Po 21 letih ponovno trio

Foto: Žurnal24 Kdo bo koga?
Potem, ko je začetek tisočletja minil v dominaciji Michaela Schumacherja in so ob njegovem staranju v vrh formule 1 prišli neatraktivni dirkači, se najelitnejši avtomobilski šport ta konec tedna vrača v "infarktne" sfere.
Oglej si celoten članek

Prizorišče bo Brazilija, protagonisti zgodbe pa so trije. Vse dobro poznate. Za prestižni naslov svetovnega prvaka se bodo pomerili Lewis Hamilton, Fernando Alonso (oba McLaren) in Kimi Räikkönen (Ferrari). Obet je za sline pocediti, matematike je veliko, tako napeto pa že dolgo ni bilo. Prvič po 21 letih so pred zadnjo dirko kandidati za najboljšega v tej sezoni kar trije.

 

Dosedanji troboji

1950 - Fangio, Fagioli, Farina
1959 - Brabham, Moss, Brooks
1964 - Hill, Surtess, Clark
1968 - Hill, Stewart, Hulme
1974 - Fittipaldi, Regazzoni, Scheckter
1981 - Reutmann , Piquet, Laffite
1983 - Prost, Piquet, Arnoux
1986 - Mansell, Prost, Piquet
*(V krepkem tisku so dirkači, ki so na koncu slavili naslov)

Trije dirkači so sicer v zgodovini formule 1 na zadnji tekmi lovili naslov osemkrat, nazadnje se je to zgodilo leta 1986, prvič pa že davnega leta 1950. Takrat si je – v sploh prvi sezoni formule 1 - tudi edinkrat krono nadel tisti, ki je bil pred dirko v najslabšem položaju. Takrat je bil to Italijan Giancarlo Farina , ki je s prvega mesta izrinil moštvenega kolego pri Alfi Romeo, legendarnega Argentinca Juana Manuela Fangia , ki je v petdesetih letih osvojil pet naslovov svetovnega prvaka.

Največkrat, kar trikrat, se je z dvema konkurentoma po naslov prvaka v zadnji dirki pognal Nelson Piquet , ki je dva izmed svojih treh naslovov osvojil prav v teh obračunih. Edinkrat, ko danes 57-letnemu Brazilcu to ni uspelo, je bilo prav zadnjič, ko je bil zaplet pred zadnjo dirko sezone enak kot letos.

Bilo je leta 1986. Pred zadnjo dirko v Avstraliji je bil v najboljšem položaju Anglež Nigel Mansell , ki je imel 70 točk, Piquet in Alain Prost pa sta mu sledila s po 63 točkami. Piquet in Mansell, moštvena kolega pri Williamsu , bi lahko s Prostom ( McLaren ) obračunala že na predzadnji dirki, vendar sta imela ogromno težav s pnevmatikami. Piquet jih je moral v Mehiki menjavati kar trikrat, Mansell pa dvakrat. Prvič se je tako na najvišjo stopničko povzpel Gerhard Berger (za razliko od Williamsa, ki je uporabljal Goodyearove pnevmatike, je njegov Benneton "vozil“ s Pirellijevimi), Prost je bil drugi, Piquet in Mansell pa sta zasedla četrto in peto mesto.

Nigel Mansell © Getty Images

 
Goodyear je po sramoti v Mehiki pred dirko v Adelaideu predstavil nove pnevmatike in obljubljal, da to pot ne bo težav. Nigel Mansell si je v kvalifikacijah priboril najboljše startno mesto, po petih krogih pa je bil na prvem mestu Finec Keijo "Keke“ Rosberg . Tudi v taki razvrstitvi je najbolje kazalo Mansllu, saj Prost brez zmage ni mogel do naslova prvaka. Vendar pa so ponovno ključno vlogo odigrale pnevmatike. Prost je presenetil in jih zamenjal in padel na četrto mesto za Rosbergom, Piquetom in Mansllom. Prvouvrščenemu Fincu je kmalu za tem razneslo zadnjo levo pnevmatiko, kar je pomenilo, da mora Mansell le pripeljati konca. Vendar se ni izšlo. Angležu je že v naslednjem krogu prav tako razneslo pnevmatiko, Piqueta so pri Williamsu poklicali na postanek, Prost pa je prešel v vodstvo, ki ga ni več izpustil. Na koncu je osvojil prvo mesto štiri sekunde pred Piquetom in se okitil s svojim drugim naslovom prvaka. Williams je torej doživel veliki šok, že drugi tistega leta. Prav leta 1986 se je namreč v prometni nesreči ponesrečil Frank Williams in ostal do konca življenja prikovan na voziček.

Enačbe
Kako bo 21 let kasneje? Kombinacij je kar nekaj, v najboljšem položaju pa je novinec v formuli 1, Britanec Lewis Hamilton. Mladenič ima s 107 točkami štiri točke več od moštvenega kolege Fernanda Alonsa in sedem več od Kimija Räikkönena. Hamilton torej sam odloča o svoji usodi, prvak je, če osvoji prvo ali drugo mesto. Če dirko dobi Alonso, mora bit Hamilton drugi, če je drugi Alonso, je Lewis lahko tretji ali četrti. Če Hamilton pripelje do le petega mesta, potem je lahko Alonso za naslov mladega Angleža največ tretji. Kalkulacija se nadaljuje tudi z vstopom Finca na sceno: če Hamilton dirko konča na šestem ali sedmem mestu, potem Alonso ne sme biti prvi ali drugi, Räikkönen pa ne sme zmagati. Če bi bil Hamilton osmi, potem gre vse še za mesto nižje: Alonso ne sme biti na stopničkah, Kimi pa na prvih dveh mesti. Če bi Hamilton odstopil, potem mora biti Räikkönen največ tretji, Alonso pa ne višje od petega mesta.

Fernando Alonso in Lewis Hamilton © EPA

 
Nekaj manj kombinacij ima Alonso. Če Španec dirko v Brazliji dobi, Hamilton ne sme biti več kot drugi. Če bi bil drugi Alonso, Hamilton ne sme preseči šestega mesta in ne sme biti boljši kot osmi, če bi bil aktualni svetovni prvak tretji. Španec bi lahko naslov osvojil tudi s četrtim mestom, vendar bi moral Hamilton ostati brez točk, Räikkönen pa bi bil lahko največ tretji.

Za Räikkönena je položaj manj zapleten. Če dirko dobi, potem McLarna ne smeta biti na drugem ali petem mestu. Če bi bil Finec drugi, lahko Hamiton osvoji le točko, Alonso pa ne sme pripeljati do stopničk.

Verjetno se bodo s to matematiko na samem dirkališču veliko ubadali tudi dirkači sami. Nekaj je jasno, največ je vsekakor dobila formula 1, ki je take zaključke sezone še kako pogrešala. Upajmo, da je to oznanitev nepredvidljivega obdobja na dirkališčih vsepovsod. Armada navijačev si to vsekakor zasluži.

Trije kandidati za naslov. © EPA

 
Vsi trije kandidati v zadnjo dirko vstopajo realistični. To dokazujejo tudi njihove izjave pred VN Brazilije:

Lewis Hamilton : "Po odhodu iz Šanghaja, ki je bil zame dobra šola, sem se povsem posvetil Braziliji. O Iterlagosu vsi govorijo, slišim, da je atmosfera res nekaj posebnega, proga pa naj bi bila precej zahtevna. S svojo ekipo jo bom dobro pregledal. Letos je za menoj nekaj dobrih dirk in upam, da bo še ena taka v Braziliji. Prvenstvo je še povsem odprto, čeprav imam štiri točke prednosti. "

Fernando Alonso : "V Interlagosu sem sovojil oba moja naslova prvaka. Proga je nekaj posebnega, zelo poskočna, ima kar nekaj zavojev, kjer lahko napadeš. Prepričan sem, da gremo v Brazilijo z enakostjo za oba dirkača, z dvema avtomobiloma, ki sta sposobna zmagati. Za naslov prvaka potrebujem kar nekaj ugodnih okoliščin, vendar bom naredil vse, da bom spet najboljši."

Kimi Räikkönen : "V Brazilijo gremo s tretjim položajem, torej nisem ravno favorit. Vendar, kot smo videli v Šanghaju, je možno prav vse. Vsekakor bo dirka zelo zanimiva, pritisk je ogromen. Upam, da bomo izkoristili boj za naslov obeh McLarnovih voznikov. V dirko grem z enakim ciljem kot v zadnji dve: želim zmagati, ostalo pa ni odvisno od mene."
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.