Plavalci zadovoljni s štirimi kolajnami

Foto: Žurnal24 Roni Pikec je našel tudi nekaj svetlih točk. (Foto: Fotosi.si)
Selektor slovenske plavalne reprezentance Roni Pikec je zadovoljen s prikazanim na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Eindhovnu. Vrhunec štiri osvojene kolajne.
Oglej si celoten članek
Stalnica pri zbiranju kolajn je Peter Mankoč, ki je spet dokazal, da sodi v sam svetovni vrh in končno se je izšlo tudi Anji Klinar. Že toliko let in prvenstev je bila blizu tistim najboljšim, poleti je dokazala, da je del evropskega vrha, tukaj pa je to potrdila še s kolajno in se spet postavila na stopničke za zmagovalke, kamor sodi.
Roni Pikec

Slovenski plavalci so na evropskem plavalnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Eindhovnu osvojili štiri kolajne, selektor Roni Pikec pa poudarja prav tako velik pomen desetih uvrstitev med najboljšo osmerico. Te so po njegovem mnenju poudarile pravo smer razvoja slovenskega plavanja in širši kakovostni vrh. "Za nami je težko leto. Zdaj približno spet vemo, kje smo, in nehali se bomo spraševati, kaj se bo zgodilo ob menjavi kopalk. Minilo je leto dni po prehodu na tekstilne kopalke in tudi ta tekma je dokazala, da bo prehod lažji, kot smo mislili. Večina plavalcev se je močno približala ali popravila osebne rekorde, dosegamo tudi nove državne rekorde, pika na i pa so seveda štiri osvojene kolajne," je misli po prvenstvu strnil Pikec.

Zelo pozitivno je ocenil nastop celotne reprezentance, ki je v Eindhovnu kljub temu, da sta v primerjavi z lanskim Carigradom v ekipi manjkala olimpijca Damir Dugonjič in Jernej Godec, pokazala velik napredek. "Povečal se je nabor plavalcev, ki so sposobni posegati po finalu in posledično po najvišjih mesti, velik napredek so pokazali mlajši, kot denimo Tjaša Vozel in Katja Hajdinjak, ki sta dokazali, da ob zavzetem delu lahko prideta med najboljše. Za nameček smo podvojili tudi število kolajn."

Med plavalci, ki jih je Pikec izpostavil glede na dosežke, je tokrat na prvo mesto postavil kar Kranjčanko Tanjo Šmid. "Ona je potrdila pravilno usmeritev stroke, saj je našla način, da se prebije med najboljše, poleti zaplavala v prvem finalu, tukaj pa je vse skupaj nadgradila s kolajno. Stalnica pri zbiranju kolajn je Peter Mankoč, ki je spet dokazal, da sodi v sam svetovni vrh in končno se je izšlo tudi Anji Klinar. Že toliko let in prvenstev je bila blizu tistim najboljšim, poleti je dokazala, da je del evropskega vrha, tukaj pa je to potrdila še s kolajno in se spet postavila na stopničke za zmagovalke, kamor sodi."

Foto: Žurnal24

V oceni prvenstva pa selektor Pikec ni skrival zadovoljstva zaradi dejstva, da v Sloveniji raste nova generacija odličnih plavalcev. Posebej se je s petim mestom in državnim rekordom izkazal Robi Žbogar, dvakratna mladinska evropska prvakinja Ravenčanka Tjaša Oder je neposredno prestopila v evropski vrh in posega po finalnih nastopih, mesto med najboljšimi je obdržala tudi Nina Cesar. "Izkušeno jedro ekipe, ki je bilo garant za visoka mesta, je dobilo družbo mlajših," še pravi slovenski selektor.

Še najslabše je ocenil nastope svojih varovancev. "Anja Čarman je bila pripravljena bistveno boljše, kot to kaže njen končni dosežek, a se je žal poškodovala. Od Emila Tahiroviča in Matjaža Markiča pa sem pričakoval kolajno, predvsem Emil je pokazal, da je dovolj dobro pripravljen za ta dosežek, a se nam spet ni izšla igra stotink, kar se je žal v zadnjem obdobju zgodilo že prevečkrat, a pomembno je, da so tudi ti plavalci s finalnimi nastopi del evropskega vrha."

Pred vrati pa je praktično že nova tekma. Reprezentanca bo 10. decembra odpotovala v Dubaj na svetovno prvenstvo. Pot tja so si v Eindhovnu zagotovili Robi Žbogar, Nina Sovinek, Katja Hajdinjak in Nina Vozel, ki so se pridružili najboljšim v slovenski ekipi na čelu s Klinarjevo, Mankočem in Dugonjičem. V začetku tedna pa bo dokončno znana poimenska prijava, saj je vprašljiv nastop poškodovane Čarmanove in nekaterih drugih plavalcev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.