Po 50 letih so svojci le dočakali odškodnino

Foto: Profimedia
Pogajanja med nemško vlado in svojci izraelskih žrtev v sporu o odškodnini za napad na olimpijskih igrah leta 1972 se bodo po informacijah nemške tiskovne agencije dpa končale s poravnavo.
Oglej si celoten članek

Kot je dpa izvedela v torek iz pogajalskih krogov, nemška odškodnina za žalujoče približno 28 milijonov evrov. O tem sta pred tem poročala že časnika Süddeutsche Zeitung in Stern.

Več kot 20 milijonov evrov bi po navedbah Sterna plačali iz državnih sredstev, ostalo pa iz sredstev zvezne dežele Bavarske ter mesta München. Ankie Spitzer, vdova izraelskega sabljaškega trenerja Andreja Spitzerja, ki je bil ubit v napadu, je za dpa povedala, da pogajanja še potekajo, a da upajo na ugoden razplet. Dodala je, da bi se preživeli, če bi bil dosežen dogovor, še vedno lahko udeležili spominske slovesnosti, ki bo 5. septembra v Münchnu.

V bavarski prestolnici je pred 50 leti peterica palestinskih teroristov vdrla v olimpijsko vas, umorila dva izraelska športnika, devet pa odpeljala kot talce. Poskus nemške policije, da bi osvobodila talce, kasneje ni uspel, življenje pa je izgubilo še vseh devet talcev, vse skupaj pa 17 ljudi. Od tega šest izraelskih trenerjev, pet športnikov, pet storilcev ter en policist.

Varnostne ukrepe ter poskuse nemških organov pregona, da bi osvobodili talce, so kasneje ocenili kot neustrezne. Poleg ustrezne odškodnine svojci žrtev zahtevajo tudi javno opravičilo, piše dpa.

V letih 1972 in 2002 je Nemčija v znak humanitarne geste prizadetim plačala okoli 4,6 milijona evrov. Poleg tega je okoli pol milijona evrov prispeval Nemški olimpijski komite, donacije pa je zbiral tudi nemški Rdeči križ. Leta 1994 so družine žrtev na sodišču zahtevale 40 milijonov takratnih mark (okoli 20,45 milijona evrov) odškodnine, kot razlog pa navedle množične napake med policijskim posredovanjem. Tožba zaradi zastaranja ni uspela, še dodaja dpa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:38 31. Avgust 2022.

    Nemci, totalni nesposobneži, so zatajili na vsej fronti. Nabijte jim še obresti, da izpljunejo miljardo ali dve!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.