Planica je vedno nekaj posebnega

Foto: Saša Despot Glavni trener Ari-Pekka Nikkola in rojeni letalec Robert Kranjec
S tekmami v poletih v Planici se bo ta konec tedna sklenila sezona smučarjev skakalcev. "Planica je vedno nekaj posebnega," je na tiskovni konferenci pred finalom sezone dejal Jernej Damjan.
Oglej si celoten članek
 

Slovenci v Planici

Robert Kranjec, Jernej Damjan, Primož Peterka, Jure Šinkovec, Jurij Tepeš, Primož Pikl, Rok Urbanc, Jure Bogataj, Mitja Mežnar in Rok Mandl

Od četrtka do nedelje bo v Planici potekal veliki finale sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. V dolini pod Poncami bodo na sporedu tri tekme v poletih – petkova posamična ob 15.30, sobotna ekipna ob 10.15 in nedeljska posamična ob 10.15. Slovenske barve bo na letalnici bratov Gorišek branilo deset skakalcev, ki so kljub padcu forme optimistični in se veselijo nastopov pred domačim občinstvom. "Vse oči bodo konec tedna nedvomno uprte v Planico, na letalnico, ki je v preteklosti tudi Slovencem prinesla veliko veselja. Upam, da bo fantom letos uspelo ponoviti uspehe iz lanske sezone," si je pred sklepnim dejanjem sezone zaželel poslovni direktor nordijskih reprezentanc  Primož Ulaga , ki se je v letih 1983 in 1988 tudi sam v Planici veselil dveh zmag.

Športni direktor Franci Petek © Saša Despot

 
Športni direktor Franci Petek je priznal, da se minula finsko-norveška nordijska turneja sicer ni iztekla po načrtih in željah reprezentantov, a je prepričan, da so jo zdaj že pozabili. "Sam si predvsem želim, da bi fantje v poletih uživali, in nočem, da bi izsiljevali rezultat. Že z normalnimi skoki so lahko poleti lepi in dolgi in prinesejo tudi uspeh," je dejal Petek. Tudi glavni trener reprezentance, Finec Ari-Pekka Nikkola , ki se mu letos izteče pogodba, ima za konec sezone pred očmi zgolj en cilj: "Zelo si želim, da bi fantje naredili normalne skoke, takšne, kot jih znajo, in se izkazali na zadnjih tekmah pred domačim občinstvom."

 
 

Zelo se že veselim konca tedna in upam, da nas bo prišlo spodbujat čim več ljudi. Občutek, ko se usedeš na rampo in te spodbuja množica ljudi, je neverjeten.

Jernej Damjan

 
Prvi mož slovenske reprezentance Jernej Damjan , ki je lani na planiškem koncu tedna stal na stopničkah, se poletov v dolini Tamar močno veseli. "Planica je vedno nekaj posebnega, čeprav se iz Skandinavije vračam z mešanimi občutki. Ampak sam vedno pravim, da so skoki tak šport, kjer se lahko v enem dnevu vse obrne – in če se mi je v Kuopiu na slabše, zakaj se ne bi doma, v Planici, na boljše. Zelo se že veselim konca tedna in upam, da nas bo prišlo spodbujat čim več ljudi. Občutek, ko se usedeš na rampo in te spodbuja množica ljudi, je neverjeten," je povedal skakalec Ilirije in priznal, da je bila sezona dolga in naporna, zato čuti utrujenost: "Pozna se, da je za menoj naporna sezona in sem precej utrujen, poleg tega pa občutki niso povsem pravi. A upam, da se bom v teh nekaj dneh do Planice spočil." Njegov glavni cilj je, da bi užival v poletih. "Res že komaj čakam, da se začne. Veselim se, da bom spet letel. A zelo se veselim tudi konca sezone," je v smehu priznal Damjan.

Jernej Damjan © Saša Despot

 
Z veseljem planiški spektakel pričakuje tudi Robert Kranjec , ki v Planici vedno dobi krila: "Tudi sam sem precej utrujen, zato mi je teh nekaj dni počitka prišlo še kako prav, da sem napolnil baterije. V Planici se ne bom obremenjeval z daljavami, rekordi in rezultati, ampak s tem, da bom pokazal tehnično čim boljše skoke. Poleg tega sem pod Poncami vedno dobil ogromno energije od gledalcev in to je zagotovo največji motiv, ki ti daje elan." Leteči Kranjec si je vedno želel, da bi nekoč tradicionalni konec sezone v Planici dočakal v dobri formi in nato res videl, kako daleč lahko leti. Letos je forma boljša od lanske, ko je uspešno lovil daljave. "Šlo bo tako daleč, kot bo pustila žirija tekmovanja in bodo dopuščale vremenske razmere. Lani je bila letalnica nekoliko manjša kot sicer, letos pa slišim, da so jo poglobili. Veselim se že nastopov v Planici," je še povedal skakalec kranjskega Triglava.

 

Preberite še ...

Anketa: Naši bralci najraje zahajajo v Planico
Intervju: Björn Einar Romören

Medtem so prireditelji OK Planica poudarili, da je letalnica bratov Gorišek odlično pripravljena na vrhunske polete – letos so označili daljavo do 245 metrov – in množico obiskovalcev; v dolini pod Poncami pričakujejo blizu 50.000 ljubiteljev smučarskih poletov. Ob tem so dejali, da je letos ob dobrih razmerah lahko v nevarnosti tudi svetovni rekord, ki ga je leta 2005 z 239 metri dosegel Norvežan Björn Einar Romören . Oče planiške letalnice Janez Gorišek je opozoril, da je športna javnost prav v Planici priča neverjetnemu razvoju smučarskih poletov – prvi polet nad 100 in nad 200 metrov – in da so poleti prek 200 metrov medtem postali vsakdanjik. "Lahko trdim, da so na planiški velikanki poleti do 240 metrov varni in tudi možni," je prepričan Gorišek.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.