Phelps premagan, Dugonjič prvi finalist

Foto: EPA
Foto: EPA
V torkovem sporedu svetovnega plavalnega prvenstva v Šanghaju je bil v ospredju moški obračun na 200 prosto, kjer je Američan Ryan Lochte ugnal favoriziranega rojaka Michaela Phelpsa. Damir Dugonjič je Sloveniji priplaval prvi finale. Plavalec ravenskega Fužinarja je bil na 50 prsno z dosežkom 27,51 peti.
Oglej si celoten članek

V ospredju je bila vsekakor tekma na 200 m prosto, prva disciplina drugega dne, saj je bil obračun revanša med branilcem naslova v Rimu Nemcem Paulom Biedermannom in slovitim Američanom Michaelom Phelpsom. Slednji je svoj edini poraz na zadnjem SP doživel prav na tej tekmi. Na koncu je v napeti tekmi zmagal drugi Američan Ryan Lochte, 14-kratni olimpijski prvak Phelps pa je za srebro le tesno ugnal Biedermanna, a skoraj enako hitra sta bila tudi Korejec Tae Hwn Park in Francoz Yannick Agnel, saj je vsa peterica končala tekmo v pol sekunde.

"Mislim, da če bi startal na drugi strani bazena, bi bil izid tekme lahko tudi drugačen. Prepričan sem, da sem ga zbudil na 100 metrih, videl je priložnost in jo tudi izkoristil," je po porazu dejal Phelps in dodal: "Ne morem se pritoževati. Seveda sem razočaran, da nisem zmagal, vendar pa sem kljub temu po 18 mesecih dela skoraj sekundo hitrejši, kot sem bil lani." Phelps kljub temu ostaja v lovu na pet naslovov v Šanghaju. V finalu na 100 hrbtno sta si Francoza Camille Lacourt in Jeremy Stravius razdelila 1. mesto.

Dugonjič prvi finalist

Damir Dugonjič je na 14. plavalnem prvenstvu v kitajskem Šanghaju priplaval Sloveniji prvi finale. V polfinalu je bil na 50 prsno z dosežkom 27,51 peti, obenem pa je postal 10. slovenski plavalec, ki bo nastopil v finalu svetovnega prvenstva v 50-metrskih bazenih, skupno pa bo to za Slovenijo že 21. finale na SP.

Sara izpolnila normo za London

Manj uspešen je bil Koprčan Matjaž Markič, finalist zadnjega SP v Rimu, ki je z dosežkom 27,71 osvojil 10. mesto. Tretji slovenski polfinalni nastop si je v torek zagotovila olimpijska podprvakinja Sara Isaković, ki je dopoldan z 1:58,01 izpolnila olimpijsko normo za London 2012, popoldan pa je bila z 1:58,52 nekoliko počasnejša in osvojila 15. mesto.

Presenečenje: Žbogar

Ob vseh dobrih dosežkih pa je bil nesporno največje presenečenje slovenskega tabora Radovljičan Robi Žbogar, ki je na 200 delfin z 1:57,71 za 1,3 sekunde izboljšal lasten državni rekord na tej razdalji, zasedel sicer na videz skromno 21. mesto, a vendarle prvič v karieri dosegel rezultat, ki ga uvršča v širši svetovni vrh, saj je bil v eni najtežjih plavalnih disciplin od polfinala oddaljen vsega šest desetink sekunde. Za nameček je ta izid odplaval že v jutranjih kvalifikacijah. Nastop v Šanghaju pa je upravičil tudi mladi Kranjčan Jan Karel Petrič, ki je z 8:07,78 kar za sedem sekund izboljšal osebi rekord na 800 prosto in po več sezonah spet dosegel viden izid.
V sredo dopoldne bo imela Slovenija v vodi še eno od favoritinj, Anjo Klinar, ki pa bo nastop na 200 delfin izkoristila predvsem za ogrevanje pred nedeljskim nastopom na 400 mešano.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.