Phelps bogati zbirki dodal še eno zlato

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Michael Phelps je še povečal svojo zbirko kolajn na OI (21). Američan je bil najboljši tudi na 100 metrov delfin, najbolj sta se mu približala Chad le Clos in Jevgenij Korotiškin.
Oglej si celoten članek

Na plavalnih prizoriščih olimpijskih iger v Londonu nič novega, tudi danes je bil v glavni vlogi ameriški superzvezdnik Michael Phelps. Tokrat je dobil zlato kolajno, tretjo na teh igrah, skupno peto v Londonu in v seštevku že 21. v olimpijski karieri. Za svetovni rekord pa je poskrbela njegova rojakinja Missy Franklin z 2:04,06 na 200 m hrbtno.

Phelpsov nastop na 100 m delfin je bil po eni strani tudi slovo Phelpsa. Zanj so igre zadnje veliko tekmovanje, današnja tekma pa je bila zadnja posamična v bogati olimpijski karieri. Čaka ga le še ena štafetna preizkušnja na 4×100 metrov mešano.

Posamično olimpijsko kariero je končal s 17 kolajnami iz let 2004, 2008 in 2012. Tudi v svoji zadnji tekmi je nastopil v svojem slogu; po zadnjem obratu je bil izven mest, ki prinašajo medalje, na koncu pa se je prvi dotaknil ciljne plošče. "Vesel sem, da se je zadnja tekma končala z zmago. To je bila moja velika želja," je dejal Phelps. Za njim je bila prava gneča, Jevgenij Korotiškin in Chad le Clos sta si s časom 51,44 – Phelps je plaval 51,21 – razdelila srebro, Milorad Čavić in Steffen Deibler pa četrto mesto.

Čeprav Phelps pri 27 letih še zdaleč ni star, pa je za nasprotje poskrbela plavalka, ki šele začenja veliko kariero. Komaj 17-letna Missy Franklin je le nekaj minut pred Phelpsovim dosežkom postavila svetovni rekord na 200 m hrbtno, uspeh ZDA pa je dopolnila Elizabeth Beisel z bronom. Med njima je končala Rusinja Anastazija Zujeva. Čas 2:04,06 pa je pomenil tudi svetovni rekord. "Ne morem verjeti, da se to dogaja. V zadnji dolžini nisem več čutila nog in rok, toda šla sem do konca," je dejala mlada ameriška plavalka.

A niti ona ni bila najmlajša na zmagovalnih stopničkah v plavalnem centru. Slavo je pobrala še dve leti mlajša Katie Ledecky. Najmlajši članici ameriške ekipe, stara je le 15 let, je le za 53 stotink ušel svetovni rekord. Na 800 metrov prosto je ugnala branilko naslova iz Pekinga Rebecco Adlington; ta je pred domačimi navijači priplavala le do tretjega mesta, do srebra je prišla Španka Mireia Belmonte Garcia.

Da dan v bazenu le ni bil popolnoma ameriški, pa je v zadnji finalni odločitvi poskrbel Florent Manaudou. S svojo najboljšo predstavo v življenju je mlajši brat bolj znane francoske plavalke Laure Manaudou zablestel v pravem trenutku, presenetil pa je tudi branilca naslova Brazilca Cesarja Ciela, ki je tokrat končal le na tretji stopnički. Da Američani niso ostali brez medalje, pa je poskrbel Cullen Jones s srebrno kolajno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.