Po bližnjem srečanju s smrtjo na življenje gleda drugače

Foto: Epa
Foto: Epa
Francoski dirkač Romain Grosejan je spregovoril o življenju po hudi nesreči na VN Bahrajna, v kateri bi skoraj izgubil življenje.
Oglej si celoten članek

Nekdanji dirkač formule 1 Romain Grosjean se je hudo poškodoval konec novembra v uvodnem krogu dirke v Bahranju, ko je z veliko hitrostjo silovito trčil v zaščitno ogrado, pri čemer je njegov dirkalnik prepolovilo, za povrhu pa so ga zajeli še ognjeni zublji.

Francoz se je v ognju mučil skoraj pol minute, nakar mu je uspelo osvoboditi vkleščeno nogo in splezati iz dirkalnika. Pri tem je utrpel hude opekline na rokah in nogah, s čimer se je na precej neslaven način končala tudi njegova kariera dirkača formule 1, saj moštvo Haas F1 Team z njim ni podaljšalo pogodbe. 

Nov izziv si je 35-letnik, ki F1 zapušča brez zmage, našel v ameriški seriji IndyCar Series, kjer se je pridružil moštvu Dale Coyne Racing. Poglavje F1 bo dokončno zaprl konec junija, ko bo na dirkališču Paul Ricard odpeljal več testnih krogov s srebrno puščico Lewisa Hamiltona.

V intervjuju za Beyond The Grid je Grosjean razkril, da si je posnetek nesreče ogledal skupaj z ženo Marion in njunimi tremi otroki. Poudaril je, da mu travmatičen dogodek ni pustil nobenih psiholoških posledic, za kar gredo zasluge tudi športnemu psihologu.

Foto: Epa grosjean "Otroci so me prosili, če si lahko pogledamo nesrečo. Imeli so veliko vprašanj. Ogledal sem si jo z otroki in ženo. O nesreči lahko govorim povsem sproščeno. Delal sem tudi s psihologom, da me ne bi preganjali kakšni spomini ali nočne more. Imel sem nekaj prebliskov nesreče. S psihologom sva predelala določene stvari, da sem lažje doumel, kaj se je zgodilo."

"Od nesreče še nisem imel nobene nočne more. Posnetek lahko gledam povsem mirno in o tem tudi govorim. Moja roka resda ni v najboljšem stanju. Ne smem na sonce, previden moram biti ob nizkih in visokih temperaturah. A še vedno deluje. Lahko se igram z otroki, lahko gradim z Lego kockami. To je tisto, kar šteje," je povedal Grosjean in dodal, da je od bližnjega srečanja s smrtjo srečnejši kot kadarkoli prej.

"Morda zveni noro, a pustite mi, da pojasnim. Vsak dan od nesreče je zame bonus. Ko si tako blizu smrti, resnično spoznaš, kako lepo je v resnici življenje. Ko se zjutraj prebudim, odstranim silikonske rokavice in na roke nanesem kremo, se spomnim, da sem živ, da sem še vedno tukaj. Lahko se igram z otroki. Lahko dirkam. Ob sebi imam čudovito ženo. Srečen sem, ker sem spoznal, da je navkljub vsemu življenje lepo. Če ne bi imeli nobenih težav, bi bilo dolgočasno. Šele na robu smrti sem spoznal, da življenje ni samoumevno. Treba ga je živeti," je pristavil 35-letni dirkač.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.