Pirotehniko tihotapijo tudi 8-letni otroci

Foto: EPA
Foto: EPA
Angleška nogometna zveza (FA) je v sodelovanju s Premier ligo in nekaterimi drugimi nižjimi ligami sprožila kampanjo, s katero bodo poskusili zmanjšati uporabo pirotehnike med nogometnimi tekmami.
Oglej si celoten članek

Šokantni izsledki raziskave, ki jo je opravila Premier liga, so pokazali, da se pirotehnična sredstva na stadione najpogosteje tihotapi s pomočjo otrok. Nekateri med njimi naj bi šteli vsega osem let. ''Največja težava pri povečani uporabi pirotehnike je vpletenost otrok. Lani smo v Premier ligi zabeležili incident, ko je osemletnik sodeloval pri vnosu prepovedanih pirotehničnih sredstev. Otrok je pirotehniko pretihotapil v svojem nahrbtniku, potem pa jo je posredoval skupini odraslih, ki so jo uporabili med tekmo,'' so zapisali v izjavi.

Kampanja, kateri se je pridružila tudi angleška vlada, želi omejiti nevarno uporabo raket in dimnih bomb, saj je kar 86% obiskovalcev med tekmo v strahu za svojo varnost. Anketa, v kateri je sodelovalo 1635 navijačev, je pokazala, da jih je bilo več kot 50% prisotnih na tekmi, kjer se je uporabljala pirotehnika, 24% jih je imelo onemogočen razgled, 10% se jih je zastrupilo z dimom, 2% pa je čutilo posledice vročine, ki jo oddaja pirotehnika.

Število incidentov narašča

75% vprašanih si želi ostrejši nadzor na področju pirotehnike, še bolj zaskrbljujoč pa je podatek, da so v sezoni 2010/2011 na to temo zabeležili osem incidentov, leto kasneje že 72, lani pa kar 172.

Pereč problem angleškega nogometa bodo poskusili rešiti s poostrenim nadzorom, da bi se v prihodnosti izognili podobnim incidentom, kot se je zgodil februarja letos, ko je na tekmi v Boliviji zaradi posledic rakete umrl 14-letni navijač. ''Po svetu je bilo veliko incidentov, ko se je nekdo poškodoval ali umrl. Srečo imamo, da se v naši ligi kaj takšnega še ni pripetilo, in to želimo preprečiti,'' je povedala visoka predstavnica Premier lige Cathy Long.

Sodnika raketa zadela v vrat

V osmem krogu Premier lige je na tekmi med Tottenhamom in Aston Villo na igrišče priletela raketa, ki je zadela v vrat stranskega sodnika Davida Bryana.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.