Petrič: "Mankoču vsako leto voščim"

Foto: Žurnal24 Darjan Petri%C4%8D
Potem ko sta trener Dimitrij Mancevič in plavalec Peter Mankoč proti Plavalni zvezi Slovenije upirala nekaj ostrih besed, smo za komentar poklicali predsednika PZS, Darjana Petriča, ki zavrača večino očitkov.
Oglej si celoten članek

Ali bi lahko na kratko pokomentirali odprto pismo trenerja Dimitrija Manceviča, ki je napovedal bojkot EP na Madžarskem?

Tega ne ocenjujem kot nek bojkot, temveč kot stanje neke medijske pozornosti. Zgodba sega v čase lanskega svetovnega prvenstva v Rimu in evropskega prvenstva v Carigradu, kjer je Dimitrij Mancevič v okviru slovenske reprezentance na teh tekmovanjih pretežno svoj čas posvečal plavalcem iz drugih reprezentanc. Kar pomeni neko čudno situacijo, kajne. Vse skupaj je bilo nekoliko zlorabljeno, s kritiko dela plavalne zveze se je pridobilo nekaj medijske pozornosti. Mancevič opisuje stanje na PZS kot izredno slabo in da je veliko nezadovoljstva med trenerji. Jaz lahko po komunikaciji in sodelovanju s preostalimi trenerji v zadnjih sedmih oz. osmih mesecih, stanje ocenim kot osamljeno oceno Dimitrija Manceviča, saj je dialog s trenerji stekel. Mislim, da se zadeve na PZS izboljšujejo, kar lahko preverite pri samih trenerjih. Imamo predstavnika trenerjev v izvršnem odboru, Miho Potočnika."
In smo preverili. Poklicali smo Miho Potočnika. Preverite, kaj je povedal. TUKAJ!

S strani Manceviča je prišlo do fizičnega napada na takratnega direktorja PZS.
Darjan Petrič

Hočem povedati, da se je Mancevič sam izločil iz tega dialoga, kar seveda ni dobro. Tisto, kar pa navaja z nekimi dopisi – to ni nič drugega kot zahteva za refundacijo stroškov, ki si jih je ustvarjal v Carigradu (račun za mobilni telefon in podobno). Na to sploh nisem odgovarjal, ker se mi je to zdelo kot testiranje naše potrpežljivosti. Takrat je imel le Petra Mankoča, pa še z njim se ni ukvarjal, saj je Peter že dovolj star, da ve, kako stvari izgledajo. Večino časa je preživel s turško in eno izmed baltskih držav. S strani Dimitrija Manceviča pa je prišlo tudi do fizičnega napada na takratnega direktorja plavalne zveze (Borut Poje, op. p.), o katerem takrat nismo želeli sprožati medijske pozornosti. Pokazali smo dobro voljo in zadeve nismo sankcionirali. Pogovarjal sem se z drugimi velikimi in malimi reprezentancami in tam bi prišlo do suspenza. Nemška reprezentanca bi to zagotovo naredila, pozanimal sem se pri športnem direktorju.

Za kakšno fizično prerivanje je šlo?

Prerivanje in držanje za vrat. To lahko povem. To, kar dela Dimitrij, potem ko je ostal samo s Petrom Mankočem, ker je vse ostale slovenske plavalce reprezentance izgubil, je, da sedaj malce igra užaljeno nevesto.

 

Mancevič omenja finačne obveznosti tudi do ostalih trenerjev ...

Mancevič se že veliko časa sklicuje na pravilnik, ki je določal višino nagrad .. Tisto, kar so Mancevičevi kolegi razumeli, je to, da je ta pravilnik iz leta 2004. Po tem letu je kar se izplačil in izračunov nagrad nastala nekakšna pravna praznina ...

 

... Eden izmed razlogov, da se nisem odločil za trenersko kariero je ta, da vem, da je delo trenerja izjemno naporno in stresno. In ne nazadnje imam tudi soprogo, ki je trenerka in vem, da je to krvavo delo. Jaz sem prvi, ki bi trenerje plačal še enkrat več in jim omogočil, da bi živeli zelo, zelo lagodno življenje. Žal je položaj takšen, da si tega ne moremo privoščiti. Moramo se držati finančnih okvirjev in razpoložljivih sredstev, po drugi strani pa kot zveza ne moremo po domače izplačevat neke nagrade, če v ozadju ne obstaja pravna podlaga, predvsem pa finančno razpoložljiva sredstva. Ostali trenerji so spoznali, da se je treba gibati v teh okvirjih, Mancevič ima pa resne probleme s tem.

 

V kakšnem odnosu je PZS s Petrom Mankočem (naj bralce spomnimo, da je v našem intervjuju dejal, da gre s strani zveze za ignoranco)?

Peter Mankoč ima poseben status na plavalni zvezi.

 

Kaj to pomeni?

To pomeni, da je obravnavan individualno in da ko smo podpisovali pogodbe s plavalci, zgodilo se je prvič lansko leto, je on imel poseben status in smo na določenem nivoju predlogom in željam, ki jih je sicer na žalost prenašal preko svoje sestre, v dobršni meri prisluhnili.

 

Kakšni pa so vaši medosebni odnosi s Petrom Mankočem?

Zelo v redu, sploh ni nobenega problema. Edino, s čimer bi lahko Peter bil in ne nazadnje tudi je nezadovoljen, je to, da je med nami komunikacija premalo pogosta.

Peter nam je pred kratkim zagotovil, da gre z vaše strani za ignoranco ...

Ne to ne drži. Ko sem bil v tujini, sem k Mankoču poslal direktorja, ker se mi zdi, da je on pravi sogovornik za pogovor z njim. Potem ko smo usklajevali pogodbo, pa je on v pogovor poslal svojo sestro. Tako da bi težko sprejel kritiko, da je z moje strani kakšna ignoranca. Peter mojo številko ima, jaz mu vsak četrti julij, ko ima rojstni dan, voščim vse najboljše. Tako da ne bi rekel, da je tu kakršna koli ignoranca z moje strani.

 

Kaj pa finančne obveznosti do Mankoča? Je vse za nazaj čisto?

Obveznosti do njega so še nekoliko bolj pokrite kakor do ostalih plavalcev, naj samo omenim Saro Isakovič. On ima poseben status, ne bom rekel privilegiran. Ampak status, ki si ga je zaslužil kot najuspešnejši moški plavalec pri nas.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.