Po uri resnice manj kot minuta razlike

Foto: Profimedia
Britanec zadržal lep kos prednosti.
Oglej si celoten članek

Avstralec Rohan Dennis je zmagovalec 16. etape kolesarske dirke po Italiji, 34,2 kilometra dolgega kronometra v Roveretu. Kolesar ekipe BMC Racing Team, ki je na začetku dirke štiri etape nosil majico vodilnega v skupnem seštevku, je razdaljo prevozil točno v 40 minutah in za 14 sekund premagal štirikratnega svetovnega prvaka Nemca Tonyja Martina.

Aktualni svetovni prvak v tej disciplini in drugouvrščeni v skupni razvrstitvi Nizozemec Tom Dumoulin je z zaostankom 22 sekund zasedel tretje mesto, kar pa je bolj pomembno, vodilnega Britanca Simona Yatesa je premagal za manj časa, kot je upal. Tako v skupnem seštevku zdaj zaostaja 56 sekund, pred tem je razlika znašala dve minuti in 11 sekund.

To je po mnenju mnogih občutno preveč, da bi v nadaljevanju dirke lahko ogrozil Yatesa, kolesarja ekipe Mitchelton-Scott, ki ga lahko glede na formo do konca zaustavi le črn dan v kakšni izmed gorskih etap, teh je do cilja v Rimu še nekaj, ali kakšna nesreča. Tretji je skupno Domenico Pozzovivo (+3:11), z dobrim kronometrom se je na četrto mesto povzpel Chris Froome (+3:50), po slabši predstavi pa je nazadoval Thibaut Pinot (+4:19). Dennis je zdaj šesti (+5:04).

"Zelo, zelo sem vesel in zadovoljen. V prvi polovici kronometra sem se odlično počutil, imel dober ritem. A v zadnjih desetih kilometrih sem 'umrl', mislil sem celo, da bom izgubil več časa. Vodstvo v skupnem seštevku po kronometru bo bržkone spremenilo taktiko moje vožnje v naslednjih etapah. Na žalost navijačev bo ta zdaj bolj obrambna. Želel sem si imeti še večjo prednost, toda zadovoljen sem tudi s tem, kar imam," je po kronometru dejal Yates.

Za 27-letnega Dennisa, ki se je Dumoulinu oddolžil za poraz v uvodnem kronometru, prvi v Izraelu je bil precej krajši, je bila to 23. zmaga v karieri, večino jih je dobil prav v vožnji na čas. Na največjih etapnih dirkah je doslej zmagal le en kronometer na dirki po Franciji.

"Na Giro sem prišel s ciljem, da zmagam eno etapo. Upal sem, da bo to že v Izraelu, žal se tam ni izšlo, čeprav sem nato kar nekaj časa preživel v rožnati majici vodilnega. Danes se mi je na hitrem, tehnično nezahtevnem kronometru ponudila še ena priložnost, to sem izkoristil. Pri tem pa sem zelo ponosen, ker sem se vrnil med deseterico v skupnem seštevku, to namreč pomeni, da sem bil odličen tudi na zahtevnih gorskih etapah. Teh še ni konec, ne vem pa, kaj lahko pričakujem. Z vzponi tretji teden nimam veliko izkušenj. Želel bi si zadržati mesto med najboljšimi desetimi, a vem, da bom trpel. Šel bom etapo za etapo," je zadovoljen Dennis, ki je v skupnem seštevku napredoval na šesto mesto.

Od Slovencev je bil v Roveretu najhitrejši Jan Polanc, z zaostankom dveh minut in 34 sekund je zasedel 39. mesto. Matej Mohorič je za rojakom zaostal tri sekunde, tako da ostaja najboljši Slovenec v skupnem seštevku, v katerem je na 32. mestu (+49:08). Polanc je 37. (1:10:46), Domen Novak, v uri resnice 135. (+5:17), pa je na 130. mestu (3:04:40).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.