Phelps in 15-letnica glavna junaka

Foto: Reuters
Foto: Reuters
V petek smo v Londonu dobili 22 novih olimpijskih prvakov. Znova je zablestel Michael Phelps, ki je osvojil še eno zlato kolajno, ter komaj 15-letna Katie Ledecky z zmago na 800 metrov prosto.
Oglej si celoten članek

Komaj 15-letna Američanka Katie Ledecky je olimpijska prvakinja na 800 metrov prosto. V finalu najdaljše ženske londonske plavalne preizkušnje je s časom 8:14,63 ugnala Španko Mireio Belmonte Garcio (8:18,76), bron pa je pripadel domači adutinji, branilki olimpijskega naslova iz Pekinga Rebecci Adlington (8:20,32). Najmlajša članica ameriške plavalne reprezentance na olimpijskih igrah (OI) je z današnjim finalnim dosežkom le za 53 stotink sekunde zgrešila svetovni rekord, ki ga je Adlingtonova priplavala v Pekingu.

Phelps še povečal bero

Ameriški plavalni superzvezdnik Michael Phelps je svojo zbirko kolajn še povečal. Z zmago na 100 metrov delfin je zdaj že pri 21 kolajnah, od tega je 17 zlatih. Drugo mesto za Američanom, ki je plaval 51,21, sta si s časom 51,44 razdelila Južnoafričan Chad le Clos in Rus Jevgenij Korotiškin. Za Phelpsa je bilo na njegovem zadnjem posamičnem nastopu v Londonu današnje zlato že tretje na igrah (po 200 metrov mešano in 100 metrov delfin). V soboto pa bo najboljši olimpijec vseh časov nastopil še v ameriški štafeti na 4×100 metrov mešano.

Francoz Florent Manaudou je olimpijski prvak na 50 metrov prosto. Za zmago na sprinterski disciplini plavalnega sporeda OI je s časom 21,34 premagal Američana Cullena Jonesa (21,54), bron si je priplaval Brazilec Cesar Cielo (21,59). Ameriška plavalka Missy Franklin je na 200 metrov hrbtno dosegla svetovni rekord. S časom 2:04,06 je premagala Rusinjo Anastazijo Zujevo (2:05,92), bron pa si je priborila Američanka Elisabeth Beisel (2:06,55). Franklinova je tako na OI v Londonu osvojila že tretjo kolajno, drugo zlato po 100 metrov hrbtno.

Zadnjo zlato v judu osvojil Francoz

Na OI v Londonu se je končalo judoistično tekmovanje. V zadnji moški kategoriji nad 100 kilogramov si je zlato priboril Francoz Teddy Riner, ki je v finalu premagal Rusa Aleksandra Mihajlina. Bron sta dobila Nemec Andreas Tölzer in Brazilec Rafael Silva. Rinner, petkratni svetovni prvak, je po bronu iz Pekinga zdaj dobil še zlato olimpijsko medaljo.

V tej kategoriji je nastopil tudi slovenski borec Matjaž Ceraj, a se je poslovil po drugem krogu, ko ga je premagal Korejec Kim Sung Min. Kubanka Idalys Ortiz je zmagovalka zadnje ženske preizkušnje na judoističnem tekmovanju v Londonu. Bronasta z iger v Pekingu 2008 je tokrat stopila na najvišjo stopničko, potem ko je v finalu po podaljšku po sodniški odločitvi ugnala Japonko Miko Sugimoto. Bron sta si priborili Kitajka Tong Wen in Britanka Karina Bryant. V tej kategoriji je nastopila tudi slovenska tekmovalka Lucija Polavder, dobitnica bronaste kolajne s prejšnjih iger v Pekingu, ki pa je morala tokrat premoč tekmicam priznati že v prvi borbi, premagala jo je prav dobitnica brona Bryantova.

Hrvatom srebro v dvojnem četvercu

Nemški veslači, Karl Schulze, Phillipp Wende, Lauritz Schoof in Tim Grohmann, so novi olimpijski prvaki v dvojnem četvercu. Njihova zmaga ni bila vprašljiva, saj so vodili od starta do cilja. Hrvati so se morali zadovoljiti s srebrno kolajno, medtem ko je bronasto odličje odšlo v Avstralijo.

V nadaljevanju veslaškega olimpijskega programa sta zlato kolajno v kategoriji dvojca brez krmarja osvojila Novozelandca Eric Murray in Hamish Bond, ki sta nadaljevala triletno nepremagljivost in slavila s petimi sekundami naskoka pred Francozoma in Britancema. Britanski veslačici Anna Watkins in Katherine Grainger sta osvojili zlato odličje v dvojnem dvojcu. Do srebra sta priveslali Avstralki Kim Crow in Brooke Pratley, bronasti pa sta Poljakinji Magdalena Fulrczyk in Julia Michalska. Novozelandski veslač v enojcu Mahe Drysdale je osvojil zlato odličje v enojcu. Petkratni svetovni prvak je v finalu premagal Čeha Ondreja Syneka, ki je osvojil srebro, do brona pa je prišel domačin Alan Campbell.

Na velodromu veliko veselja za gostitelje

Gostitelji letošnjih poletnih OI v Londonu so na svoj račun vpisali še eno zlato odličje. Britanski kolesarji so dobili ekipno štirikilometrsko preizkušnjo v zasledovanju na velodromu ter obenem za sekundo izboljšali lastno svetovno rekordno znamko s časom 3:51,659 minute.
Srebro so osvojili Avstralci, bronasti pa so bili Novozelandci, ki so v boju za tretje mesto ugnali Ruse.

Potem ko so zlato kolajno na velodromu gostiteljem iger prikolesarili britanski kolesarji v ekipnem zasledovanju na štiri kilometre, je bila na londonskem dirkališču uspešna tudi 31-letna Victoria Pendleton v disciplini keirin. Pendletonova je bila zlata pred štirimi leti v Pekingu v sprintu, londonske OI pa naj bi bile njene zadnje. Srebrno kolajno je osvojila Kitajka Guo Shuang, bron pa je šel v roke tekmovalki iz kitajskega Hongkonga Sarah Lee Wai Sze.

Tekmovalke, ki prihajajo iz držav nekdanje Sovjetske zveze, so bile najuspešnejše v finalu v dviganju uteži v kategoriji do 75 kilogramov. Najžlahtnejše odličje je osvojila v Rusiji rojena Kazahstanka Svetlana Podobedova. Dvakratna evropska in dvakratna svetovna prvakinja je v finalu premagala Rusinjo Natalijo Zabolotnajo. Bronasto kolajno je osvojila Belorusinja Irina Kuleša (269 kilogramov). Poljak Adrian Zielinski je nov olimpijski prvak v dviganju uteži v kategoriji do 85 kilogramov. Nekdanji svetovni prvak je v finalu sicer skupno v dveh poskusih dvignil 385 kilogramov, toliko kot srebrni Rus Apti Aukhadov, vendar pa je slavil na podlagi nižje telesne teže. Bron je osvojil Iranec Kianoush Rostami.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.