Mariborčani osvojili naslov

Foto: Profimedia NK MAribor, viole
Maribor z zmago v Celju že osvoji naslov.
Oglej si celoten članek

Mariborčani so v gosteh s 3:1 premagali Celje in prišli do nove zvezdice v državnem prvenstvu. Celjani so sicer večji del tekme vodili, a so vijoličasti od 75. do 84. minute povsem preobrnili dvoboj in s tremi zadetki odločili zmagovalca. S tremi novimi točkami so si Mariborčani tri kroge pred koncem zagotovili 15. naslov državnega prvaka. Pred branilko naslova in drugouvrščeno Olimpijo imajo nedosegljivih 11 točk prednosti.

Novi državni prvaki so imeli, čeprav se na sobotnem derbiju na domačem terenu niso izkazali, že novo priložnost in zaključno žogo za naslov prvaka. Delo jim je olajšala kar največja tekmica Olimpija, ki je popoldne doma izgubila z Domžalami.

Začetek tekme je pripadel gostom, prva sta vratarju Metodu Jurharju zapretila Martin Milec, njegov poskus je blokiral Lovro Cvek, ter Alexandru Cretu, ki pa ni bil dovolj natančen. Zato pa so domači že v prvi nevarni akciji dosegli zadetek. Z roba kazenskega prostora z desne strani je pred gol podal Mitja Lotrič, pred golom pa je bil na pravem mestu Dario Vizinger, ki je bil spretnejši od Aleksandra Rajčevića, tako da je žogo z nekaj metrov preusmeril za hrbet Kenana Pirića.

V nadaljevanju prvega polčasa so imeli terensko prednost Mariborčani, toda niso si pripravili priložnosti za izenačenje, dvakrat je poskušal Milec. Na celjski strani je po prodoru Lotriča Pirić pravočasno stekel iz vrat in žogo izbil že zunaj kazenskega prostora. Ob koncu prvih 45 minut je imel dve priložnosti za Maribor še Luka Zahović, nevarnejša je bila prva, ko so Celjani pred tem izgubili žogo. Zahović je prišel do strela s kakšnih sedmih metrov, Jurhar pa je poskus ubranil. Dve minuti pozneje je Zahoviću s pravočasnim posredovanjem možnost strela preprečil Dušan Stojinović.

Podobno je bilo na začetku drugega dela, Maribor je imel premoč in je nadzoroval potek dvoboja, ni pa še mogel prebiti celjske obrambe. Najbolj nevaren je bil spet Zahović, Jurhar pa dovolj zbran.

Po uri igre je gostujoči strateg Darko Milanič v igro poslal še Jana Mlakarja in Dina Hotića. Maribor je tudi s tema menjavama stopnjeval pritisk, v 74. minuti pa ga je prvič spremenil še v gol. Za 1:1 je poskrbel Jasmin Mešanović, ki je Jurharja premagal s strelom z glavo.

Mariborčani so se sprostili, Celjani pa so kmalu klonili še enkrat. Gostje so do vodstva, ki jim je že zagotovilo naslov, prišli po kotu v 83. minuti, ko je bil pred vrati preveč osamljen Mlakar ter zadel z glavo, šok in zmedo v celjskih vrstah pa je nato kaznoval še Hotić, ki je dve minuti zatem po podaji Mešanovića natančno streljal z roba kazenskega prostora in dokončno razblinil vse dvome o zmagovalcu in prvaku za sezono 2018/19.

Foto: twitter NK Maribor NK Maribor, prvaki

Konec upov na ubranitev lovorike

Potem ko so Ljubljančani v prejšnjem krogu nadigrali Mariborčane, so tokrat naleteli na razigrane Domžalčane, ki so v prvi uri trikrat zadeli in končali kakršno koli upanje zeleno-belih po morebitnem zgodovinskem preobratu v boju za naslov. Na drugi strani so Domžale še utrdile svoje tretje mesto in jim le še malenkost manjka do dokončne potrditve mest, ki vodijo v evropska tekmovanja.

Foto: True value paint Shamar Nicholson

Izbranci Simona Rožmana so tekmo v Stožicah odprli odlično in že v drugi minuti povedli, ko je Tonči Mujan prišel z leve strani, podal pred gol, tam pa se je žoga od Vitalijsa Maksimenka odbila v mrežo.

Le dve minuti pozneje je Shamar Nicholson iz bližine zgrešil cilj, v 19. minuti je Dejan Lazarević, ki je zaradi poškodbe moral v 35. minuti iz igre, zadel vratnico malce z desne, v 20. minuti pa so premoč Domžalčani kronali po kotu z leve Senijada Ibričića, Gaber Dobrovoljc je žogo podaljšal do Amedeja Vetriha, ta pa jo je prav tako z glavo poslal v mrežo.

Ljubljančani so bili še najnevarnejši v 42. minuti, ko je Rok Kronavater s prostega strela meril malce previsoko. V drugem polčasu so se zeleno-beli v še večji godlji znašli v 58. minuti, ko je Nicholson na robu kazenskega prostora podal do Slobodana Vuka, ta pa je nato zadel z diagonalnim strelom za 3:0.

Foto: Profimedia Milan Mandarić

Na drugi strani je Kronaveter v 61. minuti izvedel prosti strel, žogo spravil čez živi zid, a je bil Krševan Santini pripravljen. Najboljši strelec prve lige Kronaveter pa je v 70. minuti le prišel na svoj račun, saj je z dobrih desetih metrov dosegel svoj 17. gol sezone, pri tem mu je malce pomagal tudi eden gostujočih nogometašev, ki je žogo preusmeril.

Malce pozneje je Kronaveter lepo našel Asmirja Suljića, ta pa je žogo iz ugodnega položaja poslal čez gol. Ko so domači kazali nekaj več znakov življenja, pa je Adam Gnezda Čerin v 78. minuti potegnil v kazenski prostor in z desne strani lepo podal na drugo vratnico, kjer je Nicholson iz bližine dosegel svoj 12. gol sezone.

Krško se po treh letih poslavlja

Kranjčani so po slabi popotnici in treh porazih na zadnjih štirih tekmah tokrat prišli do pomembne zmage, ki jim je že zagotovila obstanek v ligi, hkrati pa jim tri kroge pred koncem prinesla lepih pet točk prednosti pred devetouvrščeno Gorico. Krčani, ki so tokrat igrali brez kaznovanega Marca Da Silve, so na drugi strani le še teoretično ostali v igri za deveto mesto, za Gorico, s katero imajo boljši medsebojni izkupiček, zaostajajo za devet točk. Krško, če po treh letih ne želi izpasti v drugoligaško konkurenco, mora preostale tri tekme (Aluminij doma, Maribor v gosteh, Gorica doma) dobiti, Gorica pa vse izgubiti (Mura v gosteh, Aluminij doma).

Foto: Profimedia Triglav Kranj

Gorenjci so zasluženo dobili prvi polčas, potem ko so si pripravili veliko priložnosti, v 37. in 44. minuti pa so tudi zadeli. Najprej je David Tijanić prodrl v kazenski prostor in s 15 metrov zadel za 1:0 ob levi vratnici. Nato je v predzadnji minuti prvega dela vodstvo podvojil Ivan Crnov, ko je po Tijanićevi podaji malce z desne strani s približno desetih metrov žogo v mrežo poslal z diagonalnim strelom.

V 52. minuti je imel Luka Majcen lepo priložnost, ko je neoviran streljal v kazenskem prostoru, strel pa je pravočasno blokiral Daniel Štefulj. Enajst minut pozneje je Crnov znova poskusil, a je Žiga Frelih žogo ujel, isti igralec pa se je znova vpisal med strelce v 65. minuti, ko je Tijanić z dolgo podajo našel Majcna, ta pa je nato nesebično oddal žogo na desno do Crnova, ki jo je le poslal v prazno mrežo.

Kranjčani so bili v tem dvoboju razred zase, do konca velja omeniti še poskus Majcna z roba kazenskega prostora v 69. minuti, ko je meril previsoko, na drugi strani strel Daliborja Volaša v 75. minuti, ko je bil na mestu Čadež, v isti minuti je neoviranemu Tilnu Mlakarju veselje preprečil Frelih, v 82. minuti pa je Žan Rogelj zadel vratnico malce z desne strani.

V 90. minuti je Krško doseglo častni gol, ko je bil Luka Vekić uspešen z osmih metrov. Volaš je zatem tik pred koncem dobro izvedel še prosti strel, a je Čadež izvrstno posredoval.

Mura do pomembne zmage

Sobočani so v obračunu za tako želeno četrto mesto prišli do pomembne zmage. Z zmago v Kidričevem so se tako praktično znebili enega tekmeca, tako da je bolj ali manj jasno, da bosta o četrtem in zadnjem mestu, ki vodi v evropska tekmovanja, odločala skupaj s Celjem. Muraši, ki so dobili vse štiri tekme s Kidričani v sezoni, so neporaženi pet tekem zapovrstjo, do konca pa jih čaka še domača tekma z Gorico, gostovanje v Ljubljani in prav za konec še obračun s Celjani pred domačimi navijači.

Sobočani so tekmo začeli nekoliko odločneje, a posebej nevarni niso bili. V 29. minuti je sicer nase opozoril Nino Kouter, ko je sprožil s 25 metrov, Luka Janžekovič pa je bil na mestu.Podobno akcijo so izpeljali tudi pri Aluminiju že pred tem, to pa je bilo v napadalnem pogledu praktično vse, kar sta ekipi ponudili v prvem polčasu.

Drugi polčas se je na težkem, razmočenem igrišču začel s priložnostjo Aluminija, ko je Luka Štor streljal z dobrih desetih metrov, a je žogo poslal čez vrata. Na drugi strani so Sobočani v tem delu igre prvič resneje zagrozili v 64. minuti, ko je poskusil Alen Kozar, Stanley Amuzie pa je z glavo blokiral strel.

V 66. minuti je prosti strel od daleč izvedel Luka Bobičanec, toda žogo poslal mimo leve vratnice. V 76. minuti pa so gosti povedli, najprej je Nik Lorbek streljal iz bližine, Janžekovič je žogo odbil, ta je končala pri Kouterju, ki jo je s sicer ne povsem posrečenim strelom spravil v mrežo ob desni vratnici.

Tri minute pozneje je povsem sam z osmih metrov poskusil še Žiga Kous, izvrstno pa je posredoval domači vratar, v 82. minuti pa je z velike razdalje z leve strani prosti strel izvedel Bobičanec in zadel prečko.

Na drugi strani je prišel do strela Nik Marinšek, Dean Šafarić pa je žogo ujel. Zatem je Ilija Martinović z glavo zgrešil cilj, tako da je ostalo pri minimalni zmagi Prekmurcev.

Prva liga TS, 33. kolo:

Triglav : Krško  3:1 (2:0) 
Tijanić 37., Crnov 44., 65., Vekić 91.

Olimpija : Domžale  1:4 (0:2)
Kronaveter 70.; Maksimenko 2./ag, Vetrih 20., Vuk 58., Nicholson 78.

Aluminij : Mura  0:1 (0:0)
Kouter 76.

Celje : Maribor  1:3 (1:0)
Vizinger 8.; Mešanović 75., Mlakar 83., Hotić 84.

Odigrano v torek:
Gorica : Rudar Velenje  1:2 (0:2)
Velikonja 86.; Kašnik 16., Hrubik 41.

Lestvica:
1. Maribor  74
2. Olimpija  63
3. Domžale  56
4. Mura  48
5. Celje  47
6. Aluminij  41
7. Rudar  39
8. Triglav  35 
9. Gorica  30
10. Krško  21

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:28 16. Maj 2019.

    Google je plačal za vsak teden dela na spletu od doma 5000 do 8000 evrov. Prvi teden zaslužim 7286 evrov …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.