Po 15 mesecih se je zgodilo tudi to

Foto: Stanko Gruden/STA
Foto: Stanko Gruden/STA
Hokejski reprezentanti po dolgem premoru komaj čakajo na akcijo.
Oglej si celoten članek

Slovenska hokejska reprezentanca bo po končanem domačem tekmovanju, v katerem se merijo Jeseničani in Ljubljančani, nastopila na prijateljskem turnirju v Ljubljani. Ta bo nadomestil odpadlo drugoligaško svetovno prvenstvo, Slovenci pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja pa so uradno zbor začeli danes na Bledu.

Na zboru so za zdaj igralci, ki so že končali klubske obveznosti, selektor pa bo po končanem domačem finalu seznam dopolnil še z nekaterimi člani obeh najboljših klubov.

Na Bledu so danes uradne priprave začeli vratarji Gašper Krošelj, Luka Gračnar in Matija Pintarič ter igralci Gregor Koblar, Klemen Pretnar, Kristjan Čepon, Anže Kuralt, Luka Kalan, Luka Maver, Ken Ograjenšek, Matic Podlipnik, Aljaž Predan, Jurij Repe, Rok Kapel, Tine Klofutar in Žiga Pavlin.

"Težko je primerjati, kako bo na tekmah, občutek pa imam zelo dober. Fantje so marljivi, to je bila vedno njihova odlika. Dolgo časa je minilo in komaj čakam, da odigramo prvo tekmo. Večja težava je finale DP, upam, da bodo lahko vsi tisti, ki so predvideni, prišli, a se bodo morali regenerirati v kratkem času " je na spletni novinarski konferenci ob začetku reprezentančnega zbora dejal selektor Kopitar.

Foto: EPA Matjaž Kopitar

"Smo še v okrnjeni zasedbi, reprezentanca je ali bo pomlajena, pa ne zaradi drugih razlogov, ampak da določeni mlajši dobijo priložnost. Ta turnir bo strogo služil za testiranje vseh igralcev, z izjemo Blaža Gregorca imamo v obrambnih vrstah vse, kar sodi v reprezentanco, drugače pa je v napadu," je še dejal selektor in pojasnil, da bo tokrat več časa namenil igralcem, ki sicer niso v vodilnih vlogah ter jih tudi na ta način preizkusil, izpostavil je predvsem Aljaža Predana in Roka Kapla.

Nazadnje skupaj pred 15 meseci

Reprezentanca je zdaj prvič skupaj po februarju lani, ko je Slovenija igrala doma v olimpijskih kvalifikacijah. Turnir v Ljubljani bo potekal med 15. in 21. majem, na njem pa bodo poleg domače reprezentance sodelovale še Francija, Avstrija, Ukrajina, Poljska in Romunija.

Tekmovanje, ki so ga pri Hokejski zvezi Slovenije poimenovali Premagajmo covid, bo tako zamenjalo svetovno prvenstvo divizije I, ki bi moralo biti v tem terminu v Ljubljani, a ga je krovna zveza IIHF, tako kot še skoraj vsa druga prvenstva v letu 2021, že pred meseci odpovedala.

Pri HZS so se odločili, da bodo sami pripravili turnir, da bi na ta način omogočili priprave reprezentanci. Avgusta na Norveškem se bo Slovenija v kvalifikacijah za OI v Pekingu borila z Dansko, Norveško in Južno Korejo.

"Lepo se je zbrati in se boriti za Slovenijo, obleči ta dres. Letos je bila učna ura za vse skupaj. Kot nekakšen zabaviščni park, vzponi in padci, pojavil se je tudi covid ... To je del našega življenja, ki se bo spremenilo, treba ga je sprejeti in iti naprej, je pa bila zelo turbulentna sezona," pa je nenavadno dogajanje strnil Klemen Pretnar.

"Lepo je bilo spet videti fante, trenirati z reprezentanco. Komaj sem čakal, da pridem. Volje za hokej mi ni zmanjkalo, z veseljem sem tu in bom dal vse od sebe in se znova dokazoval," pa je ob začetku zbora dejal Gašper Krošelj.

Foto: Epa Gašper Krošelj

Tudi Dejan Kontrec, generalni sekretar HZS, je bil vesel, da so se lahko reprezentanci spet zbrali: "Nekaj časa je preteklo od zadnjega zbora, trudili smo se, da bi se dobili, a so predvideni turnirji odpadali. Upam, da ga bomo končno izvedli, vse skupaj pa je priprava za kvalifikacije za OI."

Kontrec še ni mogel postreči s podatkom, ali bodo turnir vsaj v omejenem številu lahko spremljali tudi navijači. Pojasnil je, da se bodo na HZS prilagajali trenutnim razmeram in morebitnim sprostitvam. Če bodo dobili dovoljenje, pa računajo, da bi lahko v dvorani Tivoli ogled omogočili približno tisoč navijačem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.