Po dosežku kariere: Zdi se mi neresnično

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na najboljši način sklenila sezono.
Oglej si celoten članek

Slovenska alpska smučarka Andreja Slokar je zmagala na zadnjem slalomu sezone 2021/22 za svetovni pokal alpskih smučark v Meribelu v Franciji. Ana Bucik je uspeh reprezentančne kolegice dopolnila s četrtim mestom. Slokarjeva je v prvi izjavi novinarjem na prizorišču dejala, da je zmaga nekaj, kar si še ne more predstavljati.

Slokarjeva je bila na prvi progi s številko 13 na startu šesta z zaostankom 75 stotink. Štiriindvajsetletna Ajdovka je nato v finalu uprizorila svojo najboljšo slalomsko vožnjo v karieri ter s kar 1,22 sekunde prednosti prevzela vodstvo.

Na startu je bilo še pet tekmovalk, a nobena ni bila kos tekmovalki iz Ajdovščine. "To je bilo najboljše, kar sem lahko naredila. Tako sem vesela, vse se mi zdi neresnično. Danes so bile razmere presenetljivo dobre, zame so bile preprosto popolne," je po zmagi dejala Ajdovka.

Foto: Profimedia Andreja Slokar

Slovenke danes ni mogla prehiteti niti letošnja zmagovalka slalomskega seštevka in olimpijska prvakinja Slovakinja Petra Vlhova, ki v tej zimi le v Areju ni bila na slalomskih stopničkah ter si je slalomski globus zagotovila že pred Meribelom. S 47 zmagami najuspešnejša slalomistka Mikaela Shiffrin, ki je letos osvojila svoj četrti veliki kristalni globus, je v finalu s petega mesta zdrsnila na osmo.

Vlhova je zmagala na šestih slalomih od desetih v tej zimi, upoštevajoč še olimpijski slalom, na dveh slalomih je zmagala Shiffrinova, ob Slovenki Slokarjevi pa je eno slalomsko zmago v tej zimi vpisala tudi Avstrijka Katharina Liensberger.

Vlhova je za Slovenko zaostala 81 stotink sekunde za tretje mesto, vodilna po prvi vožnji Nemka Lena Dürr pa je bila na koncu druga, za zmagovalko iz Slovenije je zaostala 48 stotink sekunde ter preprečila dvojne slovenske stopničke.

Slokarjeva je vpisala svojo drugo zmago v konkurenci svetovnega pokala, po zmagi 13. novembra lani, ko je slavila na posamični paralelni tekmi v Lech/Zürsu, v sicer neolimpijski disciplini. Zmaga Slokarjeve je 87. slovenska zmaga v svetovnem pokalu v alpskem smučanju, 60. ženska, 48. slalomska, od tega 18. ženska slalomska zmaga.

Slokarjeva je tako sedma Slovenka s slalomsko zmago v svetovnem pokalu. Pred njo je to uspelo Urški Hrovat (5), Špeli Pretnar (5), Mateji Svet, Veroniki Šarec, Nataši Bokal, ki so osvojile po eno zmago na slalomih, ter Tini Maze (4), ki je bila pred Slokarjevo tudi zadnja slovenska zmagovalka slalomskih tekem (2014) ter zadnja Slovenka s slalomskimi stopničkami v svetovnem pokalu (2015).

Slokarjeva je druga Slovenka s slalomsko zmago na tekmah svetovnega pokala v Meribelu po Urški Hrovat, ki je zmagala 30. decembra 1994, Tina Maze je slalom v Courchevelu 21. decembra 2010 končala na tretjem mestu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.