveč sprostil pri doskoku, a ne glede na to, sem sanjsko končal kariero," je v smehu dejal Peti, ki je ob slovesu prejel kipec bloškega smučarja, plaketo mesta Kranj, predsednik kluba SK Triglav Jože Javornik mu je podaril umetniško sliko, 2000 evrov je prejel od OK Planica, Elan mu je podaril bon v vrednosti 1000 evrov, nekaj daril so pripravili tudi pri Drogi Kolinski, v trajno last pa je prejel tudi avtomobil citroen C4 grand.

V svetovnem pokalu je dosegel kar 15 zmag, več kot vsi drugi slovenski skakalci skupaj, poleg tega pa je bil dvakrat najboljši tudi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala (v sezonah 1996/97 in 1997/98). V sezoni 1996/97 je kot edini Slovenec doslej osvojil tudi prestižno novoletno turnejo štirih skakalnic. Tako leta 1997 kot leto pozneje je Peterka osvojil tudi laskavi naziv slovenski športnik leta.

Na svetovnih prvenstvih v poletih je bil najboljši leta 1998 v Oberstdorfu, kjer je zasedel šesto mesto, kot član slovenske ekipe pa je na olimpijskih igrah 2002 v Salt Lake Cityju osvojil bron, uspeh pa je ponovil tudi na svetovnem prvenstvu leta 2005 v Oberstdorfu.

Danes oče treh otrok je slovenskim smučarskim skokom dal to, kar še nihče doslej, v zgodovino pa se je vpisal tudi kot prvi Slovenec s poletom prek dvesto metrov. S svojimi uspehi je navduševal generacije mladih športnikov in znatno prispeval k še večji priljubljenosti smučarskih skokov pri nas.

"To je to. Konec je. Tako sem se odločil. Kaj naj rečem? Težko mi je bilo, zlasti po ponesrečenem nastopu na državnem prvenstvu, ko je ta odločitev tudi dozorela v moji glavi. Zdaj sem se že približno sprijaznil s tem, gotovo pa bodo še prišli dnevi, ko mi bo zelo, zelo težko. Ampak v življenju sem dal že veliko skozi in vem, da bom tudi to preživel," je pojasnil skakalni šampion marca v Planici, na prizorišču svojih največjih uspehov v karieri, in dodal: "Rad bi povedal, da pri tej odločitvi ne čutim nobenega olajšanja, saj so skoki moje življenje že od šestega leta, se pravi dobrih 24 let. Preveva me veliko drugih čustev, o katerih rajši ne bi govoril. Že spremljati današnji trening in kvalifikacije mi je bilo zelo težko, sploh nisem mogel stati na mestu. Res mi je težko pri srcu."

Slovenski skakalni junak je sicer razmišljal tudi o slovesu v slovenskem hramu skokov Planici, čeprav ni veliko skakal na 120-metrskih skakalnicah: "Najprej me je bilo nekaj dni kar pošteno strah, glede na to, da letos nimam veliko skokov na velikih skakalnicah. A ko sem se že odločil za slovo na planiški velikanki, je splet okoliščin nanesel, da ne. Odločili smo se, da je bolje, če ne 'splezam' gor."

Ker je Peterka izrazil željo, da bi bil še naprej povezan s skoki, so mu ponudili priložnost kot pomočniku trenerja ženske reprezentance Matjaža Triplata. Tako ne bo dokončno zapustil skokov, saj pravi, da so skoki njegovo življenje. Dobil je priložnost, da se preizkusi kot trener. "Z ženo sva se malo 'hecala', da če bo šlo tako naprej in bom imel toliko dela, ne vem, če ne bi bilo bolje, če bi raje kar nazaj začel skakati, ker je manj obveznosti," je v smehu o delu z dekleti pojasnil Peterka. Skakalke letos čaka prva sezona svetovnega pokala, mlada, obetavna in uspešna slovenska ekipa pa visoko meri tudi na zimskih olimpijskih igrah 2014 v Sočiju, kar je tudi za Peterko še dodaten motiv za trdo delo. "Dekleta so me zelo pozitivno presenetila, zelo so motivirana in brez pritožbe zdržijo ubijalski ritem priprav. Res so neverjetna," je pojasnil Peterka in poudaril, da je zelo zadovoljen, ker se lahko uči od Triplata.

Slovenski šampion si je želel čim večji obisk pod Šmarjetno goro, predvsem zato, da mu je bilo ob slovesu lažje pri srcu. "Morda sem pričakoval nekoliko več gledalcev, a hvala vsem, ki so me prišli pospremit. Najpomembneje je, da so tu vsi, ki so mi stali ob strani vso kariero," je poudaril Peterka, katerega zadnje nastope so prišli pospremit tudi Petra Majdič, Iztok Čop, Jure Košir in drugi slovenski športni junaki, manjkala pa sta oba vodilna pri Smučarski zvezi Slovenije, predsednik Tomaž Lovše in direktor Matija Vojsk.

Peterka je priznal, da je pred poslovilnimi nastopi našel čas, da je preizkusil formo. "Priznam, da sem šel danes zjutraj dvakrat skočit; en skok je bil kar dober, drugi pa ne preveč, a vseeno treme ni bilo. Prva dva poslovilna skoka sta mi kar dobro uspela, samo škoda je, da mi je zgoraj zmanjkalo naletov," je v šali dejal Peterka in dodal: "Z vsakim skokom mi je bilo težje pri srcu in še kar nočem razmišljati o tem, da je zdaj zares konec."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:16 3. Julij 2011.

    Hvala Primož za vse tiste lepe trenutke, ki si jih nam gledalcem in navijačem pričaral ob tvojih skokih in uspehih.<br …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.