Plavalci odrinili na SP

Foto: Črt Slavec
Foto: Črt Slavec
Večji del slovenske plavalne reprezentance se je odpravil na Kitajsko, kjer jo čez osem dni čakajo uvodni nastopi na letošnjem svetovnem prvenstvu v plavanju in vodnih športih. Kot je povedal selektor Roni Pikec, plavalci še kar čakajo na prvo kolajno s tovrstnih tekmovanj in taka je želja tudi letos, realni cilj pa sta vsaj dva finala.
Oglej si celoten članek

Na prizorišču SP so že daljinski plavalci Teja Zupan, Nika Kozamernik in Rok Kerin, ki jih prvi nastopi čakajo že v torek. Glede na informacije iz tabora daljinskih plavalcev pa zelo optimistično na SP potujejo tudi Peter Mankoč (Ilirija), Sara Isaković, Maja Cesar, Robi Žbogar (vsi Gorenjska banka Radovljica), Tanja Šmid, Špela Bohinc, Jan Karel Petrič (vsi Triglav) in Matjaž Markič (Koper).

Le nekaj ur za glavnino bo v Šanghaj prispel tudi Damir Dugonjič (Fužinar), ki se je na SP pripravljal v ZDA in bo na Kitajsko prispel neposredno iz San Francisca, prihodnji četrtek pa bosta šli na pot še Anja Klinar (Gorenjska banka Radovljica) in Anja Čarman (Triglav). Med plavalci, ki so dosegli ostro normo Mednarodne plavalne zveze, te so enake kot za olimpijske igre 2008 v Pekingu, so tudi Urša Bežan (Triglav), Tjaša Vozel (Ilirija) in Tjaša Oder (Fužnnar), ki so dale prednost nastopu na mladinskem svetovnem prvenstvu v Limi ter Emil Tahirovič (Triglav), ki pa je bil tretji slovenski plavalec z normo na 50 prsno in zato nima pravice nastopa na Kitajskem.

Cilji plavalcev so glede na kakovostne razlike zelo različni in nalogo tekmovalcev je najlepše orisal predsednik zveze Miran Kos, ki je ob odhodu plavalcem zaželel obilo sreče in dodal: "Zahtevamo, da v vodi pustite dušo in vam želimo, da ne boste le uresničili, ampak tudi presegli lastne cilje."

Selektor Roni Pikec pa je kot osnovno željo izpostavil medaljo: "Te Slovenci v 20 letih samostojne države še nismo osvojili, a vnovič imamo nekaj plavalcev, ki so temu zelo blizu. Osnovni cilj sta dva finalna nastopa. Vedeti morate, da je zgoščenost izidov v plavanju izredna, za letošnje prvenstvo so kljub ostrim normam Fina prijavljeni tekmovalci iz kar 193 držav. Prav tako, kot finali bodo zato dobre tudi vse uvrstitve do 16. mesta in izpolnjene ostre norme A za olimpijske igre v Londonu prihodnje leto."

Plavalci so na predstavitvi v glavnem izrazili željo po najboljših dosežkih, nekateri po olimpijskih normah. Še najbolj konkreten je bil Koprčan Matjaž Markič: "Moj cilj je najprej naskok na olimpijsko noro na 100 prsno, nato pa boj za veliki finale in seveda za medaljo na 50 prsno." Popolnoma neobremenjena sta zvezdnika Peter Mankoč in Sara Isaković, ki kot prvotni cilj izpostavljata le željo po olimpijski normi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.