Pistorius: "Zelo sem ponosen"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Oscar Pistorius je uresničil veliko željo in se kljub protezama na obeh nogah uspel prebiti v južnoafriško ekipo za nastop na svetovnem prvenstvu atletiki, ki bo od 27. avgusta do 4. septembra v Daeguju.
Oglej si celoten članek

Eden najboljših športnikov invalidov na svetu, južnoafriški tekač Oscar Pistorius, je na seznamu potnikov za nastop na atletskem svetovnem prvenstvu, ki bo od 27. avgusta do 4. septembra v Daeguju. Reprezentanca JAR ga je nominirala za nastop v njegovi paradni disciplini 400 metrov ter v štafeti 4 x 400 m, potem ko je julija izpolnil normo.

Pistorius je postal znan po svojem boju s krovnimi športnimi organizacijami, da bi lahko na velikih tekmovanjih nastopil skupaj z neinvalidnimi športniki. Leta 2008 je po več mesecih boja z Mednarodno atletsko zvezo (IAAF), Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok) in po pritožbi na Mednarodno športno arbitražo (Cas) v Lozani vendarle dobil priložnost, vendar nato ni bil uspešen v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu, prav tako pa se je moral že po neuspešnih domačih kvalifikacijah odpovedati nastopu na SP v Berlinu leta 2009.

Zdaj je 24-letnemu športniku, ki zaradi amputacije nog teče s posebnima protezama, uspelo izpolniti normo, ko je minuli mesec na mitingu v Italiji na 400 metrov tekel 45,07. "Tako dolgo sem sanjal o tem, da bi lahko nastopil na katerem od največjih tekmovanj, in to je zame eden od najboljših trenutkov v življenju. Zelo sem ponosen, da mi je uspelo," je dejal Pistorius po nominaciji v ekipo JAR.

Med potniki tudi Semenya

V 26-članski južnoafriški ekipi za SP v Daeguju je tudi tekačica na 800 metrov Caster Semenya, ki je leta 2009 z ogromno prednostjo osvojila naslov svetovne prvakinje, nato pa enajst mesecev ni smela nastopati na mednarodnih tekmovanjih, ker so v tem času opravljali številne teste spola zaradi suma, da ni ženska. Julija lani je IAAF atletinji spet prižgala zeleno luč za nastopanje, pri tem pa ni razkrila izidov testov spola.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.