Planica v boj za SP 2017

Foto: Žurnal24 Prelep pogled na velikanko. (Foto: BOBO)
Predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše je v ponedeljek napovedal, da bo Planica kandidirala za SP v nordijskih disciplinah leta 2017. Idejo podpirata tudi država in občina Kranjska Gora.
Oglej si celoten članek
V torek 100. let od prve stotice
V torek bo minilo natančno 75 let, odkar je prvi človek na smučeh preletel takrat magičnih 100 metrov. Avstrijec Sepp Bradl je 15. marca 1936 v Planici pristal pri 101,5 metra, se dogodka spominja avstrijska tiskovna agencija APA. Zdajšnji svetovni rekorder v poletih je Norvežan Johan Remen Evensen, ki je letos na letalnici v Vikersundu poletel 246,5 metra daleč.

Po sredinem preizkusu letalnice bo Planica konec tedna gostila finale svetovnega pokala v smučarskih skokih na velikanki bratov Gorišek. V četrtek bodo treningi in kvalifikacije, od petka do nedelje pa tekme. Predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Tomaž Lovše pa je napovedal, da bo Planica kandidirala za SP v nordijskih disciplinah leta 2017.

Dotlej naj bi bil nordijski center Planica že zgrajen, saj so v zadnjih letih država, SZS in občina Kranjska Gora že začeli z obnovo in novogradnjami. "Naredili smo nekaj korakov naprej. V zadnjih letih smo pospešeno odkupovali zemljišča, zgradili žičnico, obnovili doskočišče velikanke. Opravili smo arhitekturni natečaj, dva projekta, krajinskega in za razporeditev objektov, smo združili in prepričani smo, da smo prišli do dobre rešitve. Sprejeli smo zakon o Planici in ustanovili Zavod Planica," je korake pri obnovi v lanskem in letošnjem letu strnil minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.

Lukšič je dejal, da bodo najprej pripravili center za smučarske skoke, potem pa bo prihodnje leto na vrsti smučarsko tekaški center in drugi objekti. Janez Kocijančič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in podpredsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis), je ocenil, da bo imela Planica za SP leta 2017 močne protikandidate, med drugimi se z kandidaturo že spogledujeta finski Lahti in poljske Zakopane. Prvenstvo bo Fis izbrala prihodnje leto v Južni Koreji.

Z nekaj 100 tisoč evrov za kotizacijo Fis in za promocijo na kongresu Fis prihodnje leto lahko storimo prve korake in poskušamo pridobiti prvenstvo. Bodo pa protikandidati zelo močni.
Tomaž Lovše

"Sam bom v neugodnem položaju, ker bom glasoval, ve se pa, za koga bom. Obnovljena Planica si skupaj s prijatelji, ki trdo delajo, da pripravijo tekmovanje, to prvenstvo zasluži. V kandidaturo se je treba podati zelo resno, ker bodo kandidati zelo močni. Zakopane, kjer je prvenstvo enkrat že bilo, kandidirajo že četrtič ali petič zapored, v Lahtiju so pripravili že nekaj prvenstev in tudi oni kandidirajo že nekajkrat zapored," je dejal Kocijančič.

"SZS je pred odločitvijo s skupino strokovnjakov pripravila vse potrebno za začetek kandidature in pregledala naše možnosti. Z izgradnjo nordijskega centra Planica je treba imeti tudi vsebino, zato je po mojem mnenju treba kandidirati za SP. Z nekaj 100 tisoč evrov za kotizacijo Fis in za promocijo na kongresu Fis prihodnje leto lahko storimo prve korake in poskušamo pridobiti prvenstvo. Bodo pa protikandidati zelo močni," je menil Lovše.

Župan Kranjske Gore Jure Žerjav je dejal, da bo do kandidature precej objektov že zgrajenih in prav nova infrastruktura bo ob dodatnem učinku zaradi promocije v tujini in tudi zaslužku lokalnega okolja pomembno vplivala na razvoj kraja. Zakon o Planici je pospešil tudi urejanje lastništva. Po besedah Jelka Grosa, direktorja Zavoda Planica in vodje tekmovanja, morajo odkupiti še zemljišča od okrog 60 posameznikov, vse skupaj pa predstavlja 20 odstotkov celotne površine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.